hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Öltöztesd a falakat!

A tapéta alkalmazása nem elhanyagolható lépés a belső terek kialakításakor, hiszen már bútorok nélkül is otthonos hatást kelt, sőt, berendezési tárgyként funkcionál. Amíg nem látjuk, elképzelni is nehéz, hogy optikailag mennyire megváltoztathatja egy helyiség arányait: ha kell, ápol és eltakar, dekoratívan kiemel, nagyobbnak vagy alacsonyabbnak mutatja teret.

A legegyszerűbb és leggyengébb minőségű papírtapéta az egyrétegű, más néven szimplex tapéta, amelynek színoldala egyszínű vagy nyomott mintás. Ennél lényegesen jobb a kétrétegű, úgynevezett duplex tapéta, ami dombornyomással készül. Ez már tapintható felületet vagy mintát eredményez.
A profil, illetve habosított tapétán a minták térben is elkülönülnek. A duplex alappapírra kerülő felület felhabosított festékpasztákkal dombormintásra alakítható úgy, hogy a fény- és árnyékhatástól dimenziót nyernek. Így lesz a tapéta megjelenése textúrás, mintás. E tapéták lágy, meleg hatásúak, enyhén szigetelők és vízállóak.A vinyl tapéta kétrétegű papírra készül. Ennek egy változata a selyemtapéta, amely brokát, illetve selymet utánzó nyomással készül. A vinyl tapéta mosható, dörzsálló és tartós, nagyon jó minőségű.
Ugyancsak jó minőségű és rendkívül változatos a textiltapéta. Ekkor a különböző vastagságú papírhordozókra textilszálakat ragasztanak és ez adja a textiltapéta színét, struktúráját. Felületére utólag minta is nyomható.


Az átfesthető tapéták azért praktikusak, mert elfedik a hajszálrepedéseket, tartós felületet biztosítanak, könnyen tisztíthatók. Ilyen például a fűrészporos tapéta, amely nagyon strapabíró vagy az üvegszálas tapéta, amely különböző mintázattal készül.
 


Reneszánszát éli a hetvenes évek slágerterméke a képtapéta vagyis poszter. Ez  egy eredeti fénykép vagy grafika után készített, teljes falfelületet betöltő motívum, amely a tapétacsíkok pontos egymás mellé illesztésével képpé áll össze.
 

Fontos!
- Hiába szeretünk bele első látásra egy tapétába, nem biztos, hogy az otthoni fényviszonyok között is azt a hatást éri el, mint a boltban. Ha tehetjük, kérjünk a kereskedésben mintát és azzal próbáljuk ki, mielőtt nagy mennyiségben vásárolnánk. Nézzük meg, hogyan viselkedik mesterséges és természetes, illetve szűrt fényben.
- Ne a tapéta után rendezzük be a szobát, hanem a tapétát igazítsuk a szoba berendezési tárgyaihoz, textiljeihez.
- A falaknál a szín kiválasztása az első lépés. A tapétázásnál más a helyzet, mint a festésnél, mert a minta határozza meg a tulajdonságokat. A varázslat abban rejlik, hogy a minták szabályosan és pontosan helyezkednek el függőlegesen, vízszintesen vagy akár átlósan is.
- Ha ismétlődő motívumos, mintás tapétát választunk, figyeljünk a falfelület adottságaira is. A nagy mintás tapéta nagyobb falfelületen mutat jól, kis falon szűkítik a teret. Az apró minták nagy felületen nem érvényesülnek eléggé, elvesztik funkciójukat.
 Tipp:
- Az alacsony belmagasság magasabbnak tűnik függőleges csíkozással. Egyenletes fényviszonyokkal erősíthetjük ezt a hatást.
- Ha a mennyezetet szeretnénk lejjebb hozni, vízszintes irányú tapétát válasszunk. Ugyanezt fokozhatjuk úgy is, ha felülről világítjuk meg a szobát.
- Kis helyiségben a világos apró minták nagyobbnak mutatják a helyiséget. Ilyenkor viszont ne legyenek centrálisak a fények! 
- Az erős színek és a nagy minták zsugorítják a teret. A ferde csíkozással még inkább ezt a hatást kelthetjük!
 Bordűrök, díszcsíkok
Tapétázáskor nem kell feltétlenül egy színben gondolkodnunk, sőt, még egy mintában sem. Ha találunk két összepasszoló tapétát, válasszunk egy mindkettőhöz illő, de őket egyben elválasztó díszcsíkot. Egyszínű szobában is dekoratív lehet egy mintás bordűr. Ilyenkor a megfelelő magasságra kell csak figyelnünk.
 Tudtad?
Ily módon öltöztetni falainkat nem modern találmány. A tapéta fénykorát a XVIII. században élte, ebben az időben funkcionálisan a fal szigetelését segítették így, de olyan mintákkal és dombornyomással készültek, hogy szinte falfestménynek tűntek. Sokáig a tapéták kizárólag papírból készültek, mára azonban rengeteg lehetőség közül válogathatunk, annak megfelelően, hogy mire szeretnénk használni.
 

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Kelet és nyugat találkozása a szőnyegen
A szőnyeg már önmagában is sokat elárul a stílusról, a kultúráról és mindarról, ami létrehozta. Hátha még értő kezekbe is kerül, akár értékes kortárs ...

Praktikus ötletek
Vízálló design
Fürdőszoba, konyha csempe nélkül? Vízálló tapéta segítségével újragondolhatod a megjelenésüket: a választott mintákkal hódolhatsz a trendeknek, ...

Praktikus ötletek
A fotótapéták titkai
Látványos mintákkal, fotótapétával gyorsan és egyszerűen izgalmas karaktert adhatunk egy helyiségnek. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni a ...

Dekor
Talpalávaló szőnyegek
Az elmúlt pár évben a szőnyeg mintha reneszánszát élné. És nem csupán az egzotikumok iránt nőtt meg az érdeklődés, hanem a szokatlan formák, ...

Inspiráció
Így mutat az év színe lakástextileken
Új Hermés lakástextilek és tapéták a Code Showroom kínálatában.

Hírek
Tapétaként simul a falra az LG új tévéje
Minden tökéletes tárgyban van valami közös: egyszerűek, letisztultak, hiányzik belőlük minden, ami felesleges. Ha ilyen tárgyakkal vesszük magunkat ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek