hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Festés természetesen

Végiggondoltuk már, hogy biztonságosnak hitt otthonunk mennyi allergén, esetleg mérgező anyaggal lehet tele? Ólom, higany, különféle mázak és ezek oldószerei, melyek idővel tönkreteszik egészségünket. Szabaduljunk meg ezektől!

Az 1980-as évek előtt az ólom sok festék és felületkezelő anyag alkotóeleme volt. Ahogy a festékrétegek elöregszenek, esetleg egy felújítás során, amikor a festék lepereg, lehámlik, vagy széttörik, az ólompor a levegőbe kerül. Az ablakpárkányokon különösen nagy mennyiségű ólompor gyűlhet össze, mivel az ablakok nyitása és zárása koptatja a festéket. Az ólom okozta egészségügyi problémák főként a kisebb gyerekeket veszélyeztetik.
A régi vízvezetékből szűrőrendszer segítségével lehet az ólmot eltávolítani, azonban az ólom alapú festékek eltávolítása nehezebb feladat. Ha a festett felületen nem látható károsodás, az a legjobb, ha egyszerűen átfestjük egy nem mérgező festékkel. Az átfestés azonban nem végleges megoldás. A kopásnak kitett területeken végül leválik az eredeti ólomfesték réteg, és még több port hoz létre. A teljes eltüntetéshez hívjunk szakembereket, akik gyakorlottak az ólomfesték szennyezés kezelésében.
Az ólomot manapság már nem használják a festékgyártásban. A felújítás, festés, mázolás során használt festékek, mázak, festékeltávolítók és oldószerek viszont rendkívül ártalmas gőzöket bocsáthatnak ki. Az ózonkárosító illékony szerves vegyületeken kívül sok modern festék és máz élettartamát  különböző vegyi anyagokkal hosszabbítják meg és egyes esetekben a gomba- és penészölő adalékok is erős szagokat árasztanak.Tipp
+ Úgy csökkenthetjük minimálisra az ártalmas gőzök megjelenését, ha a felhasznált festékek dobozán a címkéket elolvassuk. Válasszunk víz alapú termékeket, ezeknek alacsony vagy nincs illékony gőzkibocsátásuk, valamint olyan olajfestékeket, melyeket természetes összetevőkből készítettek.
+ Ügyeljünk arra, hogy a festékek mázak ne tartalmazzanak formaldehidet, halogénezett oldószereket, aromás szénhidrátokat, higanyt vagy higanyvegyületet.
+ Figyeljünk, hogy a hozzáadott festékanyagok se tartalmazzanak ólmot, kadmiumot, krómot és oxidjaikat.
+ Mindig kerüljük a festék sprayk használatát.
+ Festéskor, mázoláskor tartsuk áramlásban a levegőt, csináljunk huzatot.
+ Tegyünk egy kis ecetet a szobába, hogy csökkentsük a festékszagot.
+ Zárjuk be az ajtókat, ha csak egy helyiséget festünk, így a többibe nem szivárognak be a kellemetlen szagok. Vagy akasszunk fel vásznakat, hogy azt a területet, ahol a festés zajlik, elszigeteljük a lakás többi részétől.
+ Kerüljük a kémiai oldószereket, a spirituszt. Ha mégis nélkülözhetetlenek, akkor takarékoskodjunk velük és használjuk újra őket, amennyire csak lehet.
+ Csökkentsük minimálisra az ecsetek és a hengerek tisztítását. Csomagoljuk be őket nejlonzacskóba, és másnap használjuk újra.
+ Fejezzünk be mindent festést szőnyegek és mennyezetlapok vagy más, olyan anyagok felrakása előtt, melyek hajlamosak a szagokat magukba szívni, és megtartani.
+ Várjunk 48 órát, mielőtt elfoglalnánk az újonnan festett helyiséget.
+ A fölösleges festéket adjuk át rászorulókat támogató szervzeteknek, ne dobjuk a kukába.Léteznek egészséges festékek
Az alacsony illékonyanyag tartalmú festékek, pácok, politúrok víz alapúak. Mivel nem tartalmaznak kőolajszármazékokat, kevesebb gőzt bocsátanak ki. Az ilyen festékek nem vagy alig tartalmaznak formaldehidet, ólmot. Valamennyi szaguk természetesen ezeknek is van.
A zéró illékonyanyag tartalmú festékek azok, melyekben 0,5 gramm/liter vagy kevesebb illékony anyag található, és ezeket úgyis tekinthetjük, mint amelyek nem tartalmaznak ilyen anyagot.
A természetes festékek és fedőanyagok növényi olajokból és színezékekből, agyagból, krétából, tejkazeinből, méhviaszból és más természetes hozzávalókból gyártott olaj alapú festékek. Kellemes az illatuk és ritkán okoznak allergiás tüneteket.
A nem mérgező festékeltávolítók nem tartalmaznak a festéket meglazító erős oldatokat, többnyire metilén-kloridot. Tudni kell, hogy ennek a vegyületnek rákkeltő hatása van. A vízben oldott festékleszedőkkel tovább tart a munka, de nem mérgezők és kevésbé ártalmasak a környezetre.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
Post-ittel díszítsd az irodát
8024 post-it került fel a falakra, hogy megmozgassa az unalmas homogén felületeteket és kreativitásra ösztönözze a dolgozókat. Remek időtöltés péntek ...

Átalakítás
Újra trendi a geometrikus csempe
Nem csak a forma, de a minta is lehet geometrikus, ha trendi csempékre vágyunk. Más divathullámok mellett, a szögletes formákkal egyre újabb mutatós ...

Átalakítás
Íme az első foltálló festék
Egy esős, sáros séta után a kutya megrázza magát az előszobában; a fiúk a lakásban fociznak és a labda pont a sáros felével pattan a falhoz; a kicsik ...

Átalakítás
Bőr falicsempe
A falburkolatok között is van új a nap alatt. Íme egy bőrből készült verzió, hogy az otthon igazán barátságos és elegáns legyen.

Átalakítás
Burkolatcsere a teraszon
Egy felmérés szerint a teraszok közel 70%-a idő előtti burkolatcserére, javításra szorul. A riasztóan magas szám mögött a terasz tulajdonosok rémálma ...

Átalakítás
A Poli-Farbe és a BME mérnökei bemutatták a hazai fejlesztésű lakást fűtő falfestéket
Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek