hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Tippek klimatizáláshoz

Az egyik legfontosabb szempont a légkondicionáló megvásárlásakor természetesen a fogyasztás. De vajon a sok adatból, ami a prospektusokban olvasható, mindig ki tudjuk hámozni azokat, melyek alapján valamelyik készülék mellett döntünk? Segítünk kiigazodni.

A tájékoztatókban, hirdetésekben látható teljesítmény nem az elfogyasztott energiára, hanem a légkondicionáló hűtési, illetve fűtési teljesítményére vonatkozik. Vagyis arra, hogy egy klíma mennyire energiatakarékos, az úgynevezett hűtési és fűtési teljesítménytényezők (EER, COP) vonatkoznak. Ezekből tudhatjuk meg, hogy az adott készülék egységnyi elektromos energia felhasználásával milyen fűtési, hűtési teljesítményt képes előállítani. Minél magasabb ez az érték, annál gazdaságosabb a berendezés.
Pl.: ha az EER=3,2 akkor 1 kW villamos energiából 3,2 kW hűtőteljesítményt állít elő a készülék.
Teljesítménytényezőjük alapján az EU-ban egységes energiaosztályokba sorolják a klímákat. A 3,2 vagy annál magasabb EER érték „A” minősítést jelent, a 2,2 vagy alacsonyabb teljesítmény a legrosszabb „G” osztályt kap.
Érdekes, hogy a szakemberek szerint az „A” kategóriás klímák fűtési hatékonysága már annyira jó, hogy a jelenlegi gázárak mellett akár fűtésre is gazdaságosan használhatók.Szellőztetni kell!
A legtöbb klíma a belső levegőt keringeti és hűti – óránként 15-20 alkalommal – így a friss levegő pótlásáról szellőztetéssel kell gondoskodni. Érdemes ezért a légkondicionáló bekapcsolása előtt alaposan kiszellőztetni, rendszeres használat esetén pedig reggel és este kitárni egy időre az ablakokat. Kaphatók már levegőcserélős típusok, amelyek kétirányú szellőztetőrendszerüknek köszönhetően folyamatosan friss levegőt áramoltatnak a belső helyiségekbe, így kevesebb szellőztetetés is elegendő.

Fontos!
+ A klíma megvásárlásával nem ér véget a „projekt”, hiszen a mobil klímák kivételével – a szakszerű beüzemelésről is gondoskodni kell. Olyan szakembert keressünk, akinek neve szerepel a gyártó által elfogadott szervizek listáján, különben elvész a garancia. Erről útmutatót a berendezés használati utasításában találunk, ezért ezt mindig olvassuk végig. Ha nincs ilyen megkötés, akkor zöldkártyával – vagyis a hűtőközegek kezelésére vonatkozó technológia elsajátításáról szóló arcképes igazolással – rendelkező szakemberrel végeztessünk el a munkát. Másképp ugyancsak a garanciát veszítjük el. Zöldkártyát a Hűtő és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége állítja ki.

Tartsuk karban!
+ A split klímákat évente karban kell tartani. Ilyenkor eltávolítják a készülékekben megtelepedő mikroorganizmusokat, melyek a levegőbe jutva légúti fertőzéseket okozhatnak. A tiszta berendezés hatékonyabban működik, így kevesebbet is fogyaszt. Allergiásoknak és kisgyerekes családoknak érdemes olyan modellt vásárolni, amelyben biofilter van.
+ Ha a klímát csak hűtésre használjuk, akkor elég tavasszal elvégezni a karbantartást, míg ha fűtünk is vele, akkor ősszel is be kell iktatni egy fertőtlenítést.
+ Egyes típusoknál a rendszeres szervizelés a garancia feltétele, ennek elvégzését a szerviznek a jótállási jegyen bélyegzővel kell igazolnia. Vásárláskor a garancia feltételeiről mindenképpen tájékozódjunk.Válasszunk takarékosat!
A hagyományos légkondik egészen addig maximális teljesítménnyel dolgoznak, amíg el nem érik a beállított hőmérsékletet, majd leállnak. Ezek a klímák tehát folyamatosan be- és kikapcsolnak. Ez a technika energiapazarló, arról nem is beszélve, hogy folyamatos hőmérséklet ingadozást eredményez. Az inverteres klímák kompresszora viszont mindig a szükséges fordulatszámon üzemel, ezáltal nem csak a szoba hőmérséklete lesz egyenletes, az energiafelhasználás is 30-40%-kal csökken.
Az ár és teljesítmény mellett ne feledkezzünk meg a készülék keltette zajról sem. Válasszunk tehát csendes, 25-30 dB zajszintű készüléket.

Szerelési árak
Ez a munkadíjból és az anyagköltségből tevődik össze. Az árak között nagy a szórás: a cégek 50 és 100 ezer forint közötti összeget kérnek egy split beltéri és kültéri egységének szereléséért és beüzemeléséért. A fix díj 3-4 méter rézcsövet tartalmaz, vagyis ha a kül- és beltéri egység között ennél nagyobb a távolság, akkor minden további méter 3-4 ezer forint plusz kiadást jelent. A speciális igények természetesen emelik a költségeket.

Hova szereljük?
A hatályos építési rendeletek igyekeznek gátat szabni az épületek homlokzatát elcsúfító klímák elburjánzásának. Eszerint a homlokzaton légkondicionáló berendezést elhelyezni csak az épület külső megjelenésével összhangban és takartan lehet.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Mivel tuningolhatjuk fel a napellenzőt?
Minden nappal, minden egyes Celsius-fokkal becsesebb hellyé válik otthonunk kültéri szekciója: kinek a falatnyi erkély, kinek a tágasabb, a nagy ...

Praktikus ötletek
Tippek függöny választáshoz
Sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat, ha függönyválasztás előtt végiggondoljuk a legfontosabb dolgokat: színek, minták, méretek, funkció. Most ...

Inspiráló helyiségek
A fenyőfa arcai
Bálint Ágnes egy antik íróasztal vásárlásakor döntötte el, hogy lakberendezéssel fog foglalkozni. Mikor meglátta a régiségkereskedő házában a nagy ...

Praktikus ötletek
Válaszd a kéket!
A kék szín nyugtató hatással bír, amit otthonunkban használhatunk ki legjobban. Mindig szívesen pihenünk majd olyan helyen, ahol egy kis kék is ...

Inspiráló helyiségek
Mit kíván a férfi – női szemmel?
Jó érzés, ha az ember olyan lakásban jár, melynek minden zuga tükrözi a benne élők személyiségét. Bár a tulajdonos lakberendező segítségét kérte, a ...

Inspiráló helyiségek
„A konyha a szívügyem” – vendégségben a Danubius Rádió mûsorvezetőjénél, Rákóczi Ferinél
Rákóczi Feri, a népszerű műsorvezető és párja nemrég költöztek új otthonukba. A tervek szerint Judith terhességének utolsó heteiben rendezte volna be ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek