hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Bényei Építészműterme: Rombolás helyett megújítás

Pusztulásra ítélt ipari romból varázsolt irodát magának Bényei István építész Hoffmann Györggyel és Szabó Ádámmal.

A budai hegyek oldalában található építésziroda a környék évszázados formavilágát alkotta újra egy kortárs épület szerkezetében. Az átlátható és letisztult műterem jelenkori formában őrzi ipari örökségét. Belső tereinek kialakításakor a közösségteremtés és az elmélyült munka lehetősége egyformán fontos szempont volt. A homlokzatok üvegfelületeinek köszönhetően a fény egész nap átjárja az épületet, és a látvány szempontjából is meghatározó: a homlokzat különleges geometrikus formája szinte beszippantja a vendéget.

foto__batar_zsolt.jpeg

Hagyománytisztelet és jövőbe mutató szellemiség – e két tulajdonsággal jellemezhető talán legjobban a Bényei Építészműterme. Az épület Budapest zöldövezeti részének szívében, a budai hegyek lankáin áll. Bényei István, a műterem vezetője egy bővítésekkel eltorzított, veszélyesen leromlott állapotú ipari épületben látta meg az újrateremtés lehetőséget, a tájidegen csarnok így nem egyszerűen megmenekült a pusztulástól, de egészen új formában kelt életre. Az átalakítás során az eredeti építész munkájának tiszteletben tartása mellett egy letisztult, átlátható, 21. századi szerkezetet hoztak létre. Az épület az európai kultúra tudatalattijában élő, legalapvetőbb „ház" formát idézi, ahogyan azt egy kisgyerek is lerajzolná. Az egyszerűen papírra vethető vonalak mögött azonban tudatos szerkesztés bújik meg. A svábok lakta környéken már a 19. század közepén is az elkészült műtermet meghatározó formák uralkodtak, az épület így nem csupán a hegyoldal jelenével, de évszázados múltjával is párbeszédre lép.

foto__batar_zsolt-2.jpeg

Ahogy a Bényeiék valamennyi alkotása esetében, úgy a saját irodájuknál is kiemelt szempont volt az átláthatóság. A kelet-nyugati tájolású épületet a fekvésének és a homlokzatok üvegfelületeinek köszönhetően egész nap átjárja a fény. A transzparencia a nyitottság érzését keltve teremti meg a bizalmat árasztó légkört, és nem utolsósorban az épület természettel való kapcsolatát is megerősíti. A budai hegyek között a környezetével szinte szimbiózisban élő épület magától értetődő természetességgel simul a tájba. A környező fák kellő árnyékot vetnek a műteremre ahhoz, hogy azt még a déli órákban is csak szűrt fény érje, kedvező klímát és az alkotáshoz megfelelő látási viszonyokat biztosítva ezzel. Amint az árnyék elfogy, az építészeti megoldások veszik át a stafétát a fáktól: a homlokzatok kialakításának köszönhetően a műterem saját magát is a kívánt mértékben képes elrejteni a napfény elől. A „védelmi" funkcióján túl a homlokzat vendégfogadó jellege sem elhanyagolható, vizuális hatása szinte beszippantja a műterembe érkezőket.

foto__batar_zsolt-3.jpeg

Az épület belső kialakítását a műhely kreatív szellemisége motiválta. Az egyterű iroda úgy teremt közösséget, hogy a belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően az elmélyült munkára is lehetőséget biztosít. Az épület ipari jellegét idéző padlószőnyegtől a falat borító műfűig, a piacon elérhető legerősebb hangcsillapító elemek kerültek a belső térbe. Ugyanezt a célt szolgálja a munkateret a tárgyalótól elválasztó vörös színházi függöny, amely egyaránt idézi David Lynch filmjeinek álomszerűségét, és Salvador Dali szürreális világát, megjelenését mégsem esztétikai szempontok indokolják, kizárólag térelválasztó és hangszigetelő a funkciója.

elotte-utana_kep.jpeg

A tárgyalóból az üvegfalon a hegyoldalra nyílik kilátás, ahol a Buda központjából a János-hegyre közlekedő fogaskerekű vasút, a hegyvidék népszerű tömegközlekedési eszköze halad el. A látványban, amely a tárgyalások hangulatát is alapvetően meghatározza, összesűrűsödik a műterem esszenciája: a természettel harmóniában élő ipari örökség.

fotó:Batar Zsolt

CÍMKÉK: bényei


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
„A lakásunk maga a nyár”
Aludjanak rá egyet – mondta a kivitelező, amikor Nóráék megnézték az épülő társasházat. És ezt szó szerint is értette, hiszen valóban 24 órájuk volt ...

Kislakás
Napsugaras hangulatban
A hatvanas években épült budai társasházban minden szögletes, szimmetrikus és geometrikus. Ezt hangsúlyozza Orsi lakásának belsőépítészete is, ahol ...

Dekor
Konyha és fürdő egyben
Extrém ötletekből sem volt hiány idén Milánóban. Íme a design kiállítás egyik legmeghökkentőbb darabja.

Inspiráló helyiségek
Vérbeli színjátszók otthon
Mániájukká lett az otthonteremtés. Az új építésű lakások nem hozzák lázba őket, kizárólag a régi bérházak hangulata lódítja meg a képzeletüket – ...

Dekor
Színes és laza kültéri székek
Színes és vidám kültéri székek a kissé lezserebb design kedvelőinek. Szerethető darabok lazább megjelenéssel.

Dekor
Az UV fény fertőtlenít
A törölköző kényes téma. Minden nap használjuk és szeretnénk, ha mégis minden nap tiszta lenne. Van megoldás.







Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek