Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

4 hasznos tipp, ha beltéri lépcsőről álmodozol

Kevés olyan meghatározó eleme van egy többszintes háznak, mint a lépcső. Miért dugnánk el és szorítanánk a sarokba, amikor a tér épített dísze és persze biztonságos közlekedőhely is lehetne?

Tervezés és méretezés - Betartandó szabályok
Egy ház tervezésekor általában nagy harc folyik a négyzetméterekért. Jó megoldás, ha a hasznos területet ügyes alaprajzi szervezéssel a közlekedőkre szánt hely rovására növeljük, azonban gyakran előfordul, hogy a helytakarékosság nem megfelelő értelmezésének a lépcső is áldozatul esik. A túl meredek vagy túl keskeny lépcsőkarok, a szűk fordulók, különböző magasságú fokok, rosszul kialakított induló és érkező szintek megkeserítik a mindennapokat. A lépcsőn való közlekedés ugyanis más, mintha sík terepen sétálnánk. Nem jó, ha nagyon fel kell emelni a lábat, ugyanakkor a talpnak elegendő helyre van szüksége a lépcsőfokokon. Fontos a kapaszkodás biztosítása, valamint a megfelelő pihenők elhelyezése is. A kényelmes lépéshossz kiszámítására van egy képlet, ami megadja a lépcsőfok magasságának és szélességének ideális viszonyszámát. Az azonban könnyen belátható, hogy minél magasabbak a fokok, annál keskenyebbek is, és minél meredekebb egy lépcső, annál kevésbé kényelmes és biztonságos. A tervezéskor fontos szempontként jelentkezik továbbá, ha kisgyerek is közlekedik a lépcsőn.

apartment-architecture-family-floor-276656.jpg

Az átlagosnak számító 297 centiméter szintkülönbség esetén 18 fellépéssel számolva 16,5 centiméter magasság jön ki, tehát a kényelmes lépcsőhöz 27-31 centiméter széles fokokra van szükség. Fontos szabály még, hogy a lépcső bármely pontján legyen 2,2 méter a szabad magasság, egy lépcsőkar szélessége minimum 80 centiméter, a pihenő mérete legalább a karszélesség plusz 10 centiméter, és két szint közötti lépcsőkarokban kizárólag azonos méretű fokok lehetnek. Biztonsági okokból a lépcső és a korlátelemek közötti nyílás maximum 12 centiméter, a korlát magassága legkevesebb 90 centiméter. 

staircase-area-2121121.jpg

Korlátlan lehetőségek? - Csak anyaghasználatban
A lépcső szerkezeti kialakításában szinte csak a fantázia és a pénztárca szab határt. Fa, fém, üveg, kompozit anyagok, beton, bármelyikből készülhet lépcső. Ugyan az anyagválasztást a teherbírási és műszaki 
szempontok befolyásolják – a lépcső saját súlya, rögzítése –, de jó tervezéssel szép megoldások lehetségesek.

A tartószerkezet leggyakrabban fa, fém vagy beton, míg a különleges anyagok a fokok, illetve a korlát kialakításánál jelennek meg. Technológiai szempontból nincs akadálya annak sem, hogy a teljes lépcsőszerkezet speciális üvegből, fém alkatrész nélkül készüljön, illetve az extrém formáknál a tartószerkezet, a fokok és a korlát össze is olvadhat. Bár az interneten sok csábító külföldi példával találkozni, a magyar szabályozás szigorúan kimondja, hogy minden, egy méternél hosszabb vízszintes vetületű lépcsőt korláttal kell ellátni. Ez azt jelenti, hogy három-négy foknál hosszabb lépcsőkar esetén kötelező a korlát. Ahol gyerekek vannak, ott vízszintes rudak, huzalok helyett tömör vagy sűrű, függőleges osztású korlátmezőket alakítsunk ki.

Helypazarlás a lépcső? - Lehet a ház hasznos része
Ahelyett, hogy a lépcső által elfoglalt helyet veszteségnek tekintenénk, sokféle módon hasznosíthatjuk. A fokok alá épített fiókokkal bútor funkciót kaphat, míg a korlát, vagy akár maga a lépcső lehet könyvespolc is, de a lépcsőkar alatti helyet sem kell holttérként kezelni: értékes tároló, illetve kamra válhat belőle, az előtérben praktikus gardróbszekrény.

turned-on-gray-flat-screen-smart-tv-1571459.jpg

Ha pedig nyitottabbak vagyunk, és például a nappali részévé tesszük a lépcsőt, akkor klasszikus módon elhelyezhetünk alatta komódot, de berendezhetjük olvasókuckónak, játszósaroknak, esetleg dolgozórésznek is. Akármilyen plusz funkció mellett döntünk, az tovább növeli a lépcső értékét.

Nincs rejtegetnivalónk - Lépcső a fókuszpontban
Gyakran megesik, hogy tervezés során a lépcsőt a lakás alárendelt részének tekintik, szinte eldugják, beszorítva három fal közé, így nem kapja meg a szükséges teret és figyelmet. Pedig a kényelmesre tervezett lépcső a lakás bármely részén ugyanannyi helyet foglal, s ha a lakótérbe kerül, akkor jobban odafigyelünk rá, gondosabban tervezzük meg, ezért a minősége és a használati értéke is jobb lesz.

Természetesen minden ház egyedi, a lehetőségek és a lakók igényeinek figyelembevételével kell megtalálni a lépcső helyét, de ha megtehetjük, ne rejtegessük. A lépcsők évszázadokig főszerepet kaptak a villák, paloták, középületek tervezésekor. Míves korlátok, mesterien megformált lépcsőkarok, minőségi anyagok kerültek akár még egy bérházba is. 

Egy igényesen megtervezett és kivitelezett lépcső ma is ugyanígy fókuszpontja lehet a háznak, s ehhez nem feltétlenül szükségesek drága szerkezetek és anyagok, néha éppen az egyszerűség a hatásosabb. A szép és jó lépcsőnek egyetlen titka van: az odafigyelés. Szánjunk elegendő időt a meg-tervezésére, hálásak leszünk érte magunknak.

Szöveg: Hujber-Nagy Aletta, Nagy Károly fotó: pexels
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Hírek
Új néven folytatja tovább a KIKA
Megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.

Hírek
Irány Tihany: itt az év egyetlen gourmet gasztrofesztiválja
Úgy tűnik végül idén sem kell lemondani a gourmet közönségnek arról, hogy együtt fesztiválozzon! Sztárséfekkel, exkluzív helyszínen, különleges ...

Stílusos otthonok
Fotókon Elvis Presley egykori luxusotthona
Nézd meg képeken azt a pompás luxusotthont, ahol Elvis Presley családjával élt egy ideig az 1960-as évek végén!

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Egy ház több élete
Előfordul, hogy egy háznak mindig másik arcát kell mutatnia, míg végül ő is és a benne lakók is révbe érnek. Péterék pilisszentlászlói otthona néhány ...

Inspiráló helyiségek
Ragyogó egri csillagok
Egy egri tetőtéri lakásban alakította ki és rendezte be első közös otthonát Réka és Péter. A fiatal pár maga találta ki a jól működő, praktikus ...

Dekor
Ne vesszen el a lépcső alatti tér
A kis alapterületű, többszintes lakásokban nem megengedhető, hogy akár egy négyzetméter is kárba vesszen. Íme egy igazán impozáns ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek