hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Szaunák és szaunázási szokások

Szaunázni nemcsak egészséges, de ha az igényeinknek megfelelő, átgondoltan és nagy szakmai gyakorlattal megtervezett szaunát készíttetünk magunknak, akkor hatalmas élmény is egyben.

A szaunázás nem az izzadásról szól. A szauna számtalan funkcióval rendelkezhet és jó esetben az egészségmegőrzés nem a szaunázás fő célja, hanem a sok közül mindössze egy pozitív velejárója. A szauna saját döntésünk szerint lehet például a barátainkkal bulizós élmény helyszíne; a családunkkal egy kellemes esti vagy hétvégi beszélgetés színtere; a párunkkal együtt töltött meghitt órák ideális helye; önmagunkra fókuszáló csendes relaxáció ideális zuga vagy éppen edzésprogramunk utolsó állomása.

Ennek megfelelően nem mindegy, hol helyezkednek el a szaunák, milyen felszereltségűek és kiegészítik-e további élményelemek. Ahhoz, hogy a szauna megépíttetése ne felesleges beruházás legyen, egyrészt szakmailag elismert szaunatervező és -építő szakemberhez kell fordulni, másrészt a megrendelést gondos, minden téren körültekintő tervezés kell megelőzze. A Győrújbaráton működő Suomi Sauna élén Timo Nakari finn származású  szaunadesignerrel nem csak Magyarországon, de szerte Közép-Euróbában készít luxusszaunákat, melyeknél a funkcionalitáson túl, mindig nagyon fontos a szemet kápráztató megjelenés is.

A tervezés első kérdései, hogy finn vagy infraszaunára van-e szükség, illetve egy vagy több szauna kerüljön-e házunkba. Egyre gyakoribb, hogy épp a fenti, funkcionális különbségek miatt több szauna készül, például a házba az intim, családi szaunázásokhoz egy szauna(világ) és a teraszra egy kültéri szauna vagy a kertbe egy szaunaház, mely elsősorban a baráti körben tervezett kikapcsolódás helyszíne lesz. Természetesen minden helyszínen felmerül, hogy finn szaunát szeretnénk-e, infrakabint, esetleg a kettő kombinációjaként egy kombinált szaunát.

 

Ez utóbbi kifejezetten praktikusnak tűnhet, valójában azonban ritkán az. Az infraszaunázást elsősorban a hölgyek kedvelik, a finn szaunát többnyire a férfiak. Természetesen a kombinált szaunát vagy így, vagy úgy működtetjük, és a finn szauna felfűtési és lehűlési-kiszellőztetési ideje miatt a két funkció közvetlenül egymás utáni használata sem lehetséges. Ebből adódóan a kombinált szauna elsősorban akkor praktikus, ha a család férfi tagjai és a hölgyek kifejezetten eltérő időben, elkülönült körben szaunáznak.

Valamivel nagyobb beruházás, de az esetek többségében sokkal jobb döntés, ha egy finn és egy infraszauna egymás mellé épül (ezáltal biztosítva az egyidejű használatot), a kettő közé vagy közvetlenül melléjük a zuhanyzó, merülődézsa vagy hideg vizes medence, esetleg egy gőzfürdő, sószoba vagy jacuzzi. Természetesen ezek előterében vagy külön helyiségben szokott elhelyezésre kerülni a pihenő, mely nyugágyakkal, fűtött kőágyakkal vagy fekvőpadokkal biztosítja a szaunázás utáni relaxációt. Nem ritka ma már az sem, amikor a szaunák mellé, azokkal akár egybeépítve egy bár kerül kialakításra.

Akárhova kerülnek is a szaunák, a felfrissülésre és a szaunázás utáni relaxációhoz is elegendő helyre van szükség. A tradicionális merülődézsás, illetve kisméretű hideg vizes medencék mellett a különböző zuhanyok egyre kedveltebbek, a minimalista stílus kedvelői sok esetben a nagy üvegfelületű szaunával egybeépített, üvegfalakkal határolt zuhanyzókat kedvelik, de újra virágkorát élik a dézsazuhanyok is. A szaunázás utáni passzív pihenésnek számos módja ismert, ezeket jellemzően már kombinálva, a szaunázók számára többféle lehetőséget biztosítva szokták kialakítani. (x)

www.suomi-sauna.com
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Milyen a jó kanapé?
Úgy is nevezzük, hogy sezlon. Ismerős ugye? Sokan talán így is hallották már: chaise longe, mely annyit tesz: hosszú szék. Amin hosszan, kényelmesen ...

Kert, növény
Kényelem a kertben
Amikor megérkezik a nyár, szinte késztetést érzünk arra, hogy a lakás falait odébb toljuk, s így a nappali vagy az étkező a kert részévé váljon, vagy ...

Inspiráció
Szauna az arany tojásban
A lappföldi Kiruna városában, Svédországban, egy egészen különleges, és egyben szimbolikus alkotást készítettek.   

Dekor
Igazi luxus: kanapét a kertbe
A hedonizmus csúcsát képviselik a kényelmes kültéri kanapék, amik több színben készülnek és nem véletlenül kapták a Dandy nevet. Luxus és kényelem a ...

Megoldjuk
Boldog otthon: apró trükkök, hogy jobban érezd magad a lakásban
Otthonunk ideális esetben az a hely, ahol megpihenhetünk és megtalálhatjuk a lelki békénket. Néhány rosszul megválasztott dekorációs elemmel vagy ...

Hírek
Összecsukható mobil szauna kisebb lakásokba
A Klafs helytakarékos, összecsukható szaunája nyerte el a German Design Award legjobb termék díját. Igazi újítás következik.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek