hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Változatosan fával

Szinte bármilyen enteriőrben meg lehet találni a legősibb bútoralapanyag, a fa helyét. Nem mindegy azonban, hogy hol, milyen mértékben és milyen fafajtát alkalmazunk otthonunkban.

Melyek a legnépszerűbb felhasználási módjai a fának?

A minőségi, időtálló bútorokhoz gyakrabban használnak tömörfát, ami egy nemes, masszív, szó szerint súlyos választás egy-egy bútorhoz. Könnyebben kezelhető, hétköznapibb forma a rétegelt lemez, amelyből akár ívelt elemek is készíthetők. A fa ilyenkor komoly beavatkozáson megy át – így tulajdonképpen már egy technikai anyagnak tekinthető –, mégis megőrzi eredeti karakterét, melegségét.

gallery_322_2.jpg

Milyen bútor készülhet fából?

Korábban a szekrényfrontok, asztalok, székek esetén volt népszerű alapanyag a fa – utóbbiaknál az erőhatások miatt nehéz volt mással helyettesíteni. Ma azonban kettős folyamat zajlik: egyrészt olyan helyen is szerepet kap a fa, ahol eddig nem volt jellemző, például a konyhapulton, másrészt a hagyományosan fából készülő bútoroknál megjelennek olyan anyagok, amelyekkel ki lehet váltani a fát.

Melyek a legkedveltebb fafajták?

A tölgy, a dió és a kőris ma a legnépszerűbbek – ezek karakteres, jellegzetes fajták. Régebben itthon szívesen használták a bükköt, északon pedig a nyírfát, ami egy kicsit semlegesebb, sápadtabb árnyalatú fa. A fenyő alapvetően puhafa, így nem a legjobb választás a bútorkészítésnél – ugyanakkor elérhető áron van.

amazonas-akacfa-etkezoasztal-200cm-dodo-home-design-butor_199_2048x.jpg

Ha egy kislakásban szeretnénk fát alkalmazni, mire figyeljünk?

Jó tanács, hogy kis terekben csak egy fafajtát használjunk, az nem tűnik nehézkesnek. Alkalmazhatjuk akár meglepő helyeken, mint például a konyhapulton vagy kisebb bútorokon. A skandináv hangulatú nyír jó választás, mert eleve halványabb árnyalatú. Az úgynevezett fehérolajozás is népszerű eljárás. Ez a pigmentált olaj védi is a felületet, amellett, hogy világosabb színt ad neki.

Mikor érdemes egyedi tervezésű fabútorban gondolkodni?

Ez mindig a meglévő adottságokon múlik. Kacifántos, szabálytalan tereknél szinte elkerülhetetlen, mert így lehet a helyet a legjobban kihasználni. Ha ilyen kötöttségek nincsenek és van rá idő, ízlés és hajlandóság, akkor össze is lehet válogatni a kész bútorokat, így szép, egységes hatást érhetünk el.

Egy karakteresebb fafajta indusztriális környezetben is jól mutat. Az erejéből nem veszít az enteriőr, ugyanakkor a fa melegségével, otthonosságával képes ellensúlyozni az ipari környezet nyerseségét.

fotó: beliani, x bútor

CÍMKÉK: fa fabútor


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
400 fa háromszögből készült szusi étterem
Az oldalfalat és a mennyezetet is 3D fa háromszögek borítják a Szentpéterváron nyílt új szusi étteremben.

Átalakítás
3D falpanelek
A tapétázás vagy a falfestés jól ismert módszere helyett az új divat szerint fali panelekkel díszítheted a leghatékonyabban a falat.

Átalakítás
Szánkóból karácsonyfa
Épült már karácsonyfa használt műanyag flakonokból, Brüsszleben hatalmas kockákból. Bár általában fenyőfát használnak erre a célra, a Hello Wood ...

Átalakítás
Lambéria helyett modern fa falburkolat
Bár a hagyományos fa lambériának már régen leáldozott, íme egy új, esztétikus fa burkolat, ami igényes megoldást nyújt a falburkolás ...

Dekor
Igazi ökotudatos mobiliroda
Környezettudatos és praktikus. Kőrisfából készültek azok az összecsukható bútorok, amik, ha kell, fából készült aktatáskává alakulva bárhova könnyen ...

Hírek
Dekorálj faltetoválással!
Falak vesznek körül lépten-nyomon: otthon, a munkahelyünkön - sok időt töltünk köztük, meghatározzák a hangulatunkat. Miért is ne alakítanánk ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek