hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Változatosan fával

Szinte bármilyen enteriőrben meg lehet találni a legősibb bútoralapanyag, a fa helyét. Nem mindegy azonban, hogy hol, milyen mértékben és milyen fafajtát alkalmazunk otthonunkban.

Melyek a legnépszerűbb felhasználási módjai a fának?

A minőségi, időtálló bútorokhoz gyakrabban használnak tömörfát, ami egy nemes, masszív, szó szerint súlyos választás egy-egy bútorhoz. Könnyebben kezelhető, hétköznapibb forma a rétegelt lemez, amelyből akár ívelt elemek is készíthetők. A fa ilyenkor komoly beavatkozáson megy át – így tulajdonképpen már egy technikai anyagnak tekinthető –, mégis megőrzi eredeti karakterét, melegségét.

gallery_322_2.jpg

Milyen bútor készülhet fából?

Korábban a szekrényfrontok, asztalok, székek esetén volt népszerű alapanyag a fa – utóbbiaknál az erőhatások miatt nehéz volt mással helyettesíteni. Ma azonban kettős folyamat zajlik: egyrészt olyan helyen is szerepet kap a fa, ahol eddig nem volt jellemző, például a konyhapulton, másrészt a hagyományosan fából készülő bútoroknál megjelennek olyan anyagok, amelyekkel ki lehet váltani a fát.

Melyek a legkedveltebb fafajták?

A tölgy, a dió és a kőris ma a legnépszerűbbek – ezek karakteres, jellegzetes fajták. Régebben itthon szívesen használták a bükköt, északon pedig a nyírfát, ami egy kicsit semlegesebb, sápadtabb árnyalatú fa. A fenyő alapvetően puhafa, így nem a legjobb választás a bútorkészítésnél – ugyanakkor elérhető áron van.

amazonas-akacfa-etkezoasztal-200cm-dodo-home-design-butor_199_2048x.jpg

Ha egy kislakásban szeretnénk fát alkalmazni, mire figyeljünk?

Jó tanács, hogy kis terekben csak egy fafajtát használjunk, az nem tűnik nehézkesnek. Alkalmazhatjuk akár meglepő helyeken, mint például a konyhapulton vagy kisebb bútorokon. A skandináv hangulatú nyír jó választás, mert eleve halványabb árnyalatú. Az úgynevezett fehérolajozás is népszerű eljárás. Ez a pigmentált olaj védi is a felületet, amellett, hogy világosabb színt ad neki.

Mikor érdemes egyedi tervezésű fabútorban gondolkodni?

Ez mindig a meglévő adottságokon múlik. Kacifántos, szabálytalan tereknél szinte elkerülhetetlen, mert így lehet a helyet a legjobban kihasználni. Ha ilyen kötöttségek nincsenek és van rá idő, ízlés és hajlandóság, akkor össze is lehet válogatni a kész bútorokat, így szép, egységes hatást érhetünk el.

Egy karakteresebb fafajta indusztriális környezetben is jól mutat. Az erejéből nem veszít az enteriőr, ugyanakkor a fa melegségével, otthonosságával képes ellensúlyozni az ipari környezet nyerseségét.

fotó: beliani, x bútor

CÍMKÉK: fa fabútor


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Akusztikus Bútorok, avagy a hangsugárzók stílusa
Otthonunk kialakításánál a tárgyak harmóniájára törekszünk, különös gonddal választjuk ki a kanapét, a szőnyeget, a lámpákat vagy a székeket, ...

Inspiráló helyiségek
Komfort a négyzeten
Jó lenne egyszerre két, egymástól teljesen eltérő életstílust kipróbálni. Új helyszínen, új körülmények között élni, ha csak kis időre is. Adrienn és ...

Stílusos otthonok
Otthon mediterrán stílusban
A mediterrán stílus évek óta töretlen népszerűségnek örvend, lakóházak tömkelegét ihlette meg az olasz, görög és spanyol vidékek hangulata. Ennek ...

Inspiráció
Juicy Salif citromfacsaró
Kategóriájának egyik legkülönlegesebb design tárgya ez a citrusfacsaró, mégis imádja a világ. 

Dekor
Alakváltó kanapé az örök költözködők álma
A moduláris bútor nem csak azért népszerű, mert könnyen átszervezhető vele a szoba berendezése, de könnyedén alkalmazkodik a megváltozott ...

Tárolás
Trükkös kis tároló tükörrel
A kulcsok látványa vagy az ékszerek tárolása mindig új feladatot ad a a designereknek. Íme egy színvonalas és nagy népszerűségnek örvendő megoldás ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek