hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Színekkel bátran

Meddig mehetünk el a színes, nagy mintás vagy éppen sötét felületekkel, ha egy kislakásról van szó? A kulcs nem csupán a tulajdonos vagy 
a tervező bátorságában rejlik.

Általában alaptétel egy kis lakás berendezésekor, hogy a sötét tónusokat, a nagy, feltűnő mintákat kerüljük, mert kisebbnek érezzük tőlük a teret. Vannak mégis kivételek?

Valóban ez az általános szabály, de a tervezők között vannak olyanok – én is –, akik szeretik kicsit átlépni ezeket a határokat, és nem megszokott, sematikus tereket létrehozni. Ezenkívül szem előtt kell tartani a tulajdonos igényeit, örömét: ha ő jól érzi magát egy merészebb kialakítású térben, akkor ezek szerint kell a helyiségeket megálmodni.

PIC3FI8-dELsMxOnviNa-AEQ.jpg
Hogyan lehet úgy egyensúlyozni ezekkel a mintákkal, textúrákkal, hogy ne legyen túlzottan domináns, ugyanakkor elérjük a kívánt hatást?

Érdemes ezeket a megoldásokat azokba a helyiségekbe tartogatni, ahol kevesebbet vagyunk – például a fürdőszobába, mosdóba –, ahol pedig a napunk nagy részét töltjük, ott letisztultabb, kevésbé mozgalmas legyen a felület. Talán meglepőnek hangzik, de a kisebb terekben bátran lehet akár piros a mennyezet, vagy választhatunk nagy mintás, csillogó tapétát is. 

Mit tehetünk, ha mégis túl nagy felületekre került például karakteres mintás tapéta?

Ezeket a tapétákat érdemes a lakás vagy a szoba egy-egy fókuszpontján alkalmazni, így nem esünk túlzásba. Ha mégis soknak érezzük, a helyiséghez illő kiegészítőt, tükröt, nagyobb polcot vagy szekrényt tehetünk ide, hogy megtörjük kicsit a látványt.

_DSC8545_OK.jpg
Nem áll fent a veszély, hogy az ilyen markáns felületeket hamarabb megunjuk?

Az biztos, hogy míg régen akár tíz-húsz évig is ugyanazok közt a falak és bútorok közt laktak az emberek, ma már öt-, de inkább háromévente igényünk van a változásra. Ezért érdemes a nagyobb bútorokból egyszerűbb, letisztult darabokat választani, hiszen ezeket néhány kiegészítővel, párnával, textillel újjá lehet varázsolni, anélkül, hogy kicserélnénk őket. Viszont egy látványos tapétát könnyedén lecserélhetünk, ha kis felületen alkalmaztuk: ezzel kevesebb a munka is, és nincs szükség túl nagy anyagi befektetésre sem. Merjünk próbálkozni: egy élénk színűre festett falat bármikor átfesthetünk szolidabb árnyalatra.

_DSC8575_OK.jpg

Bár manapság nagy divat a régi bútorokat megmenteni, újragondolni, és egy modern térben meglepő megoldást is jelenthetnek, egynél több nagy bútor ne kerüljön a térbe. Itt aránytalanul nagynak hatnak ezek a darabok. Döntsünk: a markáns színekre vagy érdekes bútordarabokra helyezzük a fókuszt.
4153_72e49.jpg

Szöveg: Ványik Dóra enteriőr: Vikman András Fotó: Classhome, Mömax

CÍMKÉK: tapéta


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Trendi minimalista poszterek
Művészi igénnyel készült képek következnek, amelyek feldobják, érdekessé és izgalmassá tehetik a legmodernebb letisztult enteriőröket ...

Dekor
Fémhálóból áramvonalas kanapé 3D nyomtatóval
Csúcskísérlet 3D nyomtatóval, amelynek eredményeként egy kényelmes és szupermodern kanapé jöhetett létre finom fém drótokból. 

Dekor
Öntöző kanna és váza egyben
Kettős funkció, környezettudatos design csinos formába öntve, azaz a váza új szerepben. 

Dekor
Megújult székek a geometria szerelmeseinek
Már a modern design sem új, legalábbis Karim Rashid sztárdesigner és a Bonaldo szerint, akik éppen idén újították meg a pár évvel ezelőtt készült, ...

Dekor
Extravagáns, egyszemélyes kanapé
Olykor a látvány és az érzet kerül a fókuszba háttérbe szorítva a funkciót. Íme egy mutatós darab, ami minimum meghökkentő, kanapénak viszont alig ...

Világítás
Geometrikus állólámpa
A geometria szerelmeseinek tervezett új állólámpa őszinte darab, a lámpa minden részét láthatóvá teszi, miközben trendi mértani formákat rajzol az ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek