hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Fém és üveg

Kevés belsőépítészeti elem divatosabb manapság a fémkazettás üveg térelválasztónál. Karaktert kölcsönöz bármely térnek, ráadásul a két anyag társításával bútor, ajtó és zuhanyfülke is készülhet. 

A loft varázsa
Van valami varázslatos a régi raktárak, gyárépületek hangulatában a hatalmas, kazettás ablakokon beáramló fény miatt. Ezért is népszerű a loft stílus, ám a lakások nagy részéből nem lehet igazi loftot kialakítani. Egy-egy meghatározó elemet, például az osztott, fémkeretes üvegablakokat viszont be lehet csempészni a legkisebb otthonba is. Mivel a hő- és hangszigetelésük nem felel meg a mai kor követelményeinek, látványelemként keltek új életre, elsősorban térelválasztók formájában. Népszerűségüket ezen felül annak is köszönhetik, hogy hely- és költségtakarékosak, továbbá úgy választják le a teret, hogy nem zárják ki a fényt. Nagyon finoman hozzák be az enteriőrbe az ipari hangulatot, ezért akár klasszikus bútorokkal is jól mutatnak.

0bce1445fc7688835d7f005e726be59b_OK.jpg

Szakértőnk válaszol
Baán Ildikó lakberendező a KODU Interior égisze alatt számos éttermet, irodát és otthont alakított már át izgalmas enteriőrré, amelyekbe előszeretettel tervez fémvázas egyedi bútorokat, térelválasztókat.

Mire kell figyelni a tervezésnél?

Ezek az elemek végleges formájukban érkeznek meg a helyszínre, ott már nem alakíthatók, ezért rendkívül fontos a pontos előzetes, helyszíni felmérés a bútor méreteit illetően. Ugyanakkor azt is meg kell tervezni, hogyan kerül a helyére: például van-e elég tér felállítani, átfér-e az útba eső ajtókon, folyosókon. Olyan szakembert keressünk tehát, aki átlátja az egész folyamatot.

9c4350175bd040e24cce44256d8d1f4d_OK.jpg

Hogyan lesz harmonikus a végeredmény?

A régi ipari épületek ablakainak 2:3 aránya általában megfelelő osztásként, de a konkrét méreteknél mindig vegyük figyelembe, hová kerül az elem: a kazetták mérete legyen arányos a térrel, a környező bútorokkal, például kicsi helyre ne pici osztásokat tervezzünk. A szellős hatás eléréséhez egyébként is fontos a nagyobb üvegfelületek használata.

Lehet még egyedibb?

Én nagyon szeretem például drótüveggel kombinálni a fémszerkezetet, mert az még inkább ráerősít az ipari hangulatra, de érdemes kísérletezni a színekkel is.

Hogyan ápoljuk?

A fémvázas bútorok és térhatárolók nem igényelnek karbantartást, hiszen a fémre ráégetik a porfestéket, így az rendkívül tartós. Tisztítani is egyszerű, időnként töröljük át egy nedves kendővel.

a1c7bfa3-69ff-421c-a097-f2b65a033383_OK.jpg

Bútorként is nyerő
A térelválasztó mellett számos más formában is megjelenik újabban a fémkeretes üveg: könyvespolcok, asztalok, éjjeliszekrények, egyedi bútorok készülnek így, amelyek akár több funkciót is elláthatnak egyszerre. A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a fémváz keresztmetszete meghatározza,
mekkora súlyt bír el a szerkezet, amelyet nagy méret esetén rögzíteni kell a falhoz, illetve a padlóhoz. Fontos, hogy a fémprofilok vastagsága arányosan igazodjon a térhez és magához a bútorhoz, és mindenképpen biztonsági üveget használjunk. A harmonikus összhatás érdekében jó, ha a domináns fekete fém, illetve az üveg más bútorokon, elemeken is visszaköszön.

Előszobától a fürdőig
Korlát, konyhai polc vagy pult fölötti hátfal, gardróbelem, előszoba- vagy éjjeliszekrény– a lakás bármely helyiségébe készülhet egyegy egyedi fémszerkezetes darab. Olyannyira, hogy a fürdőszobában is megjelenhet törülközőtartó, zuhanykabin, vagy épp mosdópult formájában. A felhasználás változatosságán túl maga a fémkeret is kínál kreatív lehetőségeket: nemcsak szögletes és fekete lehet, hanem íves és színes is, az üvegtáblák tónusa szintén változhat, és akár katedrál- vagy drótüveget is választhatunk, amelyek különösen praktikusak, ha intim tereket szeretnénk határolni.

Szöveg: Serfőző Melinda Fotók: The local project, for_interieur, oooox, Planet-decohirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Bútorok, amelyek dísze a saját árnyékuk
Az árnyékokat is számításba vette új kollekciója megtervezésénél a fiatal ukrán tervező. Asztalkák, polcok és egyéb tároló modulok ...

Dekor
Könnyed fém bútorok
Vannak olyan tervezők, akik a fém szerelmesei, ezért bútoraikat is fémből készítik. Íme egy modern kollekció néhány mutatós darabja.

Dekor
Női ösztönök örvénylése
Akadnak designerek, akik művészi igénnyel tervezik bútoraikat és olyan nehezen meghatározható jelenségeket igyekeznek megragadni, mint a nőiség egyik ...

Dekor
Színpompás fém bútorok
Nem is olyan rég még az inox volt a design csúcsa, mostanában a réz és az aranysárga fémek viszik a prímet, és íme a legújabb trónbitorló: támadnak a ...

Világítás
Az állólámpa is lehet geometrikus
A geometria szerelmeseinek tervezett új állólámpa őszinte darab, a lámpa minden részét láthatóvá teszi, miközben trendi mértani formákat rajzol az ...

Dekor
Ilyen a bevállalós széf
Tradicionális, kézzel megmunkált fa, minőségi fém alkatrészekkel párosítva és egy látványos zárszerkezet. A bevállalós széf mozog, forog és bárkit ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek