hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Vízálló design

Fürdőszoba, konyha csempe nélkül? Vízálló tapéta segítségével újragondolhatod a megjelenésüket: a választott mintákkal hódolhatsz a trendeknek, miközben a víznek és a párának is ellenálló, különleges falburkolatot kapsz. Segítünk a tervezésben.

Csempe helyett

Évek óta népszerű trend, hogy a fürdőszobára is szobaként tekintünk. Nem csoda, hiszen így még békésebb, pihentetőbb környezetet teremthetünk, amely nemcsak a napi tisztálkodásra alkalmas, de a feltöltődést is segíti. Ennek a célnak az elérését számos lakberendezési fogás segíti, a leghatásosabb mégis az, ha elhagyjuk a fali csempét. A víztől és a párától azonban óvnunk kell a falat – erre tökéletes és szemet gyönyörködtető megoldás a vízálló tapéta, amelyből ma már a megannyi kollekciós design mellett egyedi darabok is elérhetők.

Modern anyagok

Kétféle vízálló tapéta létezik. Az úgynevezett általános vagy lemosható típusok elsősorban olyan falakon használhatók, amelyeket nem ér rendszeresen víz, de fokozottan ki vannak téve olyan szennyeződéseknek, melyeket nedves ruhával, tisztítószerrel kell eltávolítani. A teljesen vízálló típusok viszont a csempét is helyettesíthetik a zuhanyfülkében vagy a konyhában. A vízálló tapéták anyagukban is két nagy csoportra oszthatók. Az önmagában vízálló vinyl tapéta előnye a könnyű felhelyezés, a kedvező ár és a széles választék. Hátránya, hogy zsugorodhat, illetve az, hogy nem légáteresztő, így ha víz vagy pára jut mögé, az nem tud kiszáradni, ami penészedéshez vezethet. A vízálló tapéták másik gyakori alapanyaga a természetes gyapot- vagy gyapjúrost (vlies), ezeket a típusokat vízzáró réteggel kell impregnálni. Előnyük, hogy mérettartóak, rugalmasak, és amennyiben a megfelelő anyagot használták az impregnáláshoz, légáteresztőek, így megelőzhető a penészedés.

BADAAL.jpg.jpg


Szakértőnk válaszol

Pencsikoff Ferenc a barátaival közösen alapította a Life&Wall márkát, amelynek megálmodójaként arra törekszik, hogy környezetbarát, minőségi, stílusos termékeikkel, sajátés egyedi tervezésű design tapétáikkal exkluzív enteriőrök kialakítását segítsék.

Mi a trend?

Az akvarellpapír hatású matt, illetve a simított betont utánzó, modern felületű vízálló tapéták a legnépszerűbbek. Divatos a dzsungelminta, a koptatott hatású motívumok, és a festményszerű, akvarellesen elmosott képek, az életnagyságú arcok. Újabban kedveltek a görög-római építészeti elemek grafikus kivitelben, szürke, barnásszürke, púder vagy „piszkos” türkiz színben. Tízből nyolcan egyedileg terveztetik meg a tapétájukat, ez is a trend része.

Mire kell figyelni a kivitelezéskor?

A falfelület tökéletes előkészítése mellett fontos az is, hogy kétkomponensű műgyanta impregnálót használjunk, és a víznek kitett helyeken színben passzoló, jó minőségű szilikonnal körben is el kell zárni a víz útját. Ugyanígy kell eljárni mindenhol, ahol elvágták a tapétát, például a szerelvények környékén. Ha így teszünk, nyugodtan tisztítható vízzel, szivaccsal, akár vegyszerrel, például vízkőoldóval is a tapéta, viszont a fémet, a fém dörzsit tartsuk távol tőle.

Mi a leggyakoribb hiba, amit elkövetünk?

Soha nem vezet jóra, ha a rossz állapotú fal eltakarására akarják használni a tapétát, de az is megesik, hogy a ragasztó teljes száradása előtt viszik fel az impregnáló réteget. Az ilyen „apróságok” könnyen tönkretehetik a végeredményt.

Divien-SavagesDECO-MARTINI-ARSENIC-ROOM2_f219c71f-0bfd-4823-a85f-7a972a890469_1024x1024@2x.jpg

Csak precízen
A vízálló tapétát málló vakolatra, régi falfestékre nem lehet felragasztani, mert a négyzetméterenkénti fél kilogrammos súlya egyszerűen lehúzza a felső rétegeket. Hogy ezt elkerüljük, stabil, festéktől, korábbi tapétától megtisztított, egyenletes, portalan felületre van szükség. Ha zuhanyfülke falára kerül, ugyanúgy, mintha csempét használnánk, vízzáró réteget kell felvinni, ezután cementbázisú glettréteg következik, majd csiszolás után a tapéta és az impregnáló anyag. Ebből következik, hogy a vízálló tapétát majdnem ugyanolyan nehéz eltávolítani, mint a csempét.

COQUILLAGES.jpg.jpg

Fókuszpont okosan
A vízálló tapétát a fürdőszobán kívül használhatjuk forgalmas közlekedőben, a konyhapult fölött, sőt beltéri medence falán is. Magának a motívumnak a tervezésekor fontos ügyelni arra, hogy azt a helyiség arányaihoz igazítsuk, berendezéskor pedig ne takarjuk el bútorokkal. Így lesz valóban exkluzív a vízálló tapétánk

SZÖVEG: SERFŐZŐ MELINDA Fotó:wall&deco, sophierobinsonhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
A fotótapéták titkai
Látványos mintákkal, fotótapétával gyorsan és egyszerűen izgalmas karaktert adhatunk egy helyiségnek. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni a ...

Megoldjuk
Madáretetős tapéta és ágynemű
Nincs bájosabb jelenség, mint a madáretető, amivel a lakásban is kellemes nyaralóhangulatot teremthetünk.

Gyerekszoba
Ötletek trendi gyerekszobához
Úgy tűnik, leáldozott a babarózsaszín és a világoskék gyerekszobáknak. A mai kis királylányok, indiánok, vagy éppen autóversenyzők új színfalak ...

Megoldjuk
Színpompás gyermekparadicsom
All about me címmel gyerekszobákba szánt textilek és tapéták új kollekciója az egyik legnevesebb angol gyártótól.

Megoldjuk
Geometria a falburkolaton
A Jupiter 10 design márkát a közelmúltban alkotta meg Bruno Basso és Christopher Brooke akik több mint 10 évet töltöttek a divatiparban, ahol ...

Megoldjuk
Színes geometriával küzdj meg a téllel
Még a legsivárabb lakást is látványossá és otthonossá teszik a színes geometrikus minták. Attól függetlenül, hogy a legújabb trendek közül való, akár ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek