hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Kilim szőnyeg

Kardos Istvánt, a kilimboltost kérdeztük meg a kézi készítésű szőnyegekről, aki 17 éve társtulajdonosa a Kilim a nomád szőnyeg galériának és szőnyegüzletnek.

Modern, minimalista otthonomat szeretném feldobni, és ehhez olyan gazdagon díszített 
szőnyeget szeretnék, aminek legalább a színe nem hagyományos, hanem frissebb érzetet kelt. Létezik ilyen a kilimszőnyegek között is?    

Minden, értőn berendezett lakásban meghatározó hangulati és térszervező elem a szőnyeg. Ez különösen így van minimalista környezetben, hiszen a modern formák, anyagok és színek könnyen válhatnak túlságosan sterillé, rideggé. Ilyenkor a textilek viszik be a helyiségbe a puhaság, otthonosság érzetét. Választhatunk egy forma- és színgazdag nomád kilimet, ami geometrikus mintáival, meleg földszíneivel, elementáris ősi erejével mintegy ellenpontot képez a többi elem visszafogottságával szemben. Vagy dönthetünk egy modernebb, egyszerűbb mintázatú kilim mellett, ami belesimul ugyan a környezetébe, de a kézzel font gyapjúval, a természetes színek teltségével és a hagyományos kézi szövés esetlegességével oldja a tér feszességét.

57bb851f9a9419425c4189f89689d36f.jpg

Új lakásba költöztünk és igyekeztünk úgy berendezni, hogy környezetbarát legyen. Többnyire a világos fabútorok és a fehér, törtfehér árnyalatai dominálnak a nappaliban, némi zöld növénnyel kiegészítve. Szeretnénk megőrizni ezt a higgadtságot, de otthonosabbá tenné a hangulatot egy természetes anyagból készült szőnyeg. 

Az élő gyapjú a legcsodálatosabb természetes anyag, ami lanolintartalmánál fogva öntisztuló, a falon hőszigetelő, padlófűtésnél hőáteresztő, idővel egyre finomodik, nemesedik. A fehér, törtfehér árnyalatokat, fabútorokat és zöld növényeket a kilimek természetes színei olyan harmonikusan egészítik ki, hogy a napfény ízét csempészik be az otthonukba. 

kiallitas4.jpg

Nászajándékba kaptunk egy gyönyörű kilimszőnyeget, de még nem mertük letenni a lakásban, mert nem tudjuk, hogyan szabad tisztítani, milyen igénybevételt bír. Tudna ebben segíteni? 

A kilimszőnyeggel lényegesen könnyebb bánni, mint egy csomózott, hagyományos, vagy akár egy modern shaggy szőnyeggel. Nem tudnak megtelepedni benne az allergiát okozó poratkák, és a kosz, a por, a morzsa, az állatszőr is egyszerűen leseperhető róla, vagy porszívóval könnyedén eltüntethető. A nomád, élő gyapjúban megmarad a lanolin, ami évtizedekig szivárog a felszínre, így a gyapjú ledobja magáról a szennyeződéseket. Ha mégis ráfér a kilimre egy kis frissítés, samponból és vízből készített habot kell lágyan bedörzsölni egy kefével a szőnyegbe és várni, amíg megszárad. Ezután egyszerűen kiporszívózható. Viszont nem szabad a kilimszőnyegeket kirázni, mert a szőnyeg szálai meglazulhatnak és elkezdhet bomlani. A falra rakott kilimek esetében a szőnyeg hátulját évente 2-4 alkalommal érdemes porszívózni.

p1370394.jpg

fotó: nemartdeco, kilim a nomád szőnyeg

CÍMKÉK: kilim szőnyeghirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Szőnyegeken a Google Earth
A Google Earth felvételei inspirálta szőnyegek nem csak gyönyörűek, de értékes információkat is hordoznak.

Dekor
Tökéletes pázsit a szobában
Íme a legkönnyebben kezelhető gyep, ami nem csak szép, de természetes jelenségként a lakás dísze lehet. Ha úgy akarjuk, még százszorszépek is nyílnak ...

Praktikus ötletek
Keleti kincsek otthonra
Keleties mintázatú szőnyegekre könnyen rásütjük, hogy kilim, egy másikra, hogy perzsa. Pedig a különbség óriási, még az is lehet, hogy a szőnyeg ...

Dekor
Mesés India a szobában
India hangulata és színei ihlették a GAN rugs új, kézi készítésű szőnyegét, amelynek egymáshoz szövött darabjai kőburkolatot ...

Praktikus ötletek
Folteltávolítás házilag
Ha gyerekek vagy háziállat is van a családban, akkor bárhogy vigyázunk a kárpitos bútorra, a szőnyegre, függönyökre, előbb-utóbb úgyis kerül rá ...

Gyerekszoba
Gyerekszobába szánt csúcsdesign hazai tervezőktől
Egy gyerekszoba számos varázslatos kincset rejt, amit az ANUKA tervezői a maguk alkotta állat- és természetközeli egyedi motívumokkal, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek