Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Minden, amit tudni akartál a mosogatóról

A konyha legforgalmasabb munkaállomása a mosogató, hiszen az előkészületektől az étkezés befejező mozzanatáig szerepet kap. Körképünkben az alap mosogatótálaktól a mosogatóközpontokon át eljutunk a gépekig.  

Változatos­ság anyagok és formák

 • A jó konyha alapkövetelménye az ergonómiai rend, ami a mosogatótál esetében azt jelenti, hogy a hűtő és a tűzhely között kap helyet és mindkét oldalán elegendő munkafelület van. 
 •  A belépő szinten a szögletes, szimpla medencés modell áll – leggyakrabban rozsdamentes acél –, és innen indulnak a variációk: egy- és kétmedencés kivitel csepptálcával és nélküle, jobbos és balos, a szögletesen kívül kerek, sarok és aszimmetrikus kialakítás. 
 •  Tapasztalatok szerint a mosogatógéppel felszerelt konyhában a kisebb, szimpla mosogatótálca is elég, míg a sarokba helyezhető mosogatóval szabadon maradhat az értékesebb munkaterület. A rendszeres sütés-főzést a dupla medence és a csepptálca teszi igazán kényelmessé.
 •  Bár a minőségi rozsdamentes mosogató foltálló, bírja a hősokkot és kevésbé karcolódik, mégis többen ridegnek tartják. Ezért is vált népszerűvé a gránit mosogatótálca, ami a kompozit anyagba kevert gránitőrleménytől természetes kő hatást kelt, és rendkívül finom a tapintása. Ez az anyag nem lesz vízköves, erős, tartós, és a színeket is elhozta a konyhába. A kerámia a gránithoz hasonlóan ellenálló, és a legjobbaknál a törékenységtől sem kell tartani.

water-flows-from-the-tap-to-sink-6256.jpg

Csúcsmodellek extra funkciók és a beépítés

 • A mosogatótálcához többször visszatérünk, és sokféle feladatra használjuk főzés során, ami a gyártókat arra ösztönözte, hogy rendszerként gondolkozzanak róla. Így jött létre a mosogatóközpont, ahol a tálhoz gyümölcsmosó kosár, a mosogató peremén eltolható vágódeszkák és szűrők, csepegtetők csatlakoztathatók.
 • Azzal, hogy arany és más divatos színben is pompázhatnak a mosogatótálak, még nem merítettük ki az esztétikum kérdését, hiszen vannak olyan minimalista változatok, amelyek kifejezetten a belső mintázatuk miatt érdekesek – a Marmorin mosogatótáljában például így tették szinte láthatatlanná a leeresztő szelepet.
 •  A mosdótálak beépítési lehetőségeikben is kínálnak extrákat. Megjelentek ugyanis a munkalap alá, illetve annak szintjébe építhető tálcák, amelyek így zavaró peremek nélkül, tökéletesen sík felületet képeznek a munkapulttal.
 •  Még a legjobbak közül is kitűnik a több design díjjal jutalmazott Rodi Vision, amit egy mozdulattal lenyomható csapteleppel és üveg fedlappal szereltek fel. És ha már csap, akkor meg kell említeni a Blanco ablak elé szerelhető, lefordítható csapját, vagy épp az ultramodern szenzoros modelleket, amelyek hozzájárulnak a mindennapi luxushoz.

Mosogatógépek minden élethelyzetre

2016-046_01_tiff_OK.jpg

 •  A nyilvánvaló kényelmi szemponton túl is vannak érvek a modern mosogatógép mellett: víz- és energiatakarékos, környezetkímélő, ráadásul értékes idő szabadul fel a család és a barátaink számára. Számtalan típus létezik, így tudni kell választani.
 •  Csakis egy megfelelő kapacitású mosogatógép képes ellátni maradéktalanul a feladatát, és mivel más igények lépnek fel az egyedülállóknál, mint a nagycsaládosoknál, ezért a 6 terítékes asztali géptől – ami akkora, mint egy mikrohullámú sütő – egészen a 14 terítékes készülékekig gazdag a termékskála.
 •  Ami a méreteket illeti, a 60 centiméter széles standard gép, a konyhabútorok szabvány méreteihez igazodva, tökéletesen integrálható két szekrényelem közé, míg a 45 centiméteres, keskeny modellnek egy kisebb konyhában is könnyen találunk megfelelő helyet. Hogy hol? Legpraktikusabb, ha a mosogatótálca közvetlen közelében, mert így közös vízkiállásba köthetők.
 •  Míg a szabadon álló gép legnagyobb előnye a mobilitás, addig a beépíthető típus – legyen szó teljesen integrált vagy külső kezelőpanellel kialakított modellről – szinte láthatatlanná válik a konyhában. A harmadik fő kategória a munkalap alá építhető mosogatógépé, ami utólag is beilleszthető a bútorba.

Belső értékek praktikum és innováció

_MG_0107_OK.jpg

 •  Gyakran mosogatsz üvegpoharakat, nagy edényeket? Egy térben van a konyhád a nappalival? A gyártók minden kihívásra felkészülnek, hogy a mosogatógép minél hatékonyabb segítőtárs legyen a konyhában.
 •  A modern, egyterű lakások komfortjának érdekében tett fontos lépésként egyes készülékek 40 dB körüli zajszinttel működnek – nem hangosabbak a suttogásnál –, és még szuper csendes éjszakai programmal is rendelkeznek. Mindehhez alig 6-7 literes vízfelhasználás társulhat, amivel akár 13 terítéket is elmosogat a gép.
 •  Ma már az sem fikció, hogy a mosogatógép segít a be- és kipakolásban. Az Electrolux gépében a ComfortLift technológiának köszönhetően egy kar meghúzásával lift emeli fel és engedi le az alsó kosarat, így nem kell lehajolni a művelethez. A prémium kategóriában nem ritka az A+++ energiabesorolás, a LED-világítás, sőt a fénypont a padlón funkció, ami a teljesen beépített gépeknél jelzi, hogy mikor van vége a programnak.
 •  Az állítható magasságú felső kosáron kívül újabban külön felső rekeszt alakítanak ki az evőeszközöknek a könnyebb ki- és bepakoláshoz – minden innováció a kényelmünkről szól.

Szöveg: Füzesi Zsuzsa fotó: miele, Illés Kata

CÍMKÉK: mosogatóhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
A legújabb vízkezelési technológiák már hazánkban is elérhetők!
Az ivóvíz minőségének javítása, a csővezeték és fűtési rendszerek védelme érdekében egyre hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre lakossági, ...

Inspiráló helyiségek
A zöld szoba
A városi létnek számtalan előnye van, de a területi korlátok mindig problémát okoznak. Ezúttal a városi kerttel foglalkozunk, ami szűkös méretei ...

Inspiráló helyiségek
Új kezdet régi falak között
A pesti belváros kitüntetett pontján egy külföldről hazatért fiatal lány, Hanna rendezte be első otthonát egy olyan lakásban, ami hosszú idő után ...

Dekor
Fából varrott fotel
Új extrém technológiával kísérletezett két designer, akiknek hosszú éveken át tartó kitartó munkája egy látványos fotelben öltött ...

Praktikus ötletek
Jó szigeteléssel örülhet az alacsony rezsiszámlának
Elérkezett az idő a lakásfelújításra? A magas fűtésszámlához nemcsak a rossz nyílászáró, de a szigetelő anyag hiánya is hozzájárul. Tisztában van ...

Receptek
Hátszín füstölt gombával és pirított retekkel
Szinte érezni az eső áztatta föld és az avar illatát a konyhában – erre csakis az erdei gombák képesek, és akkor még nem is bolondítottuk meg az ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek