hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Minden, amit tudni akarsz a galériáról

Garzonlakások praktikus tér- és értéknövelő megoldása a galériaépítés. Hol, milyen galéria alkalmazható, és miféle szerkezeti kialakítások lehetségesek? Segítünk a tervezésben.

Számos olyan élethelyzet adódhat – gyarapodik a család, elfogyott a tárolóhely, ragaszkodunk a külön hálóhelyiséghez  –, amikor egyszerűen szükségessé válik a meglévő terület bővítése. Mindez egy kislakás esetében tulajdonképpen a kiinduló helyzetnek tekinthető. Az alapterület növelésének legegyszerűbb, közkedvelt módja a galériaépítés, amikor vertikális helyfoglalásként szigetszerűen benyúló karzattal, épített galérival egy helyiségben helyezünk el különböző funkciójú tereket.

Kellő belmagasság

Ha a belmagasság négy méter feletti, gyakorlatilag nyert ügyünk van, hiszen ez az ideális eset egy teljes értékű állógaléria, kvázi „emelet” felépítéséhez. Ezzel jelentősen növelhetjük a lakás alapterületét, és vadonatúj funkciójú helyiségeket –gardróbot, hálót, dolgozósarkot – alakíthatunk ki. Lényeges szabály, hogy a galéria alatti térben minimum kétméteres magasság maradjon, ez ugyanis a kényelmes és komfortos mozgástér alapfeltétele. Ugyancsak fontos méretezési szempont, hogy a galeriázandó helyiségnek legfeljebb csak az egyharmadát építsük be, mert ellenkező esetben agyonnyomjuk a teret.

noah-benjamin-0r-HGemZdH8-unsplash.jpg

Ha a négyméteres – vagy a fölötti – belmagasság nem adott, de legalább 3-3,5 méterrel kalkulálhatunk, akkor fekvőgalériát építtethetünk. Leggyakrabban a „minden centi számít” minilakások praktikus megoldása ez, amely megfelelően szeparált hálóhelyet, kényelmes alvókuckót biztosíthat, ugyanakkor alatta akár járható gardróbot is létrehozhatunk. Több jó példa van arra is, hogy a konyhaszekrény nyúlik be a fekvőgaléria alá, így a szabvány mélységű konyhaelemeknek kellő hely jut, és mivel a fekvőgaléria alatti rész gipszkarton fallal teljesen lezárható, így a galéria síkjában futhat a bútor.

Átlagos, 2,7 méteres belmagasság esetén nem érdemes galériázással kísérletezni. Ha szűkös a hely, és azonos térbe muszáj sűríteni különféle funkciókat, akkor a szinteltolás, egészen pontosan a dobogóépítés segíthet plusz négyzetmétereket nyerni. 

Tervezési kérdések

Galériatervezésnél figyelembe kell venni a meglévő falszerkezet, illetve a födém statikai tulajdonságait, a falak egyenetlenségét, az építendő új szerkezet anyagát, teherbírását, hogy függesztett vagy alátámasztott szerkezet lehet-e a jó megoldás, és persze azt is, mekkora terhelést kap majd a galéria. Az első lépés mindenekelőtt egy vázlatrajz készítése az elképzelésünkről, ami alapján már kérhető szakiparosi helyszíni felmérés és kivitelezői ajánlat. Figyeljünk arra, hogy milyen referenciákkal rendelkezik a vállalkozó, pontosan mire is kapunk árajánlatot, milyen tételeket tartalmaz a munkadíj – benne van-e az árban például a megfelelő felületkezelés díja, és milyen garanciális feltételekkel dolgozik a cég. Bonyolultabb szerkezeti megoldások esetén indokolt lehet statikus, tartószerkezeti szakember bevonása is a galéria tervezési és kivitelezési folyamataiba.

4354.w.jpg

A legújabb lakberendezési trendek a galériaépítésben is tetten érhetők. Általánosságban igaz, hogy míg korábban a masszívabb épített és ácsolt szerkezetek domináltak, addig napjaink felépítményei jóval légiesebb, kecsesebb és egyszerűbb kialakítású platformok. A galéria készülhet hagyományosan faszerkezetből, acél zártszelvényből, könnyűszerkezetes, hidegen hajlított szelemenes megoldással. Az azonban kétségtelen, hogy a hazai piacon a legtöbb galériázó cég fűrészáruval, alapvetően fenyőfával dolgozik. Ha mi is erre a változatra voksolunk, győződjünk meg arról, hogy a felhasznált fa megfelelően légszáraz-e, ellenkező esetben a szerkezet igen gyorsan elkezd recsegni-ropogni a talpunk alatt. Az acélból készült változatnál ez nem fordulhat elő, és további előnyként említhető az is, hogy míg a fában nem, ebben helyet kaphatnak a süllyesztett szpotlámpák, és a villamos vezetékelés is rejtve maradhat.

Fel, az emeletre

Ha galériázunk, érdemes már a tervezés során végiggondolni a szerkezet rétegrendjét, körültekintően megválasztani alsó és felső burkolatait. Utóbbira szinte bármi kerülhet, a hajópadlótól kezdve a kerámialapokon át a szőnyegpadlóig, vagy akár az öntött padlóig, míg a galéria alsó síkjára – ha kell egyáltalán burkolat, látszó fagerendás kivitelnél nyilvánvalóan nem szükséges – leginkább gipszkarton borítás ajánlott, amelyben gond nélkül elhelyezhetők a galéria alatt berendezett tér megvilágítását szolgáló fényforrások. A falazott szerkezetekkel azonos hatást keltő, festhető, tetszőlegesen díszíthető gipszkarton ráadásul megjelenhet a galéria frontoldalán, sőt a lépcsőn és a korláton is. Ami pedig a lépcsőt illeti, ennek típusát, pozicionálását alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló hely, de még az is, hogy milyen funkciót tölt be a galéria, illetve milyen életkorban közlekedünk majd rajta. Vezethet felfelé egyenes vagy kétkarú lépcső, íves vagy csigalépcső, épített vagy szerelt szerkezet, azonban minden esetben lényeges kitétel a biztonság, vagyis: a lépcsőfokok egyformák legyenek, a legkényelmesebb, ha 27-31 centiméter szélesek, a korlát pedig legalább 90 centiméter magas legyen.

A galériázás számtalan kreatív helykihasználó lehetőséget tartogat, sok jó berendezési leleménnyel járhat együtt: beépített egyedi bútorokkal, tárolókkal kombinált feljárókkal, fiókos lépcsőkkel, mindezzel pedig értékes négyzetmétereket nyerünk a kislakásunkban.

Jó tudni

Egy jó galériának nemcsak használhatónak vagy esztétikusnak, de stabilnak és teherbírónak is kell lennie. Általánosságban elmondható, hogy egy 10-12 négyzetméteres, 4 méter fesztávolságú galéria fagerendáinak minimum 15 centiméter magasnak kell lenniük. A galérián kialakított hálórésszel akár 10-15 százalékot is megtakaríthatunk a fűtésköltségen, hiszen a meleg levegő felfelé, vagyis a galéria légterébe áramlik. De ugyanezzel a természetes jelenséggel érdemes nyáron is számolni.

szöveg: Dubniczky Miklós fotó: unsplash, Téglásy Zsuzsa

CÍMKÉK: galéria


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Corax Bio: mindentudó növényápoló boxok
CoraxBio néven új, a lakosságnak és kiskerttulajdonosoknak szánt termékcsaláddal jelent meg a piacon a Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. Tápanyagok ...

Stílusos otthonok
Ártatlanság kora
Talán már gyerekkorunkban eldől, melyik típushoz tartozunk, ami a tiszta és szűzies dolgokhoz való viszonyulásunkat illeti. Elég csak arra ...

Dekor
Lámpa, ami lehet kaspó, de akár hangszóró is
Akadnak olyan univerzális formák, amik egészen eltérő szerepben is megállják a helyüket. Az izraeli tervező igen sokoldalú darabokat ...

Nappali
Vendégség a nappaliban
A vendégeknek nem csak az étkezőasztal mellett kell megtalálni a helyüket. Megmutatjuk, miből lehet extra ülőfelület, hova ültetheted le a ...

Dekor
Kanapéból hálófülke és intim kuckó
Nem csak a gyerekkori élmények iránti nosztalgia táplálta az kuckóvá alakítható kanapé ötletét.

Világítás
Dupla és színes üvegbura a divat
Nem szokványos dupla üvegburákkal, látványos külsővel és különböző színekben készültek el a mennyezetről lelógatható világító ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek