Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Lakni vagy kiadni?

Jó helyen kislakást vásárolni nagy üzlet, ezért egyre többen fektetik a pénzüket ingatlanba. De van-e különbség a kialakítást és a berendezést illetően akkor, ha saját magunk lakjuk, illetve ha kiadásra kínáljuk a lakást? 

Kezdjük az alapoknál

Itt van rögtön az ingatlan elhelyezkedése. Bár a jó közlekedéstől az infrastruktúráig sok szempont azonos, ám egy otthonnál gyakran fontosabb tényező a nyugodt, csendes környék, mint a belváros pörgése – kiadás esetén viszont kulcsfontosságú a központi fekvés. A lakás felújítását és berendezését is meghatározza a befektetési forma. Amikor saját magunknak rendezzük be a tereket, akkor az egyéni ízlésvilág lesz a döntő, azonban hosszú távú bérbeadásnál egyszerűbb stílusban gondolkozzunk, mindemellett azonban ne mondjunk le a korszerű energiafelhasználásról és a tartósságról. Bérbe adni annyi, mint lakót vagy lakókat fogadni, ami egy kislakás esetében egyet jelent a galériaépítéssel. Ilyenkor célszerű az illemhelyet különválasztani a fürdőszobától és a konnektorok számát felültervezni. Ami a konyhát illeti, érdemes a lehető legteljesebben kiépíteni, még akkor is, ha a bérbeadás a cél, mert később sok munkával jár az elektromos és vízkiállások pótlása, illetve a bútor újratervezése.

A színek nem válogatnak

Legyen szó saját lakásról vagy kiadott ingatlanról, a színek ugyanúgy viselkednek: a sötét árnyalatok összehúzzák a szobát, de ugyanez igaz a harsány színekre is. Ráadásul ezek egy idő után idegesítően vibrálónak hatnak és hamar meg is lehet unni őket. Ha a teret optikailag növelni szeretnénk, a legjobb választás a fehér vagy törtfehér és a pasztellek. Felesleges minden helyiségnek más színben pompáznia. Egységes és tágasabb érzetet akkor kapunk, ha egy világos árnyalatot tudatosan végigviszünk az egész lakáson.

Tabuk a bútorozásban

A rövid, illetve hosszú távú kiadás között a bútorozásban találni különbségeket. Előbbi esetében kevesebb tároló is elegendő, viszont ha évekre keressük a bérlőt, illetve magunknak alakítjuk ki a lakást, akkor más a helyzet. Az egyik legáltalánosabb probléma, hogy túl sok nagyméretű bútor kerül a kis lakásba, amitől nyomasztóvá válik az összkép. Emiatt szigorúan kerülendők a szekrénysorok, használjunk inkább faltól falig beépített szekrényt, amelynek az ajtaja kaphat akár tükörborítást is. Kis lakásokba nem valók az L alakú kanapék sem, mert elfoglalják a szoba nagy részét.

Optikai tuning burkolatokkal

A burkolatok váltakozása optikailag széttagolja a helyiségeket és ettől kisebbnek tűnik a tér, ezért az a legjobb, ha a hideg- és melegburkolatokból közel azonos színű és tónusú árnyalatokat választunk: minél kisebb a különbség, annál egységesebb az összhatás. Tévhit, hogy kis lakásba a kisebb méretű burkolat illik, hiszen a fugázás által keltett sűrű négyzetháló a padlón vagy a falon szintén ront a térérzeten.

Fontosak a fények is

Kiadás vagy sem, a hangulatunkat alapvetően meghatározzák a fények. Az ablakokon érkező természetes fény ajándék egy kislakásban, ugyanakkor este szükség van mesterséges megvilágításra is. Egy halványan pislákoló mennyezeti lámpa nemcsak rossz érzetet kelt, de kisebbnek is mutatja a szobát, ezért az általános megvilágítás mellett alkalmazzunk helyi fényeket, akár álmennyezetbe rejtett LED-szalagokat, és a konyhában rendesen világítsuk meg a munkapultot.

A szükséges plusz

Főképp a rövid távú kiadásra szánt ingatlanoknál divat egy tematikára fölépíteni a stílust, legyen az egy kultikus film vagy egy kirobbanóan színes retró fíling. Kétségkívül izgalmas néhány napot eltölteni egy ilyen lakásban, azonban hónapokat, éveket semmiképpen. Utóbbi esetben is vihetünk azonban hangulatteremtő pluszt a lakásba: játszhatunk a csíkos és apróbb mintázatokkal, a textilekkel és a tükrök elhelyezésével.

Szöveg: Füzesi Zsuzsa, Zai Viktória

 

 

 

 

 

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kislakás
Zseniális megoldások kis helyen
István lakásában szinte minden megoldás és trükk felfedezhető, amitől egy kislakás kényelmessé, élhetővé válik. A többfunkciós bútorok, ...

Világítás
Olvasólámpa okostelefonhoz
Mi az, amit még egy kempingbe is magunkkal viszünk egy utazás alkalmával? Mobiltelefonhoz tervezett aprócska olvasólámpák következnek.

Karácsony
Varázsold meghitté az ünnepet!
Míg régen a piros és az arany számított tradicionális karácsonyi színnek, mára nincs olyan szín vagy stílus, amit ne lehetne bevetni az ünnepekkor. ...

Dekor
A szék is lehet sikkesen francia
Kényelem, trend és egy kis pikantéria egyben. Fodros szék, megnyerő formával, divatos színekben. Íme a francia design legújabb remeke.

Stílusos otthonok
Fényben és bársonyban
A drágakövek mély, gazdag árnyalatai teszik inspirálóvá Hajni és Zoltán gyerekbarát egyszerűséggel berendezett otthonát, ahol a hangsúly a ...

Praktikus ötletek
Eleged van a mókuskerékből? (x)
Remek alkalom, hogy pihenni menj! Szedd össze a családot, a haverokat vagy csak a csajokat és indulás!  Mi Egert ajánljuk, egy lüktető kisvárost ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek