hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Átlátszó válaszfalak

Az üvegfal alkalmazása a térhatárolás egyik legelegánsabb, kortalan nívót képviselő módja. Kis alapterületű lakásokban pedig valóságos áldás a transzparens szerkezetek légiessége.

Üvegfalas leválasztással minden egyéb falazattól helytakarékosabban és látványosabban oldhatjuk meg a térhatárolást: az alapterület alig változik, miközben a belső arányok az igényeink szerint alakíthatók. Ebből rögtön kiderül, hogy a kislakások és az építészeti üveg jó barátok.

_MG_2227_OK.jpg

Teret a fénynek

Míg a tégla, ytong és gipszkarton falszerkezetek blokkolják a fény útját, egy szűkös lakást pedig könnyen sötétté, nyomasztóvá, még osztottabbá tehetnek, az üvegfalrendszerrel ezek a problémák remekül áthidalhatók. E térhatárolókkal ugyanis úgy tudjuk modern formában, esztétikusan és praktikusan elválasztani egymástól a különféle funkciókat, hogy közben alig-alig veszítünk fényt és helyet. A szerkezet további nagy előnye, hogy kiváló hangszigetelő, s úgy képes a külső zajokat, a nem kívánt szagokat – ez a konyhában nagyon jól jön – vagy a hőmérsékletet izolálni, hogy közben a helyiségeket vizuálisan nem zárja el teljesen egymástól. Napjaink sík- (float) és edzett üvegeinek épületfizikai tulajdonságai a gyártási technológiák rohamos fejlődése révén rengeteget javultak. Mindez jelentkezhet a hővezető képességben, az UV-szűrésben, a teherbírásban és a szilárdságban egyaránt.

b.jpg

Szinte bárhova

A fényáteresztő üvegfal beltéri beépítésére, azaz a helyiségek transzparens elválasztására bármilyen méretben, szinte bárhol lehetőségünk van – a hálószobától vagy a dolgozósaroktól kezdve a konyhán át a fürdőig. A hálóban azonban meggondolandó a tökéletes átláthatóságot biztosító teljes üvegfal használata, s nemcsak az intimitás miatt, hanem mert napfényes, világos helyiségben egészen más az emberi alvás-ébrenlét ciklus, mint egy kellően sötétíthető térben – persze szalagfüggönnyel, vagy épp az üveg színezésével erről sem kell feltétlenül lemondani. Letisztult, modern belsőépítészeti megjelenését az egy légterű konyha és nappali, vagy épp a fürdő és a háló között is élvezhetjük, de a mozgatható, lapolható üvegrendszer kiváló megoldás lehet akkor is, ha a nappaliból szeretnénk leválasztani egy nyugodt dolgozósarkot. 

téglássy9.jpg

Végtelen variációban

A tágas térélményt nyújtó üveghatárolókat tetszőlegesen – az üveg-üveg találkozási pontokon, kazettás megoldásnál pedig a fémprofilon, megfelelő szerelvényekkel – kombinálhatjuk nyílászárókkal, elsődlegesen persze üvegajtókkal. A kiépítés, rögzítés történhet pontmegfogással, üvegrögzítő profilokkal vagy sínes rögzítéssel, léteznek mozgatható toló-, harmonika- és hagyományosan nyitható-zárható fix ajtók. A mozgatható üvegfalrendszer többnyire acél vagy alumínium vázszerkezetre építve, 8-12 milliméter vastag edzett biztonsági üveggel, illetve edzett laminált többrétegű biztonsági üveggel készül. Tovább növeli mozgásterünket, variációs lehetőségünket, hogy az üvegfalat is millióféleképpen dekorálhatjuk: fóliázhatjuk, kérhetjük egyedi mintával nyomottan és rendelhetjük savmart (matt), homokfújt, anyagában színezett, vagy akár reflektív típusban is. És ha a stílusokról beszélünk, akkor szót kell ejteni az utóbbi időkben újra felfedezett, a régi gyárbelsők hangulatát idéző fémkeretes üvegkazettákról is, amelyek akár önállóan, teljes értékű falként, vagy csupán egy-egy kitüntetett falszakaszon, mondjuk egy parapetfal transzparens meghosszabbításaként is remekül mutatnak. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy bármely üvegfal csak akkor töltheti be funkcióját tökéletes biztonsággal, ha a kivitelezést szakszerű kezek végzik.

Jó tudni

Mivel többféle rögzítési mód és sínrendszer kínálkozik az üvegfalak építéséhez, így utólag is tisztán és gyorsan emelhető térelválasztó fal az otthonunkba.

Dekorációs lehetőségein túlmutatva az üveget anyagminőség szempontjából is érdemes megvizsgálni. Lehet termikusan edzett, ragasztott biztonsági, vagy ezek kombinációja – attól függően válasszunk, hogy milyen elvárásaink lesznek a használat során.

Szöveg: Dubniczky Miklós Fotó: Illés Kata&Illés Barna, Vikman András, Téglásy Zsuzsa, Styling: Horváth Vera

CÍMKÉK: üvegfalhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Nőies otthon napsárgával és púder rózsaszínnel
Az élet csupa kompromisszum, ahogy általában egy otthon kialakítása is az. Kivéve, ha a tulajdonos egyedül él, és egy tervező segítségével minden ...

Hírek
"Welcome Home” Magyarországon
Közösen a biztonságos otthonokért.

Praktikus ötletek
Suliszezon otthon
Nyakunkon a szeptember, amiről mi más juthatna eszünkbe, mint az iskola, netán az óvoda kezdete! Sokunknak már csak szép emlék, a kicsiknek és a ...

Receptek
Mexikói kóstoló
Ha késik a jó idő, készíts tüzes mexikói ételeket, hogy ízkavalkádjuk forró, napsütötte tájakra repítsen. A vacsorára tálalt, tejszíntől bársonyos ...

Dekor
Kalandok és csíkok a tányéron
Játékos és ötletes ez a modern, csíkos étkészlet, ugyanakkor még jótékonykodhatsz is vele, és akár ajándéknak is beválhat. 

Praktikus ötletek
Nyári paplanok
A nyári hőség beköszöntével a szekrény mélyére száműzzük a nehéz gyapjúpaplant és előkerülnek a vékony, könnyed darabok. De milyet válassz, ha még a ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek