hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Minden amit tudni akarsz a homlokzatburkolásról

Házadat nemcsak különleges építészeti formákkal, de a homlokzati burkolattal is egyedivé teheted. Ha a színezett vakolatnál többre vágysz, választhatsz fát, követ és betont is. Mutatjuk a lehetőségeket.

A házépítés során az egyik utolsó művelet a burkolás, a homlokzatra kerülő anyag kiválasztását azonban mégsem hagyhatod a végére. Még a tervezés időszakában át kell gondolni: az adott burkolóanyag illik-e az épülethez, valóban évtizedekig ebbe a „köntösbe” öltöztetett házban akarsz-e élni, és az elképzelés műszakilag színvonalasan megvalósítható-e? 

khoslaassociates.com13_OK.jpg
Fa és kompozit
A fa kétségkívül az egyik legnagyszerűbb építőanyag, számtalan módon fel is használjuk a zsaluzástól kezdve a tetőszerkezeten át a falburkolatig. A jó minőségű faanyagból – megfelelően kezelt vörösfenyőből vagy trópusi fajtákból, akácból – készült többrétegű, táblás vagy lamellás burkolatok természetközeli külsőt kölcsönöznek a háznak, azonban ennek ára van: néhány évente meg kell ismételni a felületkezelést,  különben a faanyag beszürkül, megrepedezhet, így a vízállóságát is könnyen elveszítheti. 
A hőkezeléssel előállított thermowood burkolat ezzel szemben bevonat nélkül is ellenálló, jóllehet a színe idővel a napsugárzás hatására megváltozhat. Ezeknél tartósabb megoldást jelent a fa-műanyag kompozit anyag, a WPC, amit a terasz fa hatású burkolataként éppúgy alkalmazhatunk, mint a homlokzaton. Legfőbb erénye, hogy az évek múlásával sem igényel gondozást, ugyanakkor nem fakul és nem vetemedik. 

courtyard-house-in-paddington-australia-from-the-architect_interior-concrete-render-australia_interior-design_new-york-school-of
Kő és kő hatás
Vitathatatlan a szépségük, változatos forma- és színviláguk, izgalmas textúrájuk miatt minden építészeti stílushoz kiválóan alkalmazhatók. Ma már számtalan rusztikus és modern – szabálytalan és soros, vágott, pattintott, mozaik – kőpanel és agyagpala lap közül választhatunk. Érdemes végigvenni, hogy hova, milyen dekorációs elemet helyeznénk fel és milyen burkolási technológiával, ragasztva vagy szerelve lehet majd kivitelezni. Utóbbi esetben, konzolra erősítve a kőburkolat a fal hőszigetelő képességét úgy növeli, hogy közben a szellőzés is biztosított. A kőburkolat maradandó és szépen öregszik, de ennek a kitételnek csak azok a kövek felelnek meg, amelyek fagyállóak. Mészkő, homokkő, pala vagy gránit, akármelyik szóba jöhet, azonban a felrakáskor a falazat és a kőzet eltérő hőtágulási tulajdonságával számolva megfelelő fugázással érhető csak el minőségi eredmény. Mindemellett mára megtévesztően élethűek azok a burkolólapok is, amelyek kő, homok és víz keverékéből készülnek UV-álló színezéssel, és sarokelemek is tartoznak hozzájuk, hogy tökéletes kő hatást produkáljanak a homlokzaton. Népszerűségüket a színek és stílusok sokfélesége mellett az egyszerű felrakási technológia tovább fokozza.

pala_B4_EC_Rathscheck_Siedlungshaus_OK.jpg
Kortárs anyagok
A kazettás, más néven tálcás, bevonatos acéllemez, rozsdamentes vagy tűzihorganyzott acéllemez, Cor-Ten acél főként középületek és ipari csarnokok homlokzati burkolataként jelennek meg, de modern családi házak esetében sem ördögtől való az alkalmazásuk. Rögzítésük látszó vagy rejtett, statikailag méretezett tartóvázra történik. Egyre gyakrabban találkozni a minimalista designt képviselő látványbeton és látszóbeton-felületekkel is családi házak homlokzatán. Mi kell ehhez? Először is egy jó építész, másodszor jó minőségű beton a homogén felületek kialakításához, és persze modern zsalutechnológia. 

PVC és HPL
Ideálisan kombinálható a ház hőszigetelő rendszerével és csaphornyos kivitelével gyors szerelést biztosít a kültéri PVC burkolat. Csekély súlyú és különösebben karbantartást sem igényel, tartós anyag, akárcsak a szálcementből készült, sok színárnyalatban, sokféle felülettel hozzáférhető társai. Építészetileg ez az egyik legizgalmasabb anyag: bármilyen formára és méretre alakítható, bizonyos típusai perforálhatók és nyomtatni is lehet rájuk. 
Szintén az egyedi, vizuálisan különleges homlokzati megoldásban gondolkodók számára ajánlható választás a kültéri kompakt lemez, vagyis a HPL. Ez az anyag egyszerre hőálló, ütésálló, és nem viselik meg az időjárás viszontagságai sem. De amiért igazán kivételes homlokzat képezhető belőle, hogy egyedi  nyomással is megrendelhetjük, tehát különféle mintákat és képeket lehet a felületére nyomtatni. Az anyag ráadásul semmilyen törődést nem igényel onnantól kezdve, hogy a helyére került. 

Szöveg: Dubniczky Miklós Fotó: Khosla associates, Aileen Sage Architects, Rathscheck Schieferhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Európa legszebb homlokzatai
Huszonkét ország 252 épülete közül választják ki Európa legszebb homlokzatát hat kategóriában a Baumit Life Challenge 66 építészeti versenyen, június ...

Átalakítás
A pop art ezúttal csempéken hódít
A pop art nem megy ki a divatból, rajzolt mintái élénk színei most új formában elevenednek meg. Vidám és vagány csempék következnek.

Praktikus ötletek
Így védekeznek a hőség ellen Bécsben
Az osztrák főváros a természetet hívja segítségül az elviselhetetlen nyári forróság ellen: Bécs Város Környezetvédelmi Ügyosztálya (MA 22) a városi ...

Átalakítás
Nem megy ki a divatból a fekete-fehér
A fekete-fehér is lehet változatos, ezt bizonyítja a kerámiaburkolatok új kollekciója, amelyek a variálhatóság számos lehetőségét kínálják ...

Átalakítás
Egyedi mozaikburkolattal szép a fürdő
Ami a burkolatokat illeti, nincsenek lehetetlenek. Manapság az egyedi tervezésű méretre készített mozaikburkolatok jelentik a design ...

Átalakítás
Modern minták cementlapok helyett
Hol van az megírva, hogy a cementlap mindenképp retrós legyen, vagy éppen letűnt korok organikus mintájával hívja fel magára a figyelmet. Sőt, talán ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek