hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Tetőfedés? Segítünk dönteni!

Nem tudod, hogyan válassz tartós, időjárásálló és statikailag is megfelelő anyagot a tetődhöz? Kerámia, betoncserép, fémtető, netán zsindely? Segítünk dönteni.

A tető stílust és karaktert ad a háznak. Ha nincsenek speciális követelményeink (hangszigetelés, tűzbiztos vagy pormentes technológia) a fedőanyaggal szemben, akkor a héjalásnak csapadékbiztosnak, fagyállónak, javíthatónak, tűzterjedésgátlónak kell lennie, ugyanakkor tartósnak és esztétikusnak. A tetőzetnek bírnia kell a forróságot, a téli és tavaszi fagyokat, a hóterhet, a szélvihart és a jégverést is. Ezenkívül eleget kell tennie az energetikai követelményeknek is.
A tetőzet alapvetően két fő alkotóelemből áll: a rendszerint fagerendákból ácsolt tartószerkezetből (fedélszék), amelynek szerkezeti rendszere és hajlásszöge meghatározza a tető formáját, a másik pedig a fedés (héjázás), ami a tetőszerkezetre helyezve óvja a fedélszék alatti teret, és az épületet. E többrétegű szerkezethez tartozik még a fedést megtámasztó lécezés és deszkázat, az átszellőztetett légrés, továbbá az alátéthéjazat, hőszigetelés, párazáró/fékező réteg és a belső burkolat.

synus-mogyorobarna-ref03_OK.jpg
Magas vagy lapos
A családi házak túlnyomó többsége magastetővel épül Magyarországon, ezért sokszor hagyományos tetőként is emlegetik. E típus létesítésének ősi hagyományai és praktikus okai vannak. A tetőfajta – legyen az nyeregtető vagy sátortető – jól megépítve nem pusztán teherbíró, időjárásálló, csapadékelvezető és tartós, de egyszersmind jól hasznosítható teret is kínál. A magastető sokféleképpen variálható, ami jó lehetőséget nyújt arra, hogy önálló arculatot adjunk az épületnek, az egyedi megjelenés pedig tovább fokozható a fedőanyag megválasztásával. A mai építészeti trendeknek megfelelően terjedőben vannak a lapostetők is. Ma már gondos tervezéssel, kifogástalan kivitelezéssel és jó minőségű anyagokkal dolgozva műszakilag tökéletes, biztonságos – de igencsak költséges – tetőrendszer alakítható ki. A lapostető egyik nagy előnye pedig, hogy terasz és tetőkert is építhető rajta. 

swisspearl_dach-structa-classica-h_OK.jpg

Betoncserepek
A gazdaságos és hosszú élettartamú tetőfedő anyagok között tartják számon az osztályozott kvarchomokból, nagy szilárdságú portlandcementből és vas-oxid alapú színezőanyagok keverékéből előállított, a nyolcvanas évek közepétől Magyarországon is meghonosodott betoncserepeket. A nagy méretpontossággal készülő, magas szilárdságú, kiváló fagyállóságú betoncserép mellett szól a kerámiától jobb vízzárósága, mérettartási megbízhatósága, gazdag szín- és formaválasztéka és a rendszerelvben kialakított tetőkiegészítők választéka. Rendszerben gondolkodva minden típushoz pontosan illeszthető tartozékok és idomrendszerek állnak rendelkezésre a tetőfedéshez. A betonhoz társított szürke színnel is leszámolnak az újfajta betoncserepek, amelyek különféle felületkezeléseknek köszönhetően a szín- és UV-védelem terén is kitűnően teljesítenek.

danubia-resistor-carbon-ref01_OK.jpg

Kerámiacserepek
Az égetett kerámiacserép lényegében mindenféle épületen jól mutat, ráadásul a mai gyártási technológiákkal a sok évezredes múltú cserépfedés technikája szinte bármilyen bonyolultságú fedési feladat elvégzését lehetővé teszi. A cserép természetes alapanyagú, tartós, porózus szerkezetű, kedvező hőtechnikai tulajdonságú és rendkívül esztétikus. Hódfarkú, hornyolt és sajtolt cserepeket – illetve ezek változatait – gyártanak belőlük, s általában 25-60 fokos tetőhajlásszögek fedésére készítik, de néhány cserépfajta kisebb tartományban is alkalmas a tető héjalására.

60422-9689730_OK.jpg
Fémtető 
Kis súlyuk és egyszerű installálásuk miatt lett idehaza is kedvelt a többrétegű bevonattal ellátott, vízhatlan acéllemez. A szín- és formakínálat itt is igen bőséges, a fedést adó lemezek legkedveltebb alakja cserép formájú, ami megtévesztésig hasonlít is a hagyományos cseréptetőre. A lemez egyik legnagyobb előnye a súlya, ezért felújításkor a teljes tetőszerkezet cseréje nélkül oldható meg az új héjalás felrakása. E tetőfedő anyagok jól záródó, stabil, erős rendszert alkotnak, tartósságuk meghaladja a harminc évet. Gyakori panasz ugyanakkor, hogy a lemeztetők esőzéskor zajosak. Erre megoldást jelenthet a megfelelő tetőfóliázás és szigetelés. A lemezfedéseknél is igaz: a tető alkotóelemeit egyazon gyártó kínálatából érdemes megvásárolni, mert csak így lesz a szerkezet egységes egész, együtt dolgozó rendszer.

Zsindely
A kévefedések csoportjába sorolt nádfedés nemcsak hangulatos, nosztalgikus, hanem épületbiológiai szempontból is igen kedvező hatású és páratlan hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A nádat szó szerint felvarrják a tetőre, mégpedig ma már horganyzott dróthuzalokkal. A jó minőségű (egyéves, Fertő-tavi) nádból nagy szakértelemmel kivitelezett tető akár harminc-negyven esztendőt is kibír, ám hat-hét évente mindenképpen ajánlott felújítani: „átrakni”, mert a nádtető legfelső, időjárásnak leginkább kitett rétege ez idő alatt tönkremegy. Tűzveszélyességét a nádazó-mesterek jó szakmunkával csökkenteni tudják.

Szöveg: Dubniczky Miklós fotó: terrán, swisspearl, prefahirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Dizájner okoscseréppel rukkolt elő a Telenor
A LovePlant okoscserép a párok közötti figyelmesebb kommunikációt segíti, miközben egy dizájn tárggyal gyarapszik az otthon.

Praktikus ötletek
Őszi tetőjavítás
Az esős napok beköszönte előtt érdemes tetőnket kívül-belül átvizsgálni. A tetőborítás az időjárási hatások következtében sérülhet, elmozdulhat, ...

Inspiráló helyiségek
Szerencsés esztendőt!
Talán nem ragaszkodsz ahhoz, hogy kismalaccal és kéményseprővel köszöntsd az új évet, de egy ilyen formás virágdíszt biztosan szívesen látnál ...

Inspiráló helyiségek
Akik értenek a növények nyelvén
Köztudott, hogy a növényeknek is szükségük van tápanyagokra. Ami számunkra egy jól sikerült, friss rántotthús, az a növények esetében az ásványi ...

Hírek
Új divíziót nyitott a Terrán
Forradalmi innovációjára, a GENERON napelemes tetőcserépre fókuszáló, új divíziót hozott létre a Terrán Tetőcserép Gyártó, melynek élére Jankó Árpád ...

Inspiráló helyiségek
Új otthon a cserépkályha körül
A polgári lakások kényelmes, napfényes tereikkel, impozáns belmagasságukkal és könnyen alakítható beosztásukkal rengeteg lehetőséget kínálnak, ha ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek