hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Ezzel burkold a házat, ha unod a vakolatot!

Vakolat helyett más köntösbe bújtatni a házat? Egy jó homlokzat egyedi és maradandó, amely a személyiségünket ia tükrözi. Dönteni pedig időben kell, mert a fogadófelület, illetve a szigetelőrendszer ettől is függ. 

A homlokzatnak nagy szerepe van abban, hogy milyen érzésekkel térünk haza esténként, illetve mit sugallunk magunkról a külvilág felé. Válaszszunk bármilyen burkolatot, előtte készíttessünk az építésszel látványtervet. Ugyanis hiába szeretünk bele egy anyag textúrájába és színébe, ha az egyszerűen nem illik a családi házunkhoz, illetve annak környezetébe.

Újgenerációs faburkolatok

Sokan tartanak az egyik legelemibb építőanyagunk, a fa homlokzati burkolatként történő használatától, miközben a modern faburkolatoknak már nincs sok közük az évenkénti csiszolást, festést, lakkozást igénylő faborításokhoz. A ma kapható fa burkolólapok helyett természetes farostból, cellulózból, gyantából és UV-álló bevonatrétegek nagynyomású préselésével készülnek, és több mint százféle színben, akár fa-, kőés fémutánzatú kivitelben is rendelhetők. A gyártási technológia eljutott oda, hogy ezek az anyagok szélsőséges időjárási körülmények között is megőrzik eredeti tulajdonságaikat, időjárás- és vízállók, színtartók és ütésállók, festést, lakkozást, egyéb kezelést vagy karbantartást nem igényelnek, nem gyúlékonyak.

szakerto_a-4_OK.jpg
Kővel, kerámiával

A fa mellett a legősibb építőelemünk a kő, ennek megfelelően széles választékkal és a legkülönfélébb kiforrott technológiával. Szép és időtálló, a szakszerűen kivitelezett és alászigetelt kőburkolathoz évtizedekig
nem kell hozzányúlni. A természetes kőlap burkolatok egyes elemei sosem teljesen egyformák, sokszor még a bennük lévő ásványokat, ősmaradványokat is láthatjuk. A mészkő és más természetes kőlap burkolatot kiválóan vegyíthetjük vakolt felületekkel, de a helyes arányok megtalálása, a színek és a struktúrák összehangolása szakértő feladata.

szakerto_zebe-16-e1516714841190_OK.jpgHa kombináljuk a kőburkolatokat – például tömített, mattcsiszolt mészkövet csillámpalával vagy homokkővel –, figyeljünk az egyes anyagok eltérő hőtágulására, mert ez befolyásolja a felhelyezést, függetlenül attól, hogy ragasztásos vagy csavaros technikával dolgozunk. A természetes kövekre is érvényes, ami az égetett kerámialapoknál talán köztudott: nem hogy két egyforma burkolólapot eredményező rendelést nem tudunk leadni, de még kétdoboznyi teljesen azonos lapot sem tudunk vásárolni. A kerámiának az égetés adja az egyedi varázsát. A dobozon fellelhető kaliberszám (vagy kalibráció) a névleges mérettől történő eltérést jelöli, míg az áru tónusáról egy, a csomagoláson feltüntetett kód árulkodik. A lényeg: egyszerre, egy helyen vegyük meg a teljes mennyiséget (+10%), így elégedettek leszünk a végeredménnyel.

A szürke beton

Nálunk a betont, pontosabban a betonpanelt még kevesen választják, pedig a nyers- vagy látszóbeton felületekkel lélegzetelállító épületeket emelnek világszerte. Sokan a kompromisszummentes design lehetőségét látják benne, amikor is az anyag nem vonja el a figyelmet a formáról. Ehhez persze makulátlan minőségű betonra van szükség, szó szerint: csak a teljesen homogén betonból lehet tükörsima látszóbeton felületet készíteni. A legjobb megoldás, ha erre a célra gyártott betonlapokat rendelünk. Ezek akár 3-4 négyzetméteresek is lehetnek, amelyek szilárdságát nem vasalattal, hanem üvegszállal és vegyszerekkel érik el. Ha e mellett döntünk, ragasztással, vagy tartósínekkel és csavarokkal kerülhet fel a burkolat a ház homlokzatára.

Klinkertégla

Klinkertéglából, illetve az ehhez nagyon hasonló, de annál vékonyabb lapkaburkolatból óriási a választék,
de az egyes téglák előnyös tulajdonságai azonosak: mind esztétikus és rendkívül tartós, fagy-, kopás-, napfény- és saválló. Könnyen tisztíthatóak, soha nem változik a színük. A klinkertégla gyakorlatilag gondozásmentes. A homlokzatra egyszerű sorokban rakják fel, de ez az egyszerűség csalóka: csak akkor lesz valóban szép, ha hozzáértő szakemberre bízzuk a felhelyezését. A sarkoknál, az ablakkereteknél, a lábazatnál ezernyi apró trükköt kell ismerni a hibátlan burkolathoz.

ÉPÍTŐ TANÁCSOK
Ha tehetjük, kérjünk a legjobbnak tartott burkolatokból egyegy mintadarabot, és ideiglenesen tegyük fel az épülő ház oldalára. Csak természetes fényben hozzunk döntést. Gondoljunk arra, hogy az extrém színek és anyagkombinációk piaci értéke egy esetleges eladásnál kérdéses, ellenben, ha a külső homlokzat alá megbízható szigetelés kerül, az nemcsak az energiaszámlánkat csökkenti, de a ház értékállóságát is növeli.

szöveg: ROZSNYAI GÁBOR  fotó: STONECONCEPT
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Forradalmi kőburkolatok
A Slate Design innovatív kőfurnér lapjai forradalmasítják a falburkolásról eddig alkotott képet. A kőfurnér lapok olyan jellegű burkolat kialakítást ...

Átalakítás
Csodás 3D betonburkolatok a falakra
A hazai tulajdonú Kaza Concrete újabb betonburkolatokat tervezett, amelyekkel trendi és modern külsőt kaphatnak a falak.

Átalakítás
Minőségi burkolatok
Új burkolatok a minőség híveinek egyenesen Hollandiából, amik nem csak a fürdőszobába valók.

Inspiráló helyiségek
Adventi készülődés
Télen is varázslatos a Balaton-felvidék, amelynek egyik aprócska falujába invitáltak bennünket. A régi pajtából és istállóból kialakított lakóház ...

Átalakítás
Cementlapok művészi geometriával
A cementlapok divatja a kortárs művészeket és tervezőket is elérte. A klasszikus minták helyett íme egy modern művészi dekorációval ellátott ...

Átalakítás
Zseniális betonburkolat
Különleges, díjnyertes betonburkolatot mutatott be a KAZA Concrete, melyet Aybars Asci álmodott meg. A dizájnert a beton folyékony formája ihlette ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek