hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Tervezz világítást!

Hosszú út vezetett az elektromos világítás felfedezéséig, majd napjainkra a LED-fényforrások és az okosrendszerek elterjedéséig. A világítás fontosabb, mint elsőre gondolnánk: bármilyen enteriőrt tönkretehetnek a rosszul méretezett, nem megfelelő fényforrások.

Ahogyan a jól működő, kényelmes és esztétikus enteriőrök létrehozása is igen összetett, gondos tervezést igénylő feladat, otthonunk világításának megoldása sem egyszerű lecke. A hazai lakáskultúra rohamos fejlődésének egyik oka, hogy egyre szélesedik az a megrendelői kör, amely ötleteit és elképzeléseit minden részletre kiterjedő alapossággal tervezteti meg, így újíttatja fel otthonát, s ebbe a fajta építtetői gondolkodásba magától értetődően a világítástervezés is beletartozik.

diy_kitchen_OK.jpg

A lakberendezés része

A világítást alapvetően a látásunk, a belső térbe érkező természetes fény, illetve a fényelnyelő és -visszatükröző környezet határozza meg. A lakásvilágítás megtervezését minden esetben meg kell előznie a berendezési koncepció vagy a részletes, a bútorok helyét is feltüntető alaprajz kidolgozásának, hiszen csak akkor lehet a fényforrásokat, elektromos kiállásokat tisztességesen megtervezni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes helyiségekben milyen funkciók kapnak szerepet, az adott tevékenységek mikor, mekkora erejű és milyen típusú fényt igényelnek, s ez az egész hogyan lesz végül egyensúlyban.  

UJ_AntonioIraciArchitect_OK.jpg

LED-korszak

Ha mesterséges fényről van szó, a Light Emitting Diode, azaz LED-technológia szinte mindent visz. Egy múlt évi felmérés szerint a hazai otthonok felében már LED-fényforrások világítanak, ami meghaladja az uniós átlagot. A volfrámszálas hagyományos izzó, vagyis a klasszikus villanykörte már a múlté, van helyette halogénlámpa, kompakt fényforrás és a LED. Utóbbi fényhasznosítása mintegy nyolcvanszorosa az izzóénak, és legyen szó általános vagy központi szórt fényről, pontszerű vagy hangulatfényekről, a „világító dióda” minden feladatra kiváló megoldás. A választásnál dilemma lehet, hogy a LED-ek teljesítményét a gyártók nem wattban, hanem fényáramban, vagyis lumenben adják meg. Ugyanakkora fényerő eléréséhez például az egykor legnépszerűbb, 60 wattos izzó kiváltásához 800 lumenes LED-re, míg a 45 wattosnál 500 lumenesre lesz szükségünk.

Wever_Ducre_Venn_1_0_Wall_Ceiling_Light_LED-15bc7db82e08d0c0ed39357bcf4e32d0_OK.jpg

Végtelen variációk

A tervezés fontos lépése annak meghatározása, hogy pontosan hányféle megvilágítási módot – általános, helyi vagy irányított, valamint hangulat- és háttérvilágítást – szeretnénk megvalósítani, és ezeket hová s hogyan lehet elhelyezni és kivitelezni. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a jó megvilágítás, a kívánt fényerő és a színhőmérséklet nem csupán a természetes fény pótlására szolgál, hanem a közérzetünk, hangulatunk szempontjából is döntő lehet. A túlméretezett fény éppúgy bánthatja a szemet, mint a gyenge, ahogy az sem mellékes, hogy meleg vagy hideg színhőmérsékletű fényforrásokat telepítünk. Erre is léteznek egyszerű szabályok. A melegnek mondott fehér fény (2200-3500 kelvin) a pihenésre, kikapcsolódásra szolgáló helyiségekbe való, a hidegebb színhőmérséklet (5000 kelvin felett) pedig inkább konyhai, fürdőszobai vagy dolgozószobai környezetbe illik.

Álmennyezetbe tervezve

A modern és a minimál design népszerűségével együtt jár a gipszkarton álmennyezetbe integrált világítás: esztétikus, korszerű és praktikus, LED-fényforrással tervezve pedig igazán gazdaságos is. Figyelni persze itt sem árt, ugyanis, ha az álmennyezet magassága 10 centiméter vagy ennél kevesebb, akkor a LED-szalagok tápegységei nem tudnak szellőzni, vagyis nem hűlnek megfelelően – erre a helyzetre kínálnak megoldást a LED szpot lámpák. Egy álmennyezetbe épített rendszer esetében érdemes szerelőnyílásról gondoskodni, lehetőleg a hálózati kiállás közelében, ami nagyban megkönnyíti az esetleges meghibásodások kezelését.

Ha eldöntöttük, hol mekkora fényerőre és milyen minőségű mesterséges fényre lesz szükségünk, következhet a stílus és a környezetbe illő design kitalálása, illetve a megvalósításhoz szükséges lámpák, lámpatestek, panelek és egyéb világítási eszközök beszerzése. Utóbbi bármilyen időigényes is, mindenképpen kifizetődő, nemcsak a világításra szánt büdzsé, hanem a harmonikus végeredmény tekintetében is.

Építő tanácsok

A fényerőt és színhőmérsékletet szabályozással, dimerrel is változtathatjuk, amelyhez mindössze egy speciális villanykapcsoló kell, az égők csomagolásán pedig mindig feltüntetik, hogy a termék dimmelhető vagy sem.

Ma már a ház teljes világítástechnikai vezérlését „intelligenssé” tehetjük. Távirányítóval, megfelelő applikáció segítségével pedig mobiltelefonnal is egyszerűen irányíthatjuk a rendszert. Beállíthatjuk a színhőmérsékletet, világítási képeket alkothatunk, sőt akár hanggal is vezérelhetjük a lakás fényeit.

Izgalmas megoldás a feszített dekorfólia, amely mögé LED-es vagy fénycsöves, fix fényerejű vagy szabályozható fényforrás is elhelyezhető. Nyomtatott fólia esetében egyedivé, személyessé tehetjük a teret, míg fehér fóliával olyan hatást tudunk elérni, mintha bevilágító ablakunk lenne.

Szöveg: Dubniczky Miklós fotó: iraci architetti, wever&durcé, archívhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Világítás
Felhősödés várható
Felhősödésre számíthatunk mindazok körében, akik mostanában alakítják ki, vagy cserélik le étkezőasztaluk megvilágítását.

Világítás
Bambuszból készült ipari lámpák
Az ökotudatos design újabb jól sikerült darabja következik, ezúttal lámpabura formájában és nem utolsó sorban trendi, indusztriális ...

Világítás
Lámpák vagy világító térplasztikák?
Míg a legtöbb tárgy statikus, azért szép számmal akadnak olyanok is, amelyeknek több állása van, elég ha csak az ajtóra vagy egy összecsukható székre ...

Hírek
Tavaszváró mandalák
Érkeznek a napos évszakok! A március jó alkalom nagytakarítást végezni otthonodban.

Tárolás
Stílusos tároló szekrénysor helyett
Szekrényekből sosem elég, és mivel a klasszikus szekrénysoroknak már leáldozott, ha a nappaliban is rákényszerülünk néhány tároló elhelyezésére ...

Praktikus ötletek
Az IKEA is LED-re vált
Az IKEA 2015 szeptemberéig a teljes világítási termékválasztékát LED-esre cseréli. Mivel a LED olyan fényforrás, amely működéséhez 85%-kal kevesebb ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek