hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Minden, amit tudni akarsz a beltéri lépcsőkről

A jól használható, biztonságos és szép lépcsőnek egyetlen titka van: a körültekintő tervezés, amely egyaránt figyelembe veszi az építészeti előírásokat, az igényeinket, és persze stílusával illeszkedik a házhoz.

A lakószinteket vertikálisan és vizuálisan is összekötő szerkezeteknek funkcióban és látványban egyaránt felemelőnek kell lenniük, ugyanakkor, mivel elsődlegesen építészeti elemek,  a design soha nem mehet a biztonság kárára.

apartment-406901_1280.jpg

Helye és mérete

A lépcső helyét és méretét alapvetően a térkapcsolás módja (a helyiségek alaprajzi elhelyezkedése), illetve a rendelkezésre álló hely határozza meg, ezért már az épület tervezésekor számba kell venni a lehetséges jó megoldásokat. A tervezésnél a négyzetméterek mindenáron történő megspórolása nem lehet cél, hiszen a napi használatra szánt lépcső egyrészt technikailag is az egyik legnehezebben kivitelezhető építészeti egység, másfelől pedig tipikusan az a konstrukció, amelynél a műszaki előírások betartása és a nagyvonalú tervezés kifizetődő lesz.

Fontos számok

A lépcsőtervezés nem az építtető feladata, a szükséges számítások elvégzését bízzuk szakemberre. Ezzel együtt jó, ha ismerünk néhány egyszerű összefüggést, például, hogy a jó lépcső megvalósításához milyen alapadatok szükségeltetnek. Szerkezetünk akkor lesz kényelmesen járható, ha a lépcsőmagasság kétszeresének és a lépcsőfok járófelületi szélességének összege 60 és 64 centiméter közé esik, vagyis megfelel majd az átlagos emberi lépéshossznak. A lépcsőfok magassága 15-17 centiméter (20 centiméterig elfogadható), szélessége 28-30 centiméter között kényelmes. Alapvető követelmény továbbá, hogy a lépcső járóvonalán a fokok magassága és szélessége állandó, a karszélesség minimálisan 80 centiméter (de indokoltabb a 90), a fejmagasság 2 méter legyen.

spiral-926736_1280.jpg

Egyenes, húzott, spirális

Az egyik leggyakrabban alkalmazott elrendezési forma az egyenes lépcső, amely igazán csak nagyvonalúan méretezett terekben mutat jól, ha viszont nincs elegendő helyünk, válasszunk inkább más konstrukciójú megoldást: egyszer húzott L alakút, vagy helytakarékosabb, kétszer húzott, 180 fokban forduló U alakú lépcsőt. Ezek azért férnek el kisebb helyen, mert – szemben a pihenőszinttel is ellátott, kétkarú lépcsővel – ha nincs vízszintes lépcsőpihenő, akkor még a fordulóban is emelkedik. Ez viszont azt eredményezi, hogy nemcsak egyenes fokokon lépdelünk, hanem több ék alakú és változó szélességű lépcsőfokot kell beiktatni – ezek méretezése pedig alapvetően meghatározza a lépcső kényelmét és biztonságát. A bonyolultabb geometriájú íves lépcsők, a kör alaprajzú, illetve a spirálisan forduló csigalépcsők otthonunk valódi díszei lehetnek, szerkesztésük és kialakításuk azonban átlagon felüli odafigyelést igényel.

luxury-real-estate-1689964_1920.jpg

A szerkezet és a ruhája

Ha döntöttünk a lépcsőformáról, a következő kérdés a szerkezet típusa lehet. Sokféle variációból választhatunk: van függesztett vagy öntartó szerkezet, épített beton, bevésett, gyámolított (falszerkezettel vagy gerendával alátámasztott) és nyergelt szerkezet, amikor a lépcsőfokok háromszög alakú támasztékokon nyugszanak. A leggyakoribb szerkezetek egyike a vasbeton lépcső, ami előregyártva és a helyszínen egyaránt elkészíthető. Teherbírása jól kalibrálható, a betonra pedig számtalan burkolat lerakható. A beton ridegségét hírből sem ismerik a falépcsők, amelyek a kiválóan megmunkálható és természetes alapanyagnak köszönhetően szinte bútordarabbá válnak a házban. A jól bevált, teherbíró és tartós anyagok közé soroljuk a fémet és az üveget is, illetve ízlésünknek és a ház stílusának megfelelően kombinálni is lehet az anyagokat. A tervezési folyamat végén kell döntenünk a szerkezethez passzoló korlátelemekről vagy kapaszkodókról, és minden egyéb szóba jöhető kiegészítő elemről, valamint a lépcső megvilágításáról. A lépcsőkorlát egyszerre biztonsági és dekorációs elem. Az előírások szerint háromnál több lépcsőfok esetén már korlátot kell alkalmazni, a lépcső és a korlátelemek közötti nyílás pedig maximum 12 centiméter lehet. Ha kisgyermek van a házban, akkor a tömör vagy sűrű osztású korlátelemek javasoltak. Amikor lépcsőt terveztetünk, évtizedekre szóló döntéseket kell meghoznunk, az elkészült, beépített szerkezetnek pedig tökéletesen kell szolgálnia a lakókat, akár több generáción keresztül.

CRACKLE_OK.jpg

Építő tanácsok

Ne feledkezzünk meg a lépcső megvilágításáról sem. A lépcsőfokokon, takarásban elhelyezett LED-szalagok, illetve az oldalfalba süllyesztett lámpatestek dekoratívan oldják meg a feladatot. A szerkezet induló és érkezési szintjére egyaránt helyezzünk kapcsolókat.

Munkaigényessége miatt kevesebb készül a lebegő lépcsőből, mint amilyen extra látványt ígér ez a lépcsőfajta. A fokokat előre kialakított hornyokba építik be, amihez legalább 38 centiméter széles falazat szükséges.

A lépcsők alatt többféle kihasználásra érdemes tér keletkezhet. De már magukat a lépcsőfokokat is felruházhatjuk többletfunkcióval – használhatjuk például fiókos tárolóként –, a fantáziánk azonban a lépcső alatti térformák kitöltésénél lódulhat meg igazán. Építhetünk ide praktikus tárolóelemeket, dolgozósarkot, berendezhetünk családi könyvtárat vagy mini bárpultot is.

Szöveg: Dubniczky Miklós fotó: pixabay, archív
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Ne vesszen el a lépcső alatti tér
A kis alapterületű, többszintes lakásokban nem megengedhető, hogy akár egy négyzetméter is kárba vesszen. Íme egy igazán impozáns ...

Átalakítás
4 hasznos tipp, ha beltéri lépcsőről álmodozol
Kevés olyan meghatározó eleme van egy többszintes háznak, mint a lépcső. Miért dugnánk el és szorítanánk a sarokba, amikor a tér épített dísze és ...

Dekor
Lépcső másképp - bravúros belsőépítészet
Az antwerpeni Studio Farris Architect építészei rendhagyó irodát terveztek maguknak, ahol a lépcső fogalmát újragondolva bravúros belsőépítészeti ...

Praktikus ötletek
Lépcső minden esetre
Lépcsőzni naponta a lakásban szinte minden korosztálynak kihívás. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lépcsőt építünk, építtetünk. A lépcső nem ...

Hírek
Nézz be Budapest százéves házaiba
A Budapest100 szervezőinek segítségével most virtuálisan kukkanthatunk be a magyar főváros 100 éves épületeibe.

Inspiráló helyiségek
Ragyogó egri csillagok
Egy egri tetőtéri lakásban alakította ki és rendezte be első közös otthonát Réka és Péter. A fiatal pár maga találta ki a jól működő, praktikus ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek