hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Energiatakarékos ház három hónap alatt

Ez év elejétől kötelező minden új építésű ház energiatanúsítása, egyre fontosabb a hatékony energiafelhasználás, amely a fenntartási költségeket is csökkenti. A passzívházak, a közel nulla külső energiaigényű, minimális fenntartási költséggel bíró épületek egy új magyar rendszer révén immár pár nap alatt is felépülhetnek.

A készházak vagy könnyűszerkezetes házak nagyon hamar elkészülnek, a gyárban elkészült elemeket a helyszínen állítják össze és akár három hónappal a kezdés után beköltözhetnek a lakók. Sokszor felmerül a kérdés, hogy energiatakarékos-e a készház, a gyorsaság nem megy-e a minőség és tartósság rovására. A leggyakoribb hibák inkább a kivitelezésből fakadnak, szerkezeti, épületfizikai problémák ritkán adódnak, mivel üzemben, ellenőrzött körülmények között állítják elő az elemeket. A felhasznált anyagok minősége általában a kivitelezőn múlik, az építtetőnek érdemes ellenőriznie ezeket.
A nyíregyházi székhelyű K-CORP Kft. kifejlesztett és minősíttetett egy olyan könnyűszerkezetes épületszerkezeti rendszert, amellyel passzívházak is építhetőek. Az új, BioLogikának elnevezett rendszer kimagaslóan jó hőszigetelő képességgel bír és csak magas minőségű, környezetbarát és természetes anyagokat használ.
Az új rendszer párafólia nélküli, lélegző kialakítása a kiemelkedő szerkezeti élettartamot biztosítja. A párapufferként viselkedő szerkezeti elemek az optimális beltéri páratartalmat és klímát garantálják. A szabadalmaztatott Kerülőház DSAL (DomoSapiens Akusztika és Légzárás) belső oldali kialakítás a vakolt téglafalakkal megegyező hanggátlási és légzárási tulajdonságokat biztosít. Ehhez a kedvező költségű, egyszerűen telepíthető, high-end fűtési rendszert ajánlják, mivel a BioLogikához optimalizálhatóak a paraméterei.
A készházak értékesítői általában az általuk gyártott falrendszerek kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságával érvelnek és nem mulasztják el felhívni az ügyfelek figyelmét, hogy rendszereikkel a hagyományos tégla technológiához képest a fűtési költségeknek mintegy 30-40%-os csökkenése érhető el, nagyjából ugyanazon a bekerülési költségen. Mivel egyre drágább a működtetéshez használt energia, hamarabb megtérül az építéskor befektetett, energiatakarékosságot célzó többletráfordítás.
Az energetikai szempontok mellett olyan tényezők is szerepet kaptak a fejlesztéskor, mint a környezetbarát anyagok felhasználása, az építéskor felhasznált nem megújuló erőforrások mennyiségének, illetve a ház környezetterhelésének minimalizálása a teljes életciklusban, egészen az újrafelhasználásig.

készház, energiatakarékos, háromhónap alatt,


A K-Corp a német STEICO céggel együtt fejlesztette a BioLogikát, amely környezetbarát módszerekkel gyárt magas minőségű, fa épületszerkezeti elemeket, illetve teljeskörű palettával rendelkezik a bio alapanyagú szálas hőszigetelő-rendszerek terén. Bár ezek a minőségi anyagok növelik a bekerülési költségeket, az extra befektetés megtérülési idejét jelentősen lerövidíti, hogy a BioLogika házakhoz a Kerülőház a rendkívül energiatakarékos norvég NOBO cég elektronikus fűtőpaneleit kínálja.


A rakamazi telephelyen épített kísérleti épületen túl jelenleg két BioLogika rendszerrel épülő családi ház áll hazánkban. Az egyik Pécelen a fejlesztő cég egyik tulajdonosának idén átadott háza, amellyel a cég első kézből származó információkat nyer a „használati élménnyel” kapcsolatban. A másik épület már egy konkrét megrendelésre épülő passzívház Mogyoródon.

Fontos!
A biologikaC akár U=0,12 W/m2K (ez a hőátbocsátási tényező, amely azt jelenti, hogy a fal egy négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérsékletkülönbség esetén 0,12 Wattnyi teljesítménnyel fűti az utcát ) hővezetési tényezőjű falszerkezet, amely megfelel a német passzívház-ajánlásnak. A 2006-os magyar rendelet szerint ma már nem lehet U=0,45 W/m2K feletti értékkel bíró külső falat építeni, de passzívház szabványunk még nincs.
A Kerülőház néven ismert könnyűszerkezetes, nagypaneles technológiájú házakból közel kétszáz épült eddig Magyarországon, de vannak már Kerülőházak Oroszországban és Ukrajnában is. 2002-től dolgoznak nagypaneles technológiával (egy fal-egy panel), amellyel egy 150 négyzetméter alapterületű ház falait az építkezés helyszínén egy munkanap alatt össze lehet állítani.

Tudtad?
A világon a '70-es években, az energiaárak első globális emelkedésének idején fejlesztették ki az úgynevezett passzívházakat - azaz a fűtési energia szempontjából önellátó, a statisztikailag elvárható hőmérsékleti viszonyok közt külső energiaigény nélkül működő épületeket. A fejlesztés máig is tart, az épületek energiafelhasználásának csökkentése az EU-ban is kiemelt témakör, azonban passzív házak mindmáig csak kísérleti jelleggel, egyedi tervezésben épültek.

A fa könnyűszerkezetes lakóház-építési technológia Magyarországon két évtizedes múltra tekint vissza, komolyabb reflektorfénybe viszont csak az elmúlt 7-8 év során került, amikor igény mutatkozott a gazdaságos, környezetbarát, gyorsan építhető és energiatakarékos építkezési formára.

Forrás: fatajhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Miért válasszuk a laminált padlót?
Éppen padlóburkolat-választás előtt állsz? Megtetszett  a laminált padló, de nem tudod pontosan, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik? Most ...

Inspiráló helyiségek
Könnyűszerkezetes házból rusztikus otthon
Parasztházból átmentett gerendák, pasztell árnyalatok, régi és új összehangolása – Visnyei Renáta lakberendező hétvégi háza a francia vidéki ...

Praktikus ötletek
Küldd vissza a használt Nespresso kapszulákat
Egyedülálló szolgáltatás indul Magyarországon a fenntarthatóságért, hiszen mostantól a Nespresso kávékapszulákat otthonról is, az új kapszulák ...

Praktikus ötletek
A készházak előnyei
A könnyűszerkezetes épületekről nem kevés tévhit kering a köztudatban. Sokaknak csupán az alacsony ár és a gyors építési munkálatok jutnak eszébe, ...

Dekor
Önálló miniház diákoknak
Mindössze tíz négyzetméteres az a kisház, amit diákoknak szántak a tervezők és jelenleg a svédországi Virserum Művészeti Múzeum udvarán ...

Dekor
Zöld ping-pong asztal feketében
Ha a rövidebb oldaláról nézzük, akár egy tájkép, a hosszabb oldaláról nézve viszont hihetetlenül vékony a környezettudatos asztal.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek