Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Galéria, avagy levegőben egy új szoba

Nem új keletű megoldás a kis alapterületű, de nagy belmagasságú otthonokban a galéria építése. A bővülő család, egyre több helyet igényel, ezért jó ötletnek tűnik a galériázás. Sok négyzetméter nyerhető azzal, ha a gyerekszobában a galériára kerül az ágy. De érezhetjük úgy is, hogy ideje lenne valamin változtatni. Jól jönne egy tároló, ahová elrejtjük az „egyszer még biztosan szükség lesz rá” dolgainkat, vagy elvonulhatunk, és úgy érezzük, ez a kuckó a miénk.

 

A galéria építésének azonban megvannak a maga feltételei. Általában a négy méter és négy méternél nagyobb belmagasságú lakásokban ajánlatos efféle emeletet készíteni, ám az ennél kisebb belmagasságúaknál sem lehetetlen.

 

Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, erre figyelj:

- Először is döntsd el, hogy milyen galériát szeretnél: állót vagy fekvőt.

- Ha éppen csak elfér egy álló galéria, érdemes-e az alatta levő teret ennyire beszűkíteni, ugyanis a túl alacsony belmagasság nagyon nyomasztóvá válhat.

- A kis alapterületű galériáknál, melyek nem az egész szobát foglalják el, ez nem probléma, hiszen betehetsz alá egy íróasztalt, vagy kialakíthatod kedvenc zugodat.

- Figyelj arra is, hogy legyen elegendő természetes fény, vagy megfelelő világítás a galéria alatt.

- Akkor sem veszít értékéből egy galéria, ha csak fél álló, hiszen a rendelkezésre álló felületet így nem csak alvásra használhatod.

Ha galériáról beszélünk, a legtöbbekben először egy ágy és talán még egy éjjeliszekrény ugrik be. Ám ezeken kívül még számtalan lehetőséged nyílik kihasználni a galériádat. Meglehet, hogy galériázott részen fel sem tudsz állni. Sebaj, kényelmesen elnyúlhatsz egy babzsákfotelben. A lényeg, hogy ne félj teljes értékű szobaként használni ezt az új teret.

 

 

Még egy megfontolandó lépés, amire ügyelj a tervezés során, mégpedig a lépcső.

A legtöbb szakember a külső lépcsőt javasolja, hiszen így megmarad a galéria hasznos területe, viszont pont a szobából veszünk el. Ekkor nyugodtan dönts a belső lépcsős mellett.

A gyerekszobában például még a létra is szóba jöhet, hiszen a gyerekek még élvezik is a létra adta játéklehetőségeket.

Egy szépen kidolgozott és jól elhelyezett falépcső rendkívül dekoratív lehet.

Tipp:

Ne zárd le a feljárót, mert így a lépcső alatti teret is szabadon használhatod.

Fontos, hogy ne hagyd ki a korlátot, mert veszélyes is lehet a magasság.

Ha nem akarjuk lezárni az alsó szinttől a galériát, akkor nagy réseket hagyjunk a korlát deszkái között.

Egyszerű, de nagyon hangulatos lehet egy hajókötél is, és ennél a megoldásnál a felső- és alsó teret egybenyitva megmarad a nagy belmagasság pompája és eleganciája.

Miközben otthonoddal „egybenő” a galéria, egy nagyon is kézzel fogható hasznát szinte azonnal észreveszed. A meleg levegő felfele száll. A galériával csökkentett belmagasságú térnek sokkal alacsonyabb a fűtés-szükséglete, hiszen nem kell feleslegesen fűteni a lakás 2 méter fölötti légterét, míg a galérián állandóan kellemes meleg marad.

 

„Amikor beléptem életem első albérletébe, szinte rögtön galériázáson gondolkodtam és szerencsémre a tulajdonosoknak is nagyon tetszett az ötlet. A szoba teljesen átalakult a tiszta borovi fenyőből készült galériától. Hirtelen az egyszerű 20 négyzetméteres szobából, otthon lett.  Lett egy teljes értékű hálószobám, könyvespolccal, ruhásszekrénnyel és egy nappalim, ahol kényelmesen elfér a dívány és a dohányzóasztal a fotelekkel. Ezzel a nem túl drága beruházással kényelmesebbé tettem az életemet” – mondja Tomi, aki maga is büszke tulajdonosa a maga készítette galériának.

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Évszázados tető alatt
Élénk képzelőerő kell ahhoz, hogy egy padlástér minden szépségét meglássuk, és ügyesség, kreativitás, hogy a rendelkezésünkre álló teret jól ...

Praktikus ötletek
Minden, amit tudni akarsz a galériáról
Garzonlakások praktikus tér- és értéknövelő megoldása a galériaépítés. Hol, milyen galéria alkalmazható, és miféle szerkezeti kialakítások ...

Kislakás
Merész megoldások egy trendi garzonban
Fürdőszoba, fölötte hálógaléria a nappali sarkában. Régi gerendákból méretre gyártott étkezőasztal. Merész ötletekért nem kellett a szomszédba ...

Inspiráló helyiségek
Egy rusztikus ház vidéki bája
Egy régi ház átalakítása nagy lehetőség, izgalmas kihívás, különösen akkor, ha az épület értő kezekbe kerül. A fiatal tulajdonosok családi segítséget ...

Inspiráló helyiségek
Otthon egyszerûen
Egy tér a bútoroktól, textilektől, színektől és anyagoktól válik otthonossá, divatossá, modernné vagy klasszikussá. Nem csupán a tárgyak, ...

Inspiráló helyiségek
A lenyugvó Nap fénye
Turistautakat szerveznek miatta, fényképen árulják, festőket ihlet meg. Csupán néhány percig tart, sötétség jár a nyomában, de felejthetetlen tud ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek