hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Miért jobb a zöld háztartás?

Zöld háztartással nemcsak a környezetet kíméljük, hanem a pénztárcánkat és saját egészségünket is. Otthonunk hulladékmentesítéséhez a most uralkodó fogyasztói szokásokon kell kicsit változtatnunk: apró ötletekkel nem is sejtjük mekkora lépést tehetünk a környezettudatosság felé.

AKukaDiéta zöld háztartás versenyének célja, hogy a résztvevők a nyár végére sikeresen átalakítsák otthonukat, de legfőképpen gondolkodásukat oly módon, hogy az a környezetre jótékony hatással legyen. A versenyzők nem állnak egyedül a kihívás előtt, mert a HuMuSz az FN segítségével egész nyáron átadja majd a hasznos, gyakorlati tanácsokat, amelyek lehetővé teszik a könnyed és kényelmes átállást. Egy olyan közösség kialakítása vesz ezzel kezdetét, ahol a verseny után is a környezettudatos ötletek csereberéje zajlik majd, ezért azt is várják, hogy a résztvevők megosszák egymással és velünk kreatív megoldásaikat.
Nevezés a versenyre: //kukadieta.humusz.huÉvszázadokat szennyezünk el húsz percért
A fejenként termelt 400 kg körüli éves hulladékmennyiséggel már rövid távon sem tud mit kezdeni az ország. A szemétdíjak hivatalos források szerint is drasztikusan emelkedni fognak, két hónap múlva a lerakók közel felét bezárják, mert nem felelnek meg az EU szabványoknak. Mit tehetünk mi? A probléma túlnő a hulladékkal gazdálkodókon, másnak, mindenkinek foglalkoznia vele. Újszerű gondolkodásra van szükség, egy kicsit más életstílusra, a hulladékcsökkentés ugyanis a vásárlásnál kezdődik.+ Vásároljunk átgondoltan! Készítsünk bevásárlólistát, amivel kiküszöbölhetjük az előre nem tervezett – többnyire az eladáshelyi reklámok által gerjesztett – költekezést.
+ Vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot a vásárláshoz. Mindegy hogy kosár, vászontáska vagy más, a lényeg, hogy tartós legyen, és segítségével elkerüljük azt, hogy naponta költsünk pénzt a nejlonzacskókra. Magyarországon naponta 1,3 millió szatyor kerül forgalomba, ezeket átlagosan húsz percig használjuk, míg lebomlási idejük 300-400 év.
+ Minden egyes árunál érdemes végiggondolni, hogy vajon hány százaléka az árnak a csomagolás. Válasszuk azokat a termékeket, amelyek kevésbé, kevesebb energia árán vannak becsomagolva. Felvágottakat, tejterméket a pultból kérjünk, ne a védőgázas, alaposan csomagolt árut keressük!
+ A pékárunak vigyünk vászonzsákot, a piacon fellelhető ömlesztett áruhoz (köles, bab stb.) kiváló a tartós műanyag- vagy fémdoboz, a savanyúságnak, tejterméknek pedig a befőttes üveg.
+ Ha nem szeretnénk folyton teli kukát, segíthetünk a helyzeten azzal is, hogy odafigyelünk az italcsomagolásokra. A háztartási hulladék térfogatának jelentős részét a PET palackok teszik ki, amit lehet, hogy szelektíven gyűjthetünk, de a gyártásán kívül az újrahasznosítása is rendkívül sok energiát igényel, és komoly környezetterhelést jelent. Az üdítők esetében a házi készítésű szörpök egészségesebbek és fajlagosan jóval olcsóbbak, mint a műanyagpalackos üdítők vagy a kombinált dobozos többségében tartósított, cukrozott, ízfokozókkal feljavított gyümölcslevelek.
+ A szörpök mellett a sörök, borok közül is célszerű a betétdíjas üvegeket választani. Lehet, hogy ennek a csomagolásnak is kifizetjük a költségét, azonban vissza is kapjuk, nem úgy, mint a többinél.A sort folytathatnánk sok más termékkel, a lényeg, hogy a fogyasztói döntéseink során, vagyis az áruválasztásnál az is legyen egy döntési szempont, hogy melyik terheli kevésbé a környezetet a csomagolásával.
Egyre többen figyelünk oda ilyen apróságokra, de fontos, hogy tudatosuljon bennünk, mennyire sok múlik ilyen megfontolásokon. Megnyugtató érzés lesz tudni, hogy mindennap tettünk valamit az egészséges, környezetbarát otthonért azzal, hogy nem szállítunk haza tömérdek csomagolást.

Forrás: fn.hu

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Olvasnivaló mindig kéznél
Az egyre csak gyűlő magazinok elhelyezése mindig gond, hisz mindenki szereti, ha olvasnivalói mindig kéznél vannak, de nem hevernek szanaszét a ...

Stílusos otthonok
Frissítés pöttyökkel
Nem véletlen, hogy az öltözködésben is újra divat a pöttyös: játékos, sokszínű és az ezerféle változat közül mindenki kiválaszthatja a hozzá ...

Praktikus ötletek
Látványos és gyors lakásfelújítás
Ha otthonunkra már nagyon ráférne egy alapos felújítás, de nincs időnk és anyagi lehetőségeink is korlátozottak, akkor szokatlan, ám hatékony ...

Inspiráló helyiségek
Májusi nappalink a kert
Ideális esetben kertünk híven tükrözi otthonunk stílusát. Ám az, hogy a külső és a belső tér a lehető legjobban passzoljon egymáshoz, nem kevés ...

Dekor
Kocsik, nem csak zsúrra
Bármekkora legyen is otthonunk, mindenképpen érdemes beszereznünk egy remek kis zsúrkocsit, amelyen a tálaláshoz szükséges eszközöket tarthatjuk. ...

Inspiráló helyiségek
Hétvégi ünnepnapok
Csukd be a szemed és képzelj el valami csodálatosat! Legyen benne természet, hegyek, gyümölcsös, tó, nyugalom, harmónia, csend. Nem, kedves olvasó, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek