Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

A készházak előnyei

A könnyűszerkezetes épületekről nem kevés tévhit kering a köztudatban. Sokaknak csupán az alacsony ár és a gyors építési munkálatok jutnak eszébe, pedig nem ezek a technológia leginkább említésre méltó előnyei. És sokan gondolják, hogy a gyorsaság és a viszonylag alacsony költségek kevésbé jó minőséggel párosulnak. Pedig erről szó sincs.

A könnyűszerkezetes építés gyűjtőfogalom, ami számtalan különböző technológiát takar a fa- és fémvázas épületekről a borona- és gerendaházakon át a szerelt technológiával készült épületekig.
A készház külső- és válaszfalai, valamint a tetőelemek egy darabban, gyárban készülnek, általában külső-belső hőszigeteléssel, beszerelt nyílászárókkal, villanyszerelésre és gépészeti munkákra előkészítve. Maga az összeszerelés hasonlít a paneles építkezésre: az elemeket speciális járművel a helyszínre szállítják, daruval a helyükre emelik. Annyiban viszont különbözik a paneltől, hogy a készháznak nincsenek méret- és formakötöttségei. Készház nem csak favázzal készülhet. Rendelhető habbetonból, fémből és keretbe foglalt téglaelemekből.

készház, készházak előnyei,A készházak a hagyományos, falazott családi házakkal egyenrangúak, falvastagságuk 17-53 cm között változhat a megrendelő igényei szerint. A különbség annyira észrevehetetlen, hogy a laikus szemlélő először észre sem veszi, nem téglaépületben van.Ugyancsak gyakori tévhit, hogy a készház kevésbé stabil, masszív, mint a hagyományos, téglából készült társa. Ezt cáfolandó érdemes megnézni az észak-európai példákat, ahol a hazainál zordabb körülményeket is évtizedekig állják a könnyűszerkezetes épületek. Azt viszont tudni kell, hogy az európai készházaknak nem sok köze van az Észak-Amerikában elterjedt könnyűszerkezetes technológiához.A készházak fal- és tetőszerkezetére általános a 30 év garancia, a beépített anyagokra pedig az egyes gyártók által adott időtartam vonatkozik, ami a nyílászáróknál rendszerint 5-7 év. A belső kialakításakor minden olyan anyag, esztétikai és belsőépítészeti elképzelés megvalósítható, ami a falazott kivitelű épületben.A készházak falai jól terhelhetők, a nagyobb súlyú tárgyak ún. üreges dübelt használatával rögzíthetők. A belső tér kialakításánál alkalmazott gipszkarton vagy gipszrost lemezek ráadásul a téglafallal szemben számos praktikus, a komfortérzetet javító tulajdonsággal bírnak. Megnövekedett páratartalomnál a nedvességet magukba szívják, majd amikor csökken a páratartalom, a megkötött nedvességet kipárologtatják. A nedvesség a gipszkartont és a gipszrostot nem károsítja, a páratartalom pedig stabilizálható.Sokat emlegetett téma a hőszigetelés. Egy szerelt épület külső falszerkeztének hőszigetelő képessége akár kétszerese is lehet egy hasonló vastagságú téglafalénak.

Fontos!
+ A készházak finanszírozása az építési hitelek speciális változata, amely egyediségét az építés gyorsasága követeli meg. Az építési hitelekhez hasonlóan itt is a finanszírozás alapfeltétele, hogy a telek bizonyíthatóan az ügyfél tulajdonában legyen. Hitelfelvételnél a szokásos dokumentumokat kell mellékelni. A bank az ügyfél által hiánytalanul benyújtott dokumentumok alapján elvégzi a hitelbírálatot, meghatározza a hitelszerződés és kapcsolódó szerződések megkötésének, a hitel folyósításának és kifizetésének feltételeit.
+ Külföldi tapasztalatok alapján a megfelelő minősítésű készházak élettartama 75-100 év. Hazánkban legtöbben a 90-120 négyzetméteres, 2-3 hálószobás családi házakat keresik, 70-80 százalékban egyszintes épületeket. Míg a vékonyabb falazatú épületek 160-180 ezer Ft/négyzetmétertől elérhetők, addig a passzívháznak is megfelelő műszaki tartalommal rendelkezőkért 240-280 ezer Ft/négyzetméter árat kell kifizetni.
+ A hazai készházgyártók termékeit az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. (ÉMI Kht.) vizsgálja az európai követelmények szerint.
+ A készházakkal kapcsolatban az egyik legkényesebb kérdés az értékállóság. Míg tőlünk nyugatra egyenértékűek a használt falazott épületekkel, nálunk a piac bizalmatlan.
+ Az energiatanúsítvány kiállítása 2009. január 1-től Magyarországon is kötelező minden új épületre.Itt nézhetjük meg
Aki a saját szemével nézné meg a lehetőségeket, látogasson el a Bécs melletti Blaue-Lagune készház parkba, ahol több mint 100 mintaházat láthat kívül, belül. 2010-ben itthon is megnyílik az első készház park Biatorbágyon, az M1-M0 és az 1-es főút által határolt területen.
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Kislakás
Meghitt kuckó Budán: nézd meg a képeket
Minőségi berendezéssel, tágasnak ható terekkel és meghitt minikuckókkal várja haza külföldön élő lakóit ez a csodás budai otthon. A család mindig ...

Hírek
Irány Tihany: itt az év egyetlen gourmet gasztrofesztiválja
Úgy tűnik végül idén sem kell lemondani a gourmet közönségnek arról, hogy együtt fesztiválozzon! Sztárséfekkel, exkluzív helyszínen, különleges ...

Hírek
Új néven folytatja tovább a KIKA
Megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Tisztítás természetes szerekkel
Még egy egyszemélyes háztartásban is bőven találhatunk olyan hatékony tisztító szereket, melyekkel kiválthatók a közismert, ám nem éppen környezet-, ...

Praktikus ötletek
Az egyedi fotóprintekről
A művészi igényű giclée nyomtatással foglalkozó Wallme tulajdonosát, Szabó Zsombort kérdeztük az egyedi fotóprintekről, aki szerint egy inspiráló ...

Praktikus ötletek
Szakértőnk válaszol a homlokzatburkolatokról
Egy homlokzat reflektálhat a környezetére, kővel, fával is burkolható!
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek