hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

5 szuper tipp macskabarát otthonhoz

A macskák jól tűrik a bezártságot, és otthonosan érzik magukat a lakásban is. Az ideális feltételek megteremtése a gazdi feladata.

Mielőtt magadhoz vennél egy cicát, gondold végig alaposan, milyen életet tudsz neki biztosítani otthonodban, hiszen ennek megfelelően kell kialakítani az állat napi rutinját. Igen, az állatoknak is van napi „menetrendjük”, főként a macskáknak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy azonos időszakban étkezzenek, ugyanabban a napszakban aludjanak és éberségük, aktív időszakuk is minden nap ugyanúgy késő délutánra, estére tevődik.

cat-2068462_1280.jpg
Amennyiben kedvencünk a négy fal közt fog élni, meg kell teremteni számára a lehető legtöbb és legérdekesebb szórakozási lehetőséget, a pihenéshez, alváshoz ideális helyet, illetve egy olyan nyugodt pontot, ahol étkezhet, valamint elvégezheti a dolgát.

A macska helye Miután kiválasztod azokat a sarkokat vagy falszakaszokat, ahol az állat etetőtálja, illetve alomdoboza lesz, ragaszkodj ehhez a rendhez. A macskák gyorsan megjegyzik ezeket a területeket, az almot már az első alkalom után tudatosan használják.

A fekhely A macskáknak lehetetlen nemet mondani. Kényük-kedvük szerint választanak maguknak fekhelyet attól függően, mit találnak kellően kényelmesnek, alkalmasnak a szundításra. Szerencsés esetben egy kosár vagy párna lehet az állat állandó alvóhelye – igyekezz erre a célra olyan fix pontot találni, ami más körülmények (szoba átrendezése, új bútor a helyiségben, közlekedési útvonal a lakásban) esetén sem fog változni. Rosszabb esetben viszont felkészülhetsz rá, hogy ahová a macskának bejárása van, azt ki is használja.

cat-4189697_1280.jpg

Főként kis lakásokban nem ajánlott elzárni egyes helyiségeket a cica elől, mivel az ő mozgástere így is elég kicsi, másrészt mindent el fog követni, hogy bejusson a „tiltott” szobába. A lakás teljes területét a saját felségterületeként fogja értelmezni.

Mozgás, szórakozás bent Mivel a cicának – főként fiatalabb korában – nagy a mozgásigénye, ügyelj rá, hogy az ajtók mindig nyitva legyenek, így kedvére tud szaladgálni, ha szeretne. Elkerülhetetlen, hogy az olyan bútorokat, mint a kanapé, a fotel, az íróasztal vagy az ágy, ugródeszkának tekintse a cica kedvelt időtöltéséhez, az ugráláshoz. Éppen ezért érdemes úgy kialakítani és elrendezni a bútorokat, hogy játék közben ne tudjon leverni semmit, illetve ne érje sérülés.

A macskák játékos természetűek, biztosíts ehhez minél több lehetőséget: kiköthetsz a fiók fogantyújára egy madzagot, a végére tehetsz egy játékegeret vagy golyót is. Készíthetsz a cicának labdát papírból, amit kedvére pofozgathat a lakásban vagy az elhasznált papírtörlő kartonhengerébe rögzíthetsz egy labdát madzaggal.
Ha tudsz szabad kijárást biztosítani számára egy kisebb kertbe, esetleg teraszra, kevésbé fogja igényelni ezeket a szórakozási lehetőségeket a lakáson belül.

Berendezés épségben A cipőfűzők a madzagos játékokra emlékeztetik a macskát, ezért érdemes zárt szekrényben tartani a lábbeliket. Ha erre nincs lehetőség, mindig dugd a fűzőt a cipő belsejébe.
Ha jószág olyan bútordarabot szemel ki kaparásra, amit szeretnél ettől megóvni, több módszert is alkalmazhatsz. Fedjük be olyan anyaggal (pl: rafiával vagy erősebb madzaggal) a felületet, amit nyugodtan kaparhat, vagy kend be a felületet szúrós szagú, esetleg kellemetlen tapintású anyaggal. Ilyen lehet az erős paprika vagy a viasz.

white-4557097_1280.jpg
A kaparás elkerülése érdekében – aminek célja, hogy a cica túlnőtt, elhasznált karmot koptassa – vágassuk le az állatorvossal a karom végét, de mi magunk is elvégezhetjük ezt egy egyszerű körömvágó csipesszel.

Macskaszőr Takard le azokat a felületeket, melyeket meg akarsz óvni a macskaszőrtől. A kanapéra vagy fotelre teríthetsz huzatot, a hálószobában használj ágytakarót és az állat fekhelyét is bélelheted takaróval, így könnyebb lesz tisztán tartani. Ahol étkezik, a tálak alá tegyél egy nagyobb alátétet, így nem koszolja össze az étellel a padlót.

cat-4282123_1280.jpg

fotó: europosters, pixabay
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gyerekszoba
Iskolakezdés otthon is
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, és az első napokban nyerünk még szusszanásnyi időt, ha osztálykirándulással kezdődik a tanév, ezalatt még kisebb ...

Átalakítás
Konyhabútort a nappaliba
Amikor a konyha a nappaliba kerül, jól jön, ha igényes és szép a bútor, ugyanakkor a legtöbb konyhai jellegzetesség rejtve maradhat, hogy ne zavarja ...

Dekor
Polcokkal dekoráld a falat
Modern, egyszerű és letisztult, mégis változatos képet mutat az új mobil polcrendszer, amivel nem csak hasznos tárolóhelyet nyerhetsz, de a lakás ...

Kislakás
Merész húzás
A vagány és kalandvágyó Dorottya otthona ékes példája annak, hogy egy kislakásban sem kell félni a színektől vagy az extrém elképzelésektől, hiszen ...

Praktikus ötletek
Menő burkolatok kislakásokba
Kislakásokban is bátran használhatunk többféle burkolatot és anyagot, ha átgondolt a tervezés. Tökéletes eszköz ez a funkcióváltások ...

Dekor
A legcsinosabb projektor
A projektorok sajátossága, hogy általában nem lehet elrejteni őket, hiszen éppen az a lényeg, hogy a vászonhoz, falhoz képest jó távolságban ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek