Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Otthonunk centruma, az étkező

Az étkezőnek, mint otthonunk centrumának többféle funkciója lehet, hiszen mindamellett, hogy elsősorban étkezésre használjuk, kiváló társalgózóna, és a családi élet középpontja. Ezért különösen fontos, a megfelelő étkezőgarnitúra kiválasztása.

Manapság az étkező otthonunk egyik központi helye. Míg korábban külön leválasztottuk a helyiségeket, mostanában igyekszünk összenyitni a tereket, ami viszont azzal jár, hogy egy helyen éljük mindennapjainkat. Igaz, hogy az adott alapterület ily módon sokkal jobban kihasználható. Ezért kerülhetett központi helyre, az étkező.Hogyan válasszunk étkező asztalt?
- A legfontosabb szempont, a megfelelő méretű asztal kiválasztása. Gondoljuk végig mekkora a rendelkezésre álló alapterület, illetve a családi rendezvényeken, hány fő vehet részt. Az asztal szélessége fontos a terítésnél - hány fogást szeretnénk tálalni - és a kényelmes étkezésnél. A terítékre hagyjunk minimum 50 centimétert fejenként. Ennyi kell ahhoz, hogy a vendégek könyöktől- könyökig kényelmesen étkezhessenek.
- A hosszúság meghatározó lehet abban a döntésben, hogy milyen asztalt keressünk. A nyitható asztalok helytakarékosak és nagyon praktikusak, ugyanakkor a nyitási funkció miatt lehetnek esztétikai áldozatok: más a furnér iránya, mintázata a nagyobbítható részen, sérülhet a kihajló szerkezet. Érdemes kalkulálni azzal is, hogy az asztal körül maradjon legalább 80 centiméter azért, hogy kényelmesen helyet foglalhassunk.
- Mielőtt elindulunk vásárolni, mérjük fel, hogy különálló étkezőnk van, vagy amerikai konyhánk, esetleg egyben van-e a nappalival? Ez meghatározó a stílus, a forma, és a színvilág összehangolásánál. Stílusát tekintve beszélhetünk klasszikus, illetve modern formákról (thonet, szecessziós, minimál vagy retró). Míg a modern stílus nagyon népszerű, hamarabb válik idejét múlttá, és esetleg 4-5 év múlva újra le kell cserélni. Néhány stílus, mint például, a thonet, és szecessziós, évtizedek után is őrzi értékét, viszont megfelelő környezetbe kell, hogy kerüljön.
- Az asztal formája lehet sarkos, vagy lekerekített, egyenes vonalú, vagy ívelt, a lábazat pedig esztergált, központi, vagy fóka lábas. A központi lábas asztalt könnyebb „körbe ülni”. A szélre elhelyezett lábaknak előnyős a beülése, de az asztal lába zavaró lehet a körbejárásnál. Egy kerekített asztal előnye lehet, hogy a körülötte ülők jobban látják egymást anélkül, hogy a fejüket kellene forgatni, míg egy az egyenes vonalú asztalt könnyebb bővíteni, és elhelyezni. A körasztal általában helyigényesebb, mint az ovális vagy téglalap alakú.
Különböző anyagok közül választhatunk: fém, fa, üveg, és ezek kombinációi. Ha az asztal alapanyaga fa, az készülhet bükkből, fenyőből vagy tölgyből. A bükkfa a legtartósabb. Erős, strapabíró fafajta, míg a fenyő, vagy egzóta fa könnyebben sérül: egy nagy tál meleg leves lehet hogy nyomot hagy egy könnyebb fán. Vigyázzunk a gyakran hangoztatott „tömör fa” megnevezéssel, mert ha az ár feltűnően olcsó, és súlyra könnyű, akkor valószínű, a termék puhafából készült.Hogyan válasszunk étkező széket?
- A székeket körülvevő környezet színeit figyelembe véve - drapéria, munkalap, padló burkolat - válasszunk az asztalhoz étkezőszékeket. Gondoljuk végig, hogy kárpitos, vagy lemezelt széket szeretnénk. Kárpitos székekből bőséges a választék, lehet szövet, műbőr, vagy bőr. A kárpitos széknek előnye, hogyha néhány év múlva megunjuk, az akkori trendnek megfelelően átkárpitoztathatjuk. Van olyan cég, amely vállalja az általa forgalmazott székek utólagos átkárpitozását. Szövetből ugyancsak nagy a választék, a standard minőségtől, egészen a luxusig. A minőség meghatározza a tisztíthatóságát - egyes szövetekből a borfolt is kijön -, a tartósságát (tűzálló) és a garanciát. Napjainkban nagyon népszerűvé vált a lélegző textil bőr szövet, amelyben szellőzik az ülés, de hatásában megegyezik a bőrrel. A lemezelt székek ergonomikusak, kímélik a gerincet és könnyen tísztíthatók.
- A vásárlást nem érdemes elkapkodni és, ha egy mód van rá, az árért ne áldozzuk fel a minőséget. A látszólagos spórolással „megágyazunk” a későbbi plusz kiadásoknak. Érdemes egyszer áldozni a jó minőségre és hosszú évekig élvezni a szép bútort. Egyes kutatások szerint étkezőgarnitúrát a legtöbb család, legalább 5 évre vásárol. Mindig érdeklődjünk a garancia után és, hogy mit tartalmaz a javítás.Amennyiben szeretne szaktanácsot kérni, fáradjon az Impala Kft., Székkiraly üzletébe, ahol kollégáink szakértelmükkel állnak rendelkezésükre, hogy az Ön számára a legmegfelelőbb étkező garnitúrát találják meg. Emellett ingyenes lakberendezői tanácsadást kínálunk minden szerdán, 16 és 18 óra között, Károlyiné Halmay Mónikával.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Bútorok
Interjú Lévay Ariellel, az Aurora asztal tervezőjével
OTTHON: Az Aurora asztal idén megkapta a Magyar Formatervezési Tanács különdíját, az értékelésben kiemelték légies, kecses formáját. ...

Hálószoba
Rendezzük be a hálószobát!
Ágy, ruhás- és éjjeliszekrény, komód, néhány kiegészítő - a hálószoba nélkülözhetetlen darabjai. Miképpen helyezzük el a bútorokat, mire ügyeljünk, ...

Dekor
Minőségi asztal, plasztikus design
Nappaliba illő igényes asztal, ami kiváltja az étkezőt mégis figyelemre méltó és látványos bútordarabja lehet a lakásnak. Csúcsdesign ...

Dekor
A legnagyobb gyűrű
Végső soron mintha egy hatalmas gyűrűre hasonlítana a mutatós design asztal. Figyelemre méltó plasztikus forma.

Dekor
Trendi geometrikus kisbútorok
Jól megválasztott egyszerű formák, szép kivitelezéssel üvegszálas anyagból. Az állólámpa és ülőke együttese higgadt harmóniát teremt, miközben ...

Praktikus ötletek
A tél színei otthon
Sokunknak semmi kifogásunk a tél ellen. Különösen, ami a színeket illeti: csillogó, kristályos fehérek, tiszta, áttetsző kékek, elegáns, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek