hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Tippek fényimádóknak: építsd be a tetőteret!

A lakótér bővítésének egyik leggyakoribb módja a padlástér beépítése. A felfelé terjeszkedés ott jelent megoldást, ahol a ház alapterülete már kimerítette a telekbeépítés előírt lehetőségét. Előnye, hogy nemcsak költségkímélő, de állami támogatás is igényelhető hozzá.

A felfelé történő terjeszkedés akkor jöhet szóba, ha a helyi rendeletek már nem engedik új helyiség oldalirányú hozzáépítését. De ha számolunk, akkor is kiderül, egy padlástéri lakrész kialakítása jóval gazdaságosabb, mint a hozzáépítés.
A tetőtér lakótérré alakítása, különösen a magastetős családi ház esetében jelent egyszerű megoldást. A kihasználatlan, vagy legtöbbször csak a fölösleges holmik tárolására használt padláson ugyanis bármi kiépíthető. Méretétől függően akár teljes lakrész kialakítható – kis nappalival, hálóval, konyhával, fürdőszobával -, de helyet adhat gyermek- vagy dolgozószobának, esetleg vendéghelyiségnek is.Mielőtt döntünk a tetőtér beépítéséről, számos szempontot, műszaki adottságot kell mérlegelnünk - Régebben épült ház esetében szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy födém elég stabil-e, az épület teherbíró képessége megfelel-e egy újabb lakótér kialakításához. Meglehet, hogy a ház oldalfalait, födémét meg kell erősíteni ahhoz, hogy egy ekkora terhet elbírjon. Új ház építésekor könnyebb a helyzet. Ekkor elegendő a tervezővel konzultálni egy későbbi tetőtér beépítésről.
- Kész lakóépületek esetében a hasznos alapterületbe csak az 1,9 m feletti tetőterület beszámítható, így csak a 35 fok feletti hajlásszögű tetőtereket lehet beépíteni. Az optimális a 35-55 fok közötti tető-hajlásszög, hiszen ettől függ a hasznosítható belső tér mérete.- A hasznosítható alapterület mindent eldönthet: ennek függvénye, hogy milyen lakófunkciót „telepíthetünk” az új lakótérbe. A beépíthetőséget ezen kívül gyakran megnehezítik, vagy akár meg is hiúsíthatják a különféle támaszok, tartóoszlopok, amelyeket szakember megkérdezése nélkül nem is szabad megbolygatni.
- Arról is meg kell győződni, hogy a padláson biztonsággal elhelyezhetők-e vizes helyiségek, kényelmesen megközelíthető lesz-e az új lakrész? Egy esetleges belső lépcső kiépíthetőségét ugyanis a födémszerkezet már eleve meghatározza.- El kell dönteni, hogy a kialakítandó padlástérben milyen válaszfalakat akarunk. Ebben döntő szerepe van a már említett terhelhetőségnek, vagyis annak, hogy súlyukat mennyire bírják el a már meglévő födémek. Kiválasztásukkor fontos szempont még, hogy a kialakítandó tetőtérben biztosítani tudják a nyári-téli hőkiegyenlítést, és ne engedjék be a környezeti zajokat.Az ablakok is fontos alkotóelemei a tetőtéri lakrésznek. A tetőtérben ugyanis fontos a beáramló természetes fény mennyisége, így nemcsak az ablakok száma és mérete, hanem elhelyezkedésük is nagy odafigyelést igényel. Feladatuk, hogy „benapozzák” az egész tetőteret és zavartalan kilátást biztosítsanak. A jól megválasztott és beépített tetőtéri ablakok – a tetőzet dőlésszögétől függően – nagyobb arányban engedik be a fényt, mint a hagyományosak, ami már önmagában is kellemes komfortérzetet kelt az ott lakókban. Szakemberek állítják, hogy a megfelelő mennyiségű természetes fényhez a tetőtérben az ablakok üveg- (bevilágító) felületének minimum a helyiség alapterületének 10 százaléka körül kell lennie.A leggyakoribb tetőtéri ablaktípusok a tetősíkablakok, valamint a „kiugró” ablakfülkék. A sok fényt beengedő tetősíkablak előnye, hogy már kész tetőszerkezetbe is könnyen beépíthető, míg az ablakfülkék utólagos beszerelése jelentős beavatkozást igényel.
A tetősíkablakok elhelyezésénél egyik alapvető követelmény, hogy az ülő ember szemmagassága az ablak alsó síkja fölé kerüljön, tehát még kényelmesen kilásson rajta. Az ún. kitekintési sík – az ablaktok és az üveg találkozása által kijelölt sík – magassága ideális esetben 90-110 cm közé esik. Az ablaktípus kiválasztásakor fontos meghatározni a helyiség funkcióját, valamint a funkcióhoz igazodó felszereltségét. Ugyanis a középső tengelyük mentén forduló típusok előnye, hogy még alájuk is rakhatók bútorok, hiszen nyitásuk–zárásuk során nem zavarják a berendezést.A tetőtéri ablakok kiválasztáskor tisztában kell lenni azzal, hogy a tető síkjában elhelyezett ablakok lényegesen több fényt engednek be a térbe, mint a függőleges, homlokzati ablakok, hiszen bevilágító-felületük az égbolt felé néz, így semmilyen kontrasztot, árnyékot nem vetnek a megvilágított térbe.
Előnyösebb természetes megvilágítást nyújtanak, így optikailag megnövelhető a tetőtér belső mérete. Nagy tetőtéri belmagasság esetén viszont magasabban beépített tetőtéri ablakokkal növelhetők a bevilágító felületek, és így a mélyebben fekvő tereknél is kiegyenlíthetők a fényviszonyok.

Tudtad?
Állami támogatást kaphatsz tetőtérre
- Lakóingatlan tetőtéri bővítésére félszocpol, más néven gyermekek utáni kedvezmény igényelhető. Ez egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatás és bárki kérheti, akinek legalább két eltartott gyermeke van, azaz csak megszületett gyermekek után jár, és még soha nem vett igénybe szocpolt vagy félszocpolt. Ennek azonban feltételei vannak. A támogatást azok a házastársak kérhetik, akiknek nevén nincs más lakáscélú ingatlan. További feltétel, hogy a tetőtéri bővítés eredményeként a családi ház legalább egy lakószobával bővüljön és komfortos legyen. További kritérium még a méltányolható lakásigény feltételeinek (lakásméret, lakásköltség) teljesítése, valamint az, hogy a bővítésre szánt lakóingatlanban az állami támogatást kérő minimum 50 % tulajdonrésszel rendelkezzen.

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Ragyogó egri csillagok
Egy egri tetőtéri lakásban alakította ki és rendezte be első közös otthonát Réka és Péter. A fiatal pár maga találta ki a jól működő, praktikus ...

Inspiráló helyiségek
Vegyes házasság
Amint belépünk, rögtön érezhető, hogy a különleges atmoszférájú belvárosi otthon több annál, mint hogy keretet adjon a mindennapoknak. A régi polgári ...

Inspiráló helyiségek
Új ház régi ruhában
Lágy dombok, szőlővel beültetett lankák közé simulva, a Balaton-felvidéken található ez a gyönyörű ház, mely elsőre semmiben sem különbözik szépen ...

Hírek
Menedékház Európa tetején
A Mont Blanc-on télen -40 °C körüli a hőmérséklet és több száz km/órás széllökésekkel is számolni kell. Ilyen extrém körülmények között épített be a ...

Praktikus ötletek
Fókuszban a passzívházak
A Nemzetközi Passzívház Nap programjaihoz kapcsolódva 2009. november 6. és 8. között a Passzívházépítők Országos Szövetsége - hagyományteremtő ...

Praktikus ötletek
Tippek függöny választáshoz
Sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat, ha függönyválasztás előtt végiggondoljuk a legfontosabb dolgokat: színek, minták, méretek, funkció. Most ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek