Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Így lesz hatékony a harc a penésszel

Dohos levegő, nedves falak, feketés-zöld foltok a tapétán, vakolaton. Ez a felsorolás senki képzeletében nem szerepel, amikor otthonáról álmodozik, ám megjelenésükhöz elégendő lehet a huzamosabb ideig tartó magas páratartalom.

Mi is az a penész?
A penész egy gomba, melynek spórái bárhol megtalálhatók. Bajt akkor okoz, ha elkezd szaporodni és sajnos erre nagyon gyorsan képes, ha a körülmények megfelelőek. Ugyanolyan jól eléldegél a falon, a ruhán, a bútorok hátoldalán vagy egy tapétán, mint a hetekre hűtőben felejtett joghurton. Jelenléte, azon kívül, hogy csúnya, komoly egészségügyi gondokat okozhat.

84653_article-hd.jpg

A megelőzés alapszabályai
Tartsd a páratartalmat 50% alatt. (A páratartalmat hygrométerrel mérheted.)
Ügyelj a megfelelő, páramentesítő szigetelésre.
Mindenképpen kerüld el a vízszivárgásokat, csepegéseket! A csöpögő csap, a szivárgó radiátor környéke legalább annyira a penész melegágya lehet, mint a párásodó ablak, vagy a sarkokban lecsapódó pára.

Így szabadulhatsz meg a penésztől
Ha a penész megjelent a lakásban első lépésként távolítsd el a fertőzött festékréteget, majd a teljes kiszáradás után a vakolatig vakard le! Aztán javítsd ki a sérült falrészeket, majd jöhetnek a különböző penész gátló és gombaölő szerek, falfestékek. Ezeket használhatod már festett vagy újonnan vakolt részeken is.
Fontos, hogy a festék felhordása előtt alaposan tisztítsd meg a falat, akár a hypós vízzel való áttörlés, bespriccelés is szóba jöhet.

Fontos
Ha a penészedés okait nem szünteted meg, akkor a tünetek kezelése csupán átmeneti eredményt ad. A kezelőszer hatóanyagának lebomlása után a penészképződés újra megindul.
Ha a penész jelenlétét a lakásban lévő hőhidak okozzák, megfelelő szigeteléssel ezeket is meg kell szüntetni. Ennek feltérképezéséhez hívj szakembert.

Praktikák penész ellen
Soha ne told a bútorokat közvetlenül a falra, mert így nem szellőzik megfelelően és mögöttük könnyedén megkezdődik a penészedés.
Célszerű hosszabb utazások előtt nyitva hagyni a szekrényajtókat, így azok nedvességtartalma a problémás szint alá csökken. Ezzel elkerülhető a penész cipőkre és ruhákra való átterjedése.
A páramentesítő és légszűrő berendezések sokat javítanak a helyzeten. Azonban a rossz állapotú, több helyen is penészedő lakásokban már ez sem segít.
Ha van terasz, még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni. Amennyiben csak bent tudsz kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztesd ki a lakást.
Ha penészes a fürdőben a linóleum, akkor terpentines vízzel mosd fel. A foltokat óvatos dörzsöléssel távolítsd el, majd pasztázd a padlót!
Dohos, penészfoltos drapériáknál a foltot szalmiákszesz (egy evőkanál), hidrogénszuperoxid (öt evőkanál) és víz (húsz evőkanál) keverékével dörzsöld át! (Előzőleg ajánlatos próbát végezni az anyag láthatatlan részén, mert előfordulhat, hogy a szálak a keveréktől kifakulnak.)
Igazi penészgyilkos a tömény ecet is. Permetezd közvetlenül a foltokra, de ne mosd le! 

Tudtad?
A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitiszes, 67%-kal az asztmás, 67%-kal az allergiás tünet. Mint annyi más, káros dologgal kapcsolatban itt is igaz, hogy a megelőzés a legfontosabb.

Erre áldozni kell!
Ha lakásban szerkezeti problémából adódó penészedés van, mindenképpen érdemes egy szigetelési szakember segítségét kérni. Megéri egyszer egy nagyobb összeget rákölteni a problémára, mint éveken át hiába küzdeni vele.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Több mint díszlet
Buda egyik belső kerületi utcájában bukkantunk rá erre a háromszintes, eklektikusan berendezett műteremlakásra, ahol a tulajdonos ízlésesen és ...

Inspiráló helyiségek
Ésszerűen tökéletes
A budai hegyekben lévő utca csendes, békés, két oldalról takaros villák övezik. Zamatos a levegő, madárcsicsergés a zene, alattunk a főváros. Ideális ...

Inspiráló helyiségek
Sportos otthon
A sportversenyeket megelőző, gondos és hatékony felkészülés, a megfelelő időzítés kulcsfontosságú, s korántsem csupán fizikai, de szellemi munkát is ...

Praktikus ötletek
Klimatizálj egészségesen
A klíma mindenképpen megfázáshoz vezet, ezért inkább be sem kapcsolja? Télen a fűtés, nyáron a légkondicionáló miatt magas a rezsi? Ha okosan ...

Praktikus ötletek
A kutyabarát otthon
Érezted már úgy, hogy a kutyád irányít téged és nem fordítva? Hogy, ha itt és most nem szabsz határokat, vendég leszel saját otthonodban? Bizony akár ...

Inspiráló helyiségek
Kék és ezüst
Kék legyen! – ez kifejezett és határozott kívánsága volt a fiatal tulajdonosnak. Minél kékebb, annál jobb! Barnáról hallani sem akart. De ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek