Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

A kutyabarát otthon

Érezted már úgy, hogy a kutyád irányít téged és nem fordítva? Hogy, ha itt és most nem szabsz határokat, vendég leszel saját otthonodban? Bizony akár a kertben, akár a lakásban él a kedvenc, a gazdi kötelessége, hogy tökéletes kényelmet teremtsen a közös otthonban.

Főleg a kisebb méretű kutyák, ölebek azok, akik hízelgéssel, állandó sündörgéssel elérik mindazt, ami sokszor a józanész határán kívül van. A vadonatúj kanapé megvásárlásakor még nem gondolunk rá, hogy a kényelmet más fogja tesztelni, más szempontok szerint. Legrosszabb esetben a kutya. Kezdetben csak két percre, csak egy alkalomra ugrik fel mellénk, aztán egyre gyakoribbá válnak a látogatások a kanapén. Hogy ezt elkerüld, tarts be néhány szabályt!

Legyél következetes! Legalább is próbálj meg az lenni és maradni. Legyenek tiltott zónák a kezdetektől fogva mindazon helyek, melyről úgy ítéled meg, hogy kényelmetlen az állandó kutyaszőr takarítás. Arról nem is beszélve, hogy vendégek érkezésekor kínos szituációt idézhetsz elő azt az érzetet keltve, hogy itt mindenfelé kutya tappancs nyomok vannak. Csak az első napok, hetek a nehézkesebbek, később az eb is alkalmazkodik ehhez.

dog-1178365_1280.jpg

Az állandó ápolás, kozmetikázás nagyon fontos, főleg a lakásban élő kutyák esetében. A rövidebb szőrt ritkábban, heti egy-két alkalommal elég fésülgetni, de a hosszabb bunda esetében naponta ajánlatos kikefélni a kutya bundáját. Ez történhet a speciális kesztyűvel, vagy kefével. Mindez megkönnyíti a takarítást, porszívózást is, mert a szőrt nem taposod a szőnyeg rostjaiba.
Ajánlatos parkettát feltenni és minél kevesebb szőnyeget elhelyezni, a fent említett okok miatt. A parketta könnyen porszívózható, tisztítható akár a mindennap, néhány perc alatt. Ezzel időt, energiát spórolhatsz.

great-dane-3199063_1280.jpg

A sétáltatás során sok kis apró földdarab, sár tapad a tappancsok közé, amit a lakásba lépés előtt érdemes kitisztogatni. Egy erre a célra használatos rongyot bevizezve, a lábacskák megmosása ajánlatos, hiszen mi sem cipővel gyalogolunk végig otthonunkon munkából hazatérve. A fertőzéseket így nagyobb százalékban kerülheted el. Amennyiben kisgyermek is van, már nem elég a tiszta víz, nyugodtan használj higított tisztítószert a szennyeződések eltüntetésére. Az előre csomagolt kendők erre kiválóan alkalmasak.

Alvás Amennyiben a kutyának a lakás meghatározott pontján kosara van, ragaszkodj ahhoz, hogy az estéket ott és ne a kanapén, fotelben töltse. Fontos, hogy mindig tartsd tisztán, szőrmentesen a kosarat bélelő párnát. Így a kutya nem hordja szét a lakásban a kihullott szőröket. Heti egy alkalommal érdemes kimosni, cserélni a párnát, elkerülve a jól ismert „kutya szagot” a lakásban, amely minden jól ápolt kutya velejárója.

Higiénia Bármennyit is simogatod kedvencedet mindig tartsd szem előtt, hogy ő mégis csak egy fertőzéseket is magában hordozó kis állat. Légy elővigyázatos, mindig moss kezet a hosszantartó simogatások után.

Táplálkozás A kutya tálkáján ne spórolj! A könnyebb tisztántarthatóság kedvéért a tál, melyből eszik-iszik, lehetőleg porcelán vagy rozsdamentes acél legyen, semmiképpen sem műanyag. Így könnyen fertőtlenítheted legalább heti egy alaklommal bármilyen szerrel, nem tesz kárt a háziállat egészségében. Kiváló erre a célra már olyan kis tálka, amit meguntál, vagy csak feleslegessé vált a konyhában. Mindig legyen egy helyen a két tálka, hogy a kutya hozzászokjon ahhoz, hogy nem szállítja az ételt mindenfele a lakásban.

És végül: kutyát tartani nem könnyű! De ésszerűen, okosan és főleg a gazdi és a kutya érdekeit figyelembe véve könnyedén megállapodhattok közös területetek, otthonotok szabályaiban.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Ahol a fogorvos a mesék birodalmába varázsolja a gyerekeket
A DentalCoop megnyitotta az első magán gyermekfogászatát DentalKópé néven, amelynek falain a fiatal grafikus, Ferth Tímea munkájának köszönhetően egy ...

Praktikus ötletek
Hova, mekkorát és mennyiért? - klíma a lakásban
Mekkora teljesítményű klímát érdemes venni? Mi befolyásolja a kiválasztást? Hova tegyük a szobában? Mi történik a kültéri egységgel? Hova csöpög a ...

Praktikus ötletek
Útmutató szőnyegekhez
A szőnyeg évezredek óta otthonos társa az embernek. Kezdettől fogva a meleget, a tér megfelelő elrendezést és a látványt szolgálta. Az a bizonyos ...

Praktikus ötletek
Így spórolj prémium szinten
 A fűtéskorszerűsítésről a legtöbb embernek a konvektorok, radiátorok lecserélése jut először eszébe, pedig hiába szerzünk be egy hatékonyabban ...

Praktikus ötletek
Tippek függöny választáshoz
Sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat, ha függönyválasztás előtt végiggondoljuk a legfontosabb dolgokat: színek, minták, méretek, funkció. Most ...

Praktikus ötletek
Fedezd fel a PVC-t!
Gondoltad volna, hogy a PVC a technika fejlődésének köszönhetően igazán modern, nagy ellenálló képességű, és nem utolsósorban dizájn burkolattá vált? ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek