hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Lakás kiadó! Bérlő kerestetik

Férjhez mész, a kedvesedhez vagy évekre külföldre költözöl, ne adj isten, nem győzöd fizetni a banki kölcsönt. Sok oka lehet annak, hogy kiadod féltett tulajdonodat. Bizony, nem mindegy, hogy kinek.

Mielőtt teljesen reménytelennek találnád a helyzetedet, gondold át alaposan, mihez szeretnél kezdeni „feleslegessé vált” otthonoddal. Ismerősnek, vad ismeretlennek, barát barátjának vagy kollégádnak szeretnéd kiadni egyik legnagyobb kincsedet. Már a kérdésfelvetés is megfontolandó! Nem könnyű, amikor még a virágmintás tapétádhoz is személyes élmények fűznek, az antik csillárt pedig fél óra kemény alku után sikerült elcipelned a bolhapiacról, másik háromban pedig fényesre suvickolni. Pontosan ezért légy alapos és körültekintő, amikor a tökéletes albérlőt próbálod felkutatni. Ezzel nem csak az életedet könnyíted meg, hanem rengeteg felesleges idegességet, utánjárást spórolsz meg magadnak.


Mi alapján válassz?
Lakást kiadni, kicsit olyan, mint egy marketing terv felépítése, azaz gondos tervezést és előkészítést igényel. Kivéve, ha ingatlanközvetítőre bízod ezt a feladatot, ami nem ajánlott, ha szereted a dolgok menetét a kezedben tartani. Lakásod méreteit, adottságait figyelembe véve döntsd el, hogy ki a célszemély!
+ Pici, amerikai konyhás, másfél szobás lakás esetében egyedülálló, már dolgozó vagy első lépéseit egyedül próbálgató otthonról elszakadó fiatal, akinek még a szülei fogják fizetni a rezsit. Ez a számodra legbiztonságosabb választás.
+ Nagyobb, belvárosi, két- vagy többszobás lakás? Az ideális jelölt fiatal pár, kisebb gyermekkel, vagy két barátnő, barát. Ez ugyancsak szerencsésebb összetétel fizetési szempontból. Viszont ez az a tipikus eset, amikor figyelned kell arra, hogy sem a gyerekzsúrok, sem pedig a folyamatos egyetemi bulik során ne keletkezzen kár a lakásban.
+ Ha külvárosi, tömegközlekedési útvonalon nehezebben megközelíthető lakásról van szó, akkor a legnehezebb a dolog. Itt a célszemély kiválasztását legjobb, ha a környéken teszed meg, helyi hirdetésekkel, vagy a gondnokod segítségét kérve. Ő biztosan több embert ismer a környéken, mint te.


Árstratégia
A legfontosabb, hogy legyen vonzó és inkább alacsonyabb, de hosszútávon kifizethetőbb az ár. Ez azért is lényeges, mert az állandó költségek folyamatosan emelkednek. Legyél te az, aki a szerződésben egy évre meghatározott fix árat szabsz, így lakód is könnyebben tervez a jövőre nézve, ez biztonságot kelt irántad, ami fontos ebben a helyzetben. Mielőtt kikalkulálod az árat, érdeklődj és nézegess más fórumokon is: hasonló adottságú, felszerelésű lakást mennyiért kínálnak a környéken. Mérd fel a konkurenciát, ezzel helyzetedet javítod a versenyben.
Vigyázat!
Se alul, se felül ne értékeld a lakást, próbálj objektívan látni és gondolkodni!


Tudod, hogy kit, tudod, hogy mennyiért. Most találd is meg!
A kérdés jogos: hol? Kezdd a közösségi oldalakon. Ha nem lennél regisztrálva, kérd egy barátod segítségét, jelentesse meg ő a hirdetést, töltse fel a lakásról készített képeket. Ez a leggyorsabb és legrövidebb út ahhoz, hogy több százan értesüljenek szándékodról. Ami pedig a legfontosabb, mint egy kis magándetektív, otthonról követheted nyomon a jelentkezőket, ismerősöd ismerőse pedig a legjobb referencia egy vadidegennel szemben. Bárhonnan és bárhogyan választod a jelentkezőt, az első telefonos beszélgetés a legnagyobb szűrő, amit majd a személyes találkozás követ. Egy kávé mellett is sok minden kiderül majd választottadról. Mindenképpen fontos a kölcsönös szimpátia, abban az esetben, amikor a három-négy befutó közt valamiért nem tudsz választani, a végső döntést mindig ez a tényező segíti meghozni - legtöbbször tudat alatt.


Megtaláltad, egyezzetek meg!
Tisztázd és fektesd le írásban elvárásaidat a lakás kezelésével kapcsolatosan. Adott esetben, ha még a kezdetekkor szkeptikus lennél, kérj havi bejárást, próbáld úgy intézni a találkozásotokat, hogy egyúttal szemrevételezhesd azt, hogy a lakód mennyire tartja rendben a lakást. De vigyázz, nehogy túlzásba ess, és a nyakára járj, nem lenne jó vége.

Fontos!

+ Minimum kéthavi kauciót kérj, védve ezzel saját érdekeidet, a csekkfizetés elmaradása esetén.
+ A rezsivel kapcsolatos költségeket is tartsd kézben. A szolgáltatókkal (fűtés, víz, áram, telefon, kábeltévé, internet, közös költség) egyezz meg úgy, hogy a te másik lakcímedre menjenek a számlák, fizesd be őket te, majd a másolatot a havi elszámolásnál nyújtsd át albérlődnek. Így biztos lehetsz afelől, hogy nem lesz hátralékod.
+ Mindent fektessetek le írásos szerződésben, ez a korrekt eljárás alapja.
+ A folyamatos kapcsolattartás telefonon, e-mailben és személyesen havonta egy alkalommal ugyancsak elengedhetetlen, mert nem kelted az elhanyagoltság érzetét lakódban és a tulajdonoddal szemben sem. Diszkréten, de éreztesd, hogy szemedet tartod kis lakásod és lakód életén. Az esetleges problémák kezelését egy őszinte légkör elősegíti a csupán főbérlő-albérlő viszonnyal szemben.
+ Maradjon üzleti, de mégis baráti a kapcsolatotok! Megéri nagyvonalúnak lenned, persze csak adott kereteken belül.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Ez a jó a minimálban!
A minimál: a forma, a geometrikus szerkezetek, a horizontális osztások, a wenge-bézs színpár. A plusz: a különleges anyaghasználat, a merész, ...

Praktikus ötletek
Tolóajtó, a helytakarékos
Ajtóra szükség van. Ez vitán felül áll, de mi a helyzet akkor, ha otthonunk nem bővelkedik a négyzetméterekben, vagy az ajtót csak nagyon előnytelen ...

Praktikus ötletek
Fókuszban a passzívházak
A Nemzetközi Passzívház Nap programjaihoz kapcsolódva 2009. november 6. és 8. között a Passzívházépítők Országos Szövetsége - hagyományteremtő ...

Inspiráló helyiségek
Cseppnyi kompromisszum
Bár eleinte csupán a szekrényajtók cseréjére készültek a konyhában, végül egészen új, vízszintes osztású bútort vásároltak, üveges felső elemekkel, ...

Inspiráló helyiségek
Kertgondozás késő ősszel
Egy vérbeli kertész nem zárta még el a szerszámokat, sőt! Ilyenkor utógondoz és előre tervez, begyűjti a maradék termést, gyümölcsfát ültet és ...

Inspiráció
A Bakony lankái, az ég kékje, a Balaton habjai textilen
Szőnyegi Zsófia textiltervezővel, a Macondo Textil márka megálmodójával beszélgettünk. Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek