Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

Tisztítás természetes szerekkel

Még egy egyszemélyes háztartásban is bőven találhatunk olyan hatékony tisztító szereket, melyekkel kiválthatók a közismert, ám nem éppen környezet-, egészség- és bőrbarát anyagok. Elég bekukkantani a konyhaszekrénybe, vagy nem kidobni az egyébként kidobásra ítélt maradékokat.

A gőzvasalók víztartályában vízkő rakódik le, ami akadályozza a gőz kiáramlását. Ennek eltávolításához étkezési ecetre, és egy darab rongyra lesz szükségünk. A hideg vasaló víztartályát félig töltsük fel ecettel, engedjük hatni pár percig, majd állítsuk be a gőzölő programot, és az erre a célra kiszemelt rongyon gőzöljük el az összes ecetet. A szer teljes eltávolítása érdekében egyszer-kétszer töltsünk tiszta vizet a tartályba, majd gőzöljük el azt is. Sima csapvíz helyett használjunk desztillált vizet!
Tipp:
Ecettel eltávolíthatjuk a vízkövet a vízforralóból, a kávéfőzőből vagy bármelyik edényünkről.

A háztartási gépek tisztítására kifejlesztet kemikáliák nagy része elviselhetetlenül büdös, gyakran megesik, hogy a kellemetlen szag még az ételben is visszaköszön. Helyettük alkalmazzunk szódabikarbónát! A hófehér só vízben oldva lúgos kémhatású, szagtalan, fertőtlenítő hatású, és a kellemetlen szagokat is semlegesíti. Negyed deciliter melegvízben oldjunk fel négy teáskanálnyi szódabikarbónát, az oldatot helyezzük be a mikrohullámú sütőbe, és forraljuk fel annyira, hogy a szódabikarbónás víz a mikró belsejében elkezdjen párologni, és a mikró falára lecsapódjon. A pár perces melegítés után egyszerűen fogjunk egy szivacsot, és dörzsöljük át a mikró belsejét, majd töröljük szárazra!
Tipp:
Amikor a mikrót nem használjuk, érdemes egy tálka szódabikarbónát a gépbe helyezni, és olyan szagoktól szabadulhatunk meg, mint amilyen a pattogatott kukoricázás után keletkező intenzív szagélmény.

A kávézaccot egyesek egyenesen a kukába hajítják, mások a virágföldre öntik, pedig a kávézacc kiváló zsíroldó és szagűző. Ha nem is sósav módjára, de rendszeres használat esetén, tisztítja a lefolyót, eltünteti az onnan kiáramló kellemetlen bűzt, de egyesek ezzel dörzsölik át a tűzhelyüket. Vagyis a zacc mindenre jó, ami zsíros.
Egyre több háztartásból tűnik el a kávédaráló, azoknak most mégis ajánlanánk egy tisztítási tippet, akik mind a mai napig előszeretettel használják. A kávédarálóba rakjunk néhány kiskanál rizst, és egyszerűen daráljuk le, majd töröljük ki a daráló belsejét. Rizsporos átdörzsölés után a kések eredeti fényükben ragyognak majd.
Tipp:
A rizs hasznos keskeny vázáknál, vagy furcsa kialakítású, belül nehezen megközelíthető edényeknél is. Ezeket egyszerűen meg kell tölteni mosószeres vízzel, majd belerakni egy kanál rizst, és alaposan fel kell rázni. A rizsszemek szorgosan ledörzsölik a szennyeződéseket az edények belső faláról.

Ki ne ismerné a szilikontömítésnél megjelenő kellemetlen fekete penészfoltokat, melyeket teljesen eltávolítani maximum úgy lehet, ha kicseréljük a tömítést. Ezen segíthet most a körömlakklemosóként is ismert aceton, amit egyszerűen csak vattapamaccsal kell a penészes felületre felhordani, majd kicsit átdörzsölni. Az acetont a vegyipar univerzális oldószerként alkalmazza, a tiszta acetont a gyógyszertárban vásároljuk meg!A kenyérpirító az egyik leggyakrabban használt háztartási eszköz, ezért kevés hogy néhanapján a feje tetejére állítjuk, és kirázzuk belőle a morzsát, vagy szivaccsal átdörzsöljük a felületét. Mielőtt bárki nekiállna a kenyérpirító tisztításnak, húzza ki a konnektorból, emelje ki a morzsatálcát, majd a mosogató fölött rázza ki belőle a morzsát. Következő lépésben egy műanyag késre, kisebb ecsetre, vagy fogkefére lesz szükség, melyek segítségével le lehet kaparni a kenyérpirító oldalára égett kenyérmorzsákat – mindezt óvatosan tegyük, a fűtőszálak megsértése nélkül. A kenyérpirító belsejének tisztításakor víz és kemikáliák, a gyúlékonyság miatt alkohol használata tilos! 
A készülék külső borításának tisztításához már lehet citromlével átitatott nedves törlőkendőt, vagy szivacsot is használni. Alaposan dörzsöljük át a pirító burkolatát, a gombokat, és a műanyag védőburkolattal ellátott vezetéket. Amennyiben a kenyérpirító burkolata rozsdamentes acél, tisztítószer gyanánt ehhez is használjunk minimálisan higított citromlevet. Tisztítás után ne feledkezzünk meg a polírozásról sem. Úgy ragyog majd a pirító, mint újkorában.
hirdetés

Legnépszerűbb témák
Inspiráló helyiségek
5 mérgező szobanövény, amit rejts el a kutya, macska elől
Szobanövény vásárlásakor több szempontot is figyelembe kell venni, többek között azt, mennyire szereti a napfényt és hogy bírja a szárazságot. ...

Dekor
Lakókocsiból igazi otthon: nézd meg, hogyan néz ki a felújítás után
Egy átalakított lakókocsiban éli mindennapjait Julia Dreds és párja. Megmutatjuk, hogyan néz ki otthonuk.

Stílusos otthonok
Megmutatta konyháját Marton Adri: itt készülnek finom fogásai
A gasztro műsorvezető, Marton Adrienn nemrég megmutatta konyháját az OTTHON magazinnak. A barátságos és jól tervezett helyiség szép emlékeket őriz: ...

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Konyhák stílusosan
Háztartási gépeinknek ma már nemcsak a tudása, formai kialakítása, de a színe is meghatározó. A két legdivatosabb megoldáshoz – a feketéhez és a matt ...

Praktikus ötletek
A Fotográfus Háza
Turányi Bence építész és Batár Zsolt fotográfus közös munkáját, a Fotográfus Házát a Média Építészeti Díj 2013 (MÉD2013) nemzetközi zsűrije és a ...

Praktikus ötletek
Hogyan lesz viharálló a tetőnk?
A nyári viharok az idén is sok ház tetejét megrongálták, amivel rengeteg gondot okoztak. Sokan nem is tudják, hogy háztetőjük mennyire nincs ...
Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek