hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Régi palatetők felújítása? Van megoldás

A régi héjalás eltávolítása nélkül készül az a korszerű, esztétikus szerkezet, mely megoldást jelenthet a régi palatetők felújítására.

A 41/2000. (XII.20.) EüM-KöM együttes rendelet 2001. január 1-jétõl - az anyag egészségügyi veszélyessége miatt - betiltotta az azbesztrostot tartalmazó termékek, anyagok forgalmazását és felhasználását. Mivel a pala is tartalmaz azbesztet, a prognózisok szerint az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra azok a tetőszerkezetek, amelyeket 30-50 évvel ezelőtt palával fedtek.

A pala a jégeső, a szerkezeti mozgások vagy csak az elöregedés miatt repedezik, törik, porlad vagy kezd mohásodni, ami nem csak esztétikai probléma, hanem - a mechanikai sérülésekhez hasonlóan - komoly funkcionális és műszaki gondokat okoz, hiszen az épület beázásához vezet.
A palatető elemeinek az eredetivel egyező pótlására nincs lehetőség, hiszen ilyeneket káros azbeszttartalma miatt már nem forgalmaznak. A lapokat nem szabad sem vágni, sem fúrni. Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több százezer forintra is rúghat, mert a törmelék veszélyes hulladéknak minősül, elszállítást csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik. Ugyanakkor komoly műszaki (vízelvezetési, statikai, rögzítés technikai, épületfizikai) szempontokat vet fel a helyettesítő anyag kiválasztása, hiszen pl. ezeket az épületeket eleve úgy tervezték, hogy a falaknak, illetve a tetőszerkezetnek csak kis súlyt kellett megtartaniuk. Éppen ezért a - legtöbb esetben - nem bírják el a sokkal nehezebb hagyományos (beton vagy kerámia) cserépfedést.

Mit lehet tenni?

A fedésre használt pala 10-15 százalékban tartalmaz azbesztszálat, ami csak az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (fűrészelés, törés stb.) kerül a levegőbe és veszélyezteti az egészséget. Amennyiben ilyen jellegű károsodás még nem következett be, a palafedésre - annak elbontása nélkül - új segédváz, és arra új Lindab tetőrendszer építhető.

 

 


A Lindab svédacél alapanyagból készülő tetők kis önsúlya miatt minimális többletterheléssel kell számolni, így áthidalhatóvá válnak a szerkezeti komplikációk. Mivel nem kell elbontani a régi palát, nem kell elszállíttatni a veszélyes hulladékot, mégis tartós, új fedés védi az épületet, ezért ez gazdaságos felújítási módszer, amely a nagyszilárdságú anyagnak, a tökéletes vízzáróságnak és a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóságának köszönhetően egyszersmind korszerű megoldás is. A kiváló műszaki paramétereken túl széleskörű a szín- és formaválasztéka.

Tanácsok a kivitelezéshez

A munkálatok megkezdése előtt szakemberrel meg kell vizsgáltatni a meglévő tetőszerkezeti elemek (lécezés, szarufa) állagát és teherbíró képességét. Ezután a régi palafedésen keresztül fa segédváz (ellenlécre léc, vagy deszkázat) szerelhető a meglévő tetőszerkezethez, statikailag méretezett átmenő csavarokkal.

Amennyiben a megmaradó palafedés másodlagos vízelvezetés céljára alkalmas, nem kell tetőfóliát elhelyezni, ellenkező esetben az új tetőfedés alá páraáteresztő fóliát kell beépíteni Az itt kialakuló légrést a pára elszállítása érdekében ki kell szellőztetni, ezáltal egyrészt elkerülhető a vizesedés, beázások és penész megjelenése, másrészt a tetőtér hővédelme is jelentősen javul.
Az új tetőfedést máris fel lehet helyezni, a Lindab tető egyedileg méretre gyártva rendelhető, a kivitelezése gyors. Megjelenése lehet hagyományos, modern, „minimalista" és elegáns. A biztonságos és esztétikus vízelvezetés érdekében az elavult, károsodott ereszcsatorna cseréjét is érdemes megfontolni.Aktuális Lindab Felújítási akciók és Nyereményjáték: www.tetonyero.lindab.hu

Lindab Kft., Biatorbágyhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Lindab tetővel vagy tetőfelújítással biztonságban
A Lindab tetők és kiegészítői gazdaságosan gondoskodnak a ház és a lakók tökéletes védelméről.

Praktikus ötletek
Svéd acéllal a viharkárok ellen
Szinte már nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk tetőket megbontó, fákat kicsavaró, jelentős anyagi károkat okozó viharokról. Sajnos úgy tűnik, ...

Praktikus ötletek
Üvegtégla, a trükkmester
Régen csupán funkcionális szerepe lehetett az üvegtéglának: olyan helyeken alkalmazták, ahol kellett a fény, de nem nyílt lehetőség hagyományos ablak ...

Inspiráló helyiségek
5 hely, ahol jól mutat a kilim
Kristóf a fővárosi életformát pár éve cserélte fel a város közeli vidékire. És bár a tájvédelmi körzet szomszédságában álló, fiatalos, tágas terekkel ...

Praktikus ötletek
Tetőnyerő felújítás a Lindabtól
A Lindab új akciójában nem csak jelentős kedvezménnyel kínálja a legnépszerűbb tető- és ereszcsatorna-színeket, de a felújítók  akár fél millió ...

Praktikus ötletek
Mit tudnak a profi házimozik?
HD ready, mkv, HDMI, DVB-C, DTS. Ez csak néhány a rengeteg új és még újabb rövidítés közül, melyeket ismernünk kell, ha házimozit szeretnénk építeni ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek