hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Mennyi a fogyasztásod?

A tízszázalékos rezsicsökkentés már megjelent az egyszerűsített számláinkon, a legtöbb fogyasztónak ugyanakkor vélhetően ennek ellenére is gondot okoz majd a közüzemi számlák kisilabizálása. Ezúttal ehhez adunk most némi segítséget.

Mint ismert, január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyenlő arányban.
A tapasztalatok szerint sok fogyasztónak már a közüzemi számlákban történő eligazodás is gondot jelent, azt azonban még kevesebben tudják, hogy egy adott háztartási készülék, milyen fogyasztási jellemzőkkel is bír. Pedig ahhoz, hogy tisztában legyünk a havi összesítőn szereplő kWh, illetve forintösszeg összetételével, nem árt tudni, mely készülékeink fogyasztják a legkevesebb energiát, s melyek a legtöbbet. Most ebben nyújtunk segítséget.

Így számoljuk ki, mennyit fogyaszt háztartási készülékünk:

(wattérték x használat időtartama (óra)) ÷ 1 000=napi fogyasztás (kWh)

1 kilowatt (kW)=1 000 Watt

A kapott összeget szorozzuk be a használat napjainak számával, így megtudhatjuk, a készülék havi vagy akár az egész éves fogyasztását.

Hogy megtudjuk, mennyibe is kerül készülékünk éves fenntartása, nincs más dolgunk, mint beszorozni a fenti számítást az aktuális közüzemi díjakkal (kWh/Ft). Ez szolgáltatónként eltérő lehet, így az alábbi példákban az egyszerűség kedvéért az átlagosnak tekinthető 45 Ft/Kwh-val számoltunk. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy bizonyos készülékek teljesítménye az egy napra vetített üzemidő alatt igen változó is lehet. Ilyen például a hűtőszekrény is. A hűtőszekrény működésének alapja, hogy a motor ki-be kapcsolásával tartja fent a szükséges belső hőmérsékletet. Így esetében akkor tudjuk kiszámolni a fogyasztást, ha a működés teljes időtartamát elosztjuk hárommal.

Hűtőszekrény az év minden napján, napi 24 órás használattal:

(80 Watt x (24/3 óra/nap) x 365 nap/év) ÷ 1 000
=233,6 kWh x 45 forint/kWh
=10 512 forint/év

Asztali számítógép és monitor; az év minden napján, napi 4 órás használattal:

200 Watt x 4 óra/nap x 365 nap/év] ÷ 1 000
=292 kWh x 45 forint/kWh
=13 140 forint/év

A háztartási készülékek wattértékét többnyire megtaláljuk magán a készüléken, vagy annak csomagolásán (a fenti táblázatban található értékek csak átlagos értékek). A wattérték általában a készülék maximális teljesítményére vonatkozik. Így a legtöbb készülék ennél kevesebb teljesítményen üzemel. Sőt, néhány készülék teljesítményét magunk is tudjuk szabályozni. Például, ha lehalkítjuk a rádiót, csökken a készülék teljesítménye is, és ugyanez a helyzet egy főzőlap esetében is. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy a legtöbb készülék még az ún. "stand-by" módban is felvesz energiát. Éppen ezért húzzuk ki azokat a készülékeinket, amelyekre nincs szükség.

Forrás: Pénzcentrum.huhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Klimatizálj egészségesen
A klíma mindenképpen megfázáshoz vezet, ezért inkább be sem kapcsolja? Télen a fűtés, nyáron a légkondicionáló miatt magas a rezsi? Ha okosan ...

Étkezők és konyhák
Térgazdálkodás a konyhában
Konyhából sosincs elég nagy. Ezt az alapigazságot csak az érti, aki már próbált konyhát berendezni és a gondos tervezés ellenére is fejtörést okozott ...

Átalakítás
Függőleges konyha
Nem csak helytakarékos, de maximálisan környezettudatos is a szuper modern Vertikális Konyha koncepciója.  

Dekor
Beton borhűtő kis helyekre
Betonból készült bortartók, amelyek hűtésre is alkalmasak, ráadásul akár a földön vagy a konyhapulton is megállják a helyüket.

Átalakítás
Smeg hűtők Dolce & Gabbana köntösben
Az idei milánói Salone Internazionale del Mobile design kiállításon debütálnak majd ezek a feltűnő és különleges hűtőszekrények, amelyek a design és ...

Dekor
Minihűtőt rejt a kültéri kisülés
A jó idő közeledtével igazán hasznos kiegészítő lehet egy olyan sokoldalú bútordarab, amiben még az italok is hűtöttek maradnak, miközben ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek