hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Hova, mekkorát és mennyiért? - klíma a lakásban

Mekkora teljesítményű klímát érdemes venni? Mi befolyásolja a kiválasztást? Hova tegyük a szobában? Mi történik a kültéri egységgel? Hova csöpög a víz? És a legfontosabb kérdés: mindez mennyibe kerül? Az elhatározástól a beüzemelésig igyekszünk minden kérdésre választ adni.

Azonnali megoldás
Legtöbbünkben a rekkenő, nyári hőségben fogan az elhatározás: klíma kell a lakásba, mert elviselhetetlen a hőség. Ez leginkább városi probléma, ahol a nappal átmelegedő épületek és betonfelületek éjszaka is ontják magukból a hőt, ellehetetlenítve az éjjeli, enyhülést hozó lehűlést. Ha a légkondik ára nem is emelkedik a csúcsidőszakban – bár ősszel joggal számíthatunk a kifutó modellek esetében árkedvezményekre – a szerelők be vannak táblázva, ami nem egyszer akár sürgősségi felárat is jelenthet, ha rögtön szeretnénk elérni az enyhülést.


Mekkora legyen?
Ugyan léteznek „ökölszabályok” a klímák esetében is, mégis a leghatékonyabb, ha azonnal profi segítséghez folyamodunk, és kihívunk egy szakembert. Amivel nem árt tisztában lenni: ahhoz, hogy meg tudjuk határozni a légkondicionáló szükséges kapacitását, figyelembe kell venni a helyiség alapterületét, belmagasságát, hőterhelését (milyen tájolású a helyiség, mikor, mennyi fényt kap), a funkcióját (háló vagy edzőterem), a lakásban élők számát és a szobánkban található egyéb hőforrásokat (hűtőszekrény, főzőlap, sütő, kávéfőző, tévé). A rengeteg változó paraméter ellenére kijelenthető: egy átlagos, 20 és 30 négyzetméter közötti helyiséget 3,5 kW teljesítményű berendezés tökéletesen lehűt.


Találd meg a helyét!
A következő kérdés, ami befolyásolja a kiválasztandó modellt is: hova kerüljön a klíma. A főszabály: lakossági légkondi kizárólag sík falfelületre telepíthető. Természetesen az sem mindegy, milyen messzire kerül a beltéri egység a kültéritől. Utóbbi, mint a neve is mutatja, a házon kívül üzemel, ezért fontos tudni: a lakóházunkban van-e érvényben bármilyen megkötés a ventillátoros doboz kihelyezésére. (Műemléki épületeknél általában tiltják a homlokzati elhelyezést.) A kül- és beltéri berendezést egy kábelköteg és két rézcső köti össze. Amennyiben túl nagy a távolság a két végpont között, annak a szerelési költségeken lesz nyoma – hisz a standardnál több anyagra és munkára lehet szükség a kiépítéshez. (Extra kívánság, amelyre időt és pénzt kell áldozni, ha a vevő el akarja rejteni a falba a vezetékeket. Ez sok munkával és kosszal jár, érdemesebb ablak közeli falfelületet választani inkább.)


Profizmus és garancia
A profi szerelők az importőrrel állnak kapcsolatba, így nem csak a kétkezi munkát bízhatjuk rájuk, de a terepfelmérés alkalmával meg is rendelhetjük tőlük a klímánkat, amit aztán kiszállítanak és be is szerelnek. Ilyenkor nem csak a munkálatokra, de a berendezésre is megkapjuk a garanciát – a MIDEA termékek esetében ez akár 5 év is lehet.
A kültéri egység elhelyezésénél érdemes szem előtt tartani, hogy klímánk működés közben egy nap alatt akár 5-7 liter vizet is kivon a légkörből, amit valahová el kell vezetni. Ideális esetben közvetlenül az ereszcsatornába vezethető a felesleges folyadék, de ha ez nem megoldható, a szakemberek minden helyzetre tudnak megoldást kínálni.
Amennyiben a lakásunk elosztása erre lehetőséget biztosít – például több szoba előtt húzódó erkéllyel –, egy kültéri egységre akár két beltéri is köthető. Ez hatékonyabb energia-felhasználást tesz lehetővé, valamint olcsóbbá teszi a beszerzést és a szerelést is.
A végösszeg természetesen pénztárcától és akarattól függ, de kijelenthető: a MIDEA termékek esetében – 40 ezer forintos átlagos szerelői munkadíjjal kalkulálva – 170-200 ezer forintért már jó minőségű, megbízható és strapabíró klímánk lehet. (x)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Dekor
Mutatós és hatásos az új mobil klíma
Drága központi klíma, vagy hatástalan ventilátorok helyett íme a legújabb, távirányítással is működtethető mobil klíma, profi teljesítménnyel és ...

Praktikus ötletek
Mennyi a fogyasztásod?
A tízszázalékos rezsicsökkentés már megjelent az egyszerűsített számláinkon, a legtöbb fogyasztónak ugyanakkor vélhetően ennek ellenére is gondot ...

Megoldjuk
Így tisztítsd a hűtőt helyesen - Takarítás lépésről lépésre
A hűtő leolvasztása, kitakarítása a házi munkák részét képezi, sokan mégis halogatják, mert túl macerásnak tartják. Kisebb tisztítást havonta, teljes ...

Tárolás
Vittorio Bertazzoni: Smeg hűtő
A Smeg adta a világnak az első tizennégy terítékes mosogatógépet, ikonikussá mégis a húsz évvel ezelőtt debütált FAB28 tette ezt a négy ...

Hírek
Zöld utat a még zöldebb házaknak!
2020-ban, a fokozódó klímaválság évében különösen fontos, hogy milyen termékekkel vesszük körül magunkat, milyen technológiákkal ...

Dekor
Minihűtőt rejt a kültéri kisülés
A jó idő közeledtével igazán hasznos kiegészítő lehet egy olyan sokoldalú bútordarab, amiben még az italok is hűtöttek maradnak, miközben ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek