hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

10 rezsicsökkentő trükk fűtésszezonra

Bár még a bőrünkön érezzük a nyarat, de már sajnos készülnünk kell a következő fűtési szezonra - nem árt, ha mindenki magának is spórol. Ezzel nem csupán forintokat takaríthatunk meg, de néhány apró trükkel a környezetünkkel is jót tehetünk.

rezsi, trükk, tipp, rezsicsökkentő trükk

Társasházban lakók esetén is előfordul, hogy egyedileg, pontosan állíthatják be a fűtés intenzitását. Célszerű arra törekedni, hogy a lakásban ne legyen átlagosan 22 foknál melegebb. Ehhez érdemes – ha nincs elektromos termosztát – minden helyiségbe beszerezni egy kis hőmérőt, amelyet másfél méter körüli magasságban helyezünk el. Ez lehetőséget ad arra, hogy a különböző funkciójú terekben más-más, ideálisnak számító hőmérsékletet állítsunk be. (Praktikusan a fürdőszobában és a gyerekszobában melegebb, míg a konyhában és a felnőttek hálójában a hűvösebb idő is elviselhető.)


De mit tehetünk akkor, ha nem áll rendelkezésünkre hőfokszabályzó és épp nem készülünk komolyabb szigetelésre vagy nyílászárócserére? Íme néhány lehetőség, amikkel javíthatunk a helyzeten.


1. Lehetőleg semmilyen bútort ne helyezzünk a fűtőtestek elé, még úgy se, hogy csak egy kis része lóg be elé. Ezek ugyanis átveszik a meleget, de sokkal kisebb hatékonysággal sugározzák ki magukból.


2.Tegyünk hővisszaverő fóliát a radiátor mögé, ezzel elejét vehetjük annak, hogy az utcát melegítsük feleslegesen.


3. Nehéz anyagból készült, vastag sötétítő függönyöket szereljünk az ablak elé, amelyek a szobában tartják a meleget. Fontos, hogy a hatékonyság érdekében ezek a függönyök jóval az ablakpárkány alá kógjanak. 


4. Ha dupla ablakunk van, tegyünk közé szigetelő szivacsot, párnát. Ez is sokat számít, ha a nyílászáróval gondok vannak.


5. A napsütést azonban még télen is be kell engedni, hogy átmelegítse a szobákat, ezért ügyeljünk rá, hogy amikor besüt a nap, lehetőleg akadálytalanul engedjük be a természetes fényt a lakásba.


6. Zárjuk ki a belső huzatot, ami csökkenti a hőérzetet, azaz a beltéri ajtók szigetelésére is fordítsunk figyelmet.


7. Párásítsunk, mert a felmelegített, de száraz élevegőt hűvösebbnek érezzük a páradúsnál. A levegő ideális páratartalma 50 százalék.


8. Vegyük körül magunkat meleg színekkel, mert ezek valóban hatnak a komfortérzetünkre. A színes lakástextilek mellett sok pénzt spórolhatunk meg a jól megválasztott tapétával vagy falfestéssel.


9. Válasszunk olyan anyagokat, amik vastagok és jól tartják a meleget. A nyár végén érdemes lecserélni az ágytakarót vastagabbra, újra leteríteni a puha, meleg szőnyegeket és előveni a kényeztető párnákat.


10. Kerüljük a hideg, kékes fényeket. A kellemesen otthonos sárgás lámpafény nem csak a kedélyünkre, de a hőérzetünkre is jótékony hatással van.

 hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Fókuszban a passzívházak
A Nemzetközi Passzívház Nap programjaihoz kapcsolódva 2009. november 6. és 8. között a Passzívházépítők Országos Szövetsége - hagyományteremtő ...

Átalakítás
A Poli-Farbe és a BME mérnökei bemutatták a hazai fejlesztésű lakást fűtő falfestéket
Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ...

Praktikus ötletek
Alumínium redőnyökkel csökkentsd a fűtésszámlát
Egyre hűvösebbek a napok, lassan feléljük a nyár utolsó tartalékait is. Október közepe hivatalosan is a fűtésszezon kezdetét jelenti, ami a legtöbb ...

Praktikus ötletek
Helytakarékos fűtési megoldások
Korszerűtlen, vagy csak gazdaságtalanul felújítható elavult rendszerek kiváltására is alkalmazható a padlóba épített elektromos fűtés.

Praktikus ötletek
Így spórolj prémium szinten
 A fűtéskorszerűsítésről a legtöbb embernek a konvektorok, radiátorok lecserélése jut először eszébe, pedig hiába szerzünk be egy hatékonyabban ...

Praktikus ötletek
Energiatakarékos ház három hónap alatt
Ez év elejétől kötelező minden új építésű ház energiatanúsítása, egyre fontosabb a hatékony energiafelhasználás, amely a fenntartási költségeket is ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek