Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Spórolj az ablakkal!

Ablakon kidobott pénz – tartja a mondás a felesleges költekezésről. A rosszul szigetelt vagy elöregedett nyílászárókon keresztül azonban nem csak képletesen, de valóságosan is szórjuk a vagyonunkat, hisz fölöslegesen és drágán fűtjük az utcát. Most még érdemes nyílászárókat cserélni, mielőtt beköszöntenek az igazán hideg napok, mert a felújítás visszahozza az árát.

ablak, szigetelés, megtakarítás, spórolj az ablakkal

Még rezsicsökkentő időkben sem érdemes az utcát fűteni. Az igazán hideg, téli éjszakákra nem késő ősszel felkészülni, hiszen néhány óránál többet egyetlen ablak kicserélése vagy felújítása sem vesz igénybe. Az átmeneti huzat után viszont a legcudarabb időben sem süvít majd be a szél, nem zavarja a pihenést az utcai zaj és nem okoz allergiát a por. Azonban ha már az ablakszigetelésről megszületett a családi döntés, még zavarba ejtően sok lehetőség közül választhatunk, ezért mindig érdemes szakemberrel is egyeztetni, mielőtt valamelyik megoldás mellett elkötelezzük magunkat.

Tiszta sor
A legegyszerűbb, ugyanakkor a legnagyobb munkának gondolnánk a nyílászárók teljes és azonnali cseréjét. Ezzel hosszú évekre letudjuk a gondot, hiszen a modern ablakokra és a beszerelési munkákra több évnyi garanciát adnak, így ha bármilyen hiba adódna, ennek terhére javítják.

Ha húz a cug
Leegyszerűsítve az ablak két helyen ad le hőt (azaz engedi be a hideget): egyrészt a tok körül - akár ott, ahol a fallal érintkezik, akár az üvegtáblákkal való találkozásnál -, másrészt maga az ablaküveg is ludas lehet. Amikor csukott ablaknál is húz a cug, az első variációval van dolgunk, de a szobák a rossz minőségű üvegen keresztül is ki tudnak hűlni. Épp ezért a modern, kész ablakrendszerek mindig több rétegű, vastag üveggel készülnek, hogy minimalizálják az így keletkező hőveszteséget. (Szükség esetén kapható speciális gázzal feltöltött, több rétegű üvegtábla is, amely kizárja a hideget, de bent tartja a meleget.)

Választási szempontok
Az ablakok cseréjekor dönteni kell, hogy műanyag- vagy fa-, legritkábban fémkeretes megoldásra voksolunk-e. Energiatakarékosság szempontjából - a gyakoribb verziókra koncentrálva - nincs különbség a két megoldás között, mégis sok tekintetben eltérnek egymástól. Az előre gyártott, műanyag tokos rendszerekkel általában gyorsabban dolgoznak a mesterek, beépítése is egyszerűbb, utólagos kezelést, gondoskodást nem igényel. Arra azonban nem alkalmasak, hogy egyedi megrendelői igényeket is kielégítsenek, ezért általában ez a megoldás a panel lakásokban alkalmazható legjobban, nem is beszélve arról, hogy kevesebbe kerül, mint a fa.
Ezzel szemben a fa keretek még ma is esztétikusabbnak és igényesebbnek számítanak, otthonosabbá teszik a helyiségeket. Ha ilyet választunk tisztában kell lennünk azzal, hogy a fa folyamatos kezelést, ápolást igényel, vagyis fél évente, évente érdemes egyszer favédő anyaggal átkenni, hogy a nedvesség és a hőkülönbség ne okozzon hosszú távon károsodást benne.

Szigetelés csere nélkül
Amennyiben nincs lehetőség a cserére, mert vagy a pénztárcánk, vagy a házirend nem engedi (utóbbi eset a műemléki épületeknél fordulhat elő), akkor sem kell kétségbeesni: a modern technológiák lehetővé teszik, hogy akár száz éves ablakokat is a mai kornak megfelelő mértékben szigeteljünk. Ilyenkor is érdemes szakemberhez fordulni, mert az egyszerű, házilag készült tömítések élettartama rövid és általában nem is elég hatékony. A svéd technikának nevezett eljárással azonban lényegében belemarják a tokba a szigetelést, így az tartós és hatékony marad évtizedekig. Ilyenkor érdemes az üvegtáblákat is kicseréltetni, figyelve arra, hogy mit bír el a szerkezet.

Jó befektetés
A felújításra költött pénz – szabályozható fűtés esetén – akár két év alatt is megtérül, persze a csere drágább, így lassabban hozza vissza az árát. De érdemes észben tartani: a jól szigetelt lakás nem csak a hideg, de a nyári forróság ellen is véd.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Minden, amit tudni kell a nyílászárókról
A nyílászáró nem pusztán építőelem, amelyen át világosság és levegő jut a beltérbe. Stílus- és térformáló eszköz, legyen szó panorámaablakról vagy ...

Praktikus ötletek
Nyissunk a világra!
Hogyan válasszunk nyílászárót, hogy a leggyengébb láncszemből energianyerő eszköz legyen? A 21. század ablakainál a kiváló hőszigetelés ...

Praktikus ötletek
A szürke árnyalatai ablakkeretre
Otthonunk stílusának kialakításában a bútorok és falfelületek mellett a nyílászárók színe és anyaga is egyre nagyobb szerepet kap. A megfelelő színű ...

Praktikus ötletek
Tippek függöny választáshoz
Sok fejtöréstől kímélhetjük meg magunkat, ha függönyválasztás előtt végiggondoljuk a legfontosabb dolgokat: színek, minták, méretek, funkció. Most ...

Praktikus ötletek
Tetőablak kimondottan cserére és felújításra tervezve
Kifejezetten tetőfelújítást tervezők, a műszakilag elavult, több évtizedes, kopott és energiapocsékoló tetőtéri ablak cseréjében gondolkodók számára ...

Inspiráló helyiségek
Színpompás impressziók
Monet kertje – ami a francia Givernyben található – nagy hatást gyakorolt az új-zélandi Robyn Kiltyre, aki úgy gondolta, hogy Christchurch ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek