hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Egyre jobb a CSOK – eltörölték a 30 milliós plafont

Reagálva az ingatlanpiaci visszajelzésekre, a kormány legutóbbi ülésén eltörölte a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 30 millió forintos, felső értékhatárát. Ezzel immár a budapestiek előtt is megnyílt a támogatás igénybevételének érdemi lehetősége.

CSOK, 30 millió, plafon, törlés, hitel, támogatás, ÁFA

Korábban ingatlanpiaci szakértők már jelezték: a CSOK kezdeti kritériumai, vagyis a 30 millió forintos felső értékhatár elsősorban a fővárosi és a nyugat-magyarországi családokat hozza nehéz helyzetbe. Egyes számítások szerint a minden feltételnek megfelelő, három gyermek felnevelésére alkalmas méretű ingatlan – a limitérték alatt – szinte alig van a piacon, az aktuális kínálatnak mindössze az eladásra kínált lakások 5 százaléka felel meg. Ennél is nagyobb problémát jelentet a felső határ az építkezések esetén, mivel ilyenkor a 30 millióból nem csupán egy új ház megtervezését és felhúzását kellett volna kigazdálkodni, hanem a telek megvásárlását is. Utóbbi lényegében – a sűrűn lakott régiókban – lehetetlennek tűnt.

Az észrevételekre reagálva a kabinet legutóbbi ülésén módosította a CSOK igénybevételének néhány szabályát, így egyebek mellett eltörölték a 30 millió forintos, felső értékhatárt is. Így nem csupán a három gyerek után járó, kétszer 10 millió forinthoz juthatnak hozzá a családok, de az ugyancsak 10 millió forint értékű, államilag támogatott, alacsony kamatozású hitelhez is.

A módosításokról szólva Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára kijelentette: a kormány az igénylési feltételek között a társadalombiztosítási jogviszonyhoz és a munkaviszonyhoz mindenképpen ragaszkodik, a többi kritériumot könnyítette, hogy a kedvezmények minél több családhoz jussanak el. Az államtitkár szerint a kritériumrendszer biztosítja, hogy a támogatásokat, kamattámogatott hiteleket megfelelően visszafizessék. A bankok az igénylők feltételrendszerét megvizsgálják, ez biztosítja, hogy ne alakuljon ki a korábbi devizahitel-lufihoz hasonló esemény.

Arra a kérdésre, mit tud tenni a kormány azért, hogy az 5 százalékos áfa hatása valóban a magánszemélyeknél csapódjon le, ne az ingatlanberuházóknál, kifejtette: az új szabályok hatálybalépésével a keresleti oldal nagyon megugrott, az új lakásoknál spekulatív ár rajzolódik ki az elején. Arra számítanak azonban, amennyiben a kínálati oldal igazodik és elkezdődnek a lakásépítések, a spekulatív árgörbe kiegyenlítődik, tehát hosszútávon érezhető lesz az áfacsökkentés hatása az új lakások értékesítésénél.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Háromféle, négyesben
Most tömegesen nyílik a nárcisz, így bátran megvehetsz egyszerre akár három-négy csokorral. Már csak azért is, mert nagyon nehéz választani a sokféle ...

Praktikus ötletek
Újra jó befektetés az ingatlan
Még mindig érdemes kivárnia annak, aki lakást akar venni: a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb felmérése szerint a következő egy évben tovább ...

Inspiráció
A kézműves Rózsavölgyi Csokoládé
Nincs a világon még egy olyan márka, amelyik az Iparművészeti Múzeumban és az oklahomai állatkertben egyaránt képviselteti magát.

Praktikus ötletek
Csúcstámadásra készül az ingatlanpiac
Rekordot sikerült beállítania az ingatlanpiacnak 2015-ben: összesen 135 ezer lakás cserélt gazdát egyetlen év alatt, amire a 2008-as válság óta nem ...

Hírek
Itt a megoldás a zajcsökkentésre
Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. 

Kert, növény
Télûző virágcsokrok
Mi lehetne hatásosabb a februári szürkeség ellen, mint egy hamvas, illatozó virágcsokor, vagy egy szép kompozíció a frissen vágott növényekből. Ha ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek