Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

A hőszigetelés lehet vékonyabb és nem mindig fehér

Ha hőszigetelés, akkor sokaknak elsősorban a fehér színű polisztirol táblák látványa ugrik be, ami természetes, hiszen évtizedek óta ez jelenti a hőszigetelést Magyarországon. 2020-ra azonban az előírásokban változások várhatók, ami a homlokzaton e fehér anyag jelentős vastagodását igényelné. Lehet azonban vékonyabban is azonos hatékonyságot garantálni, ezt nyújtja a grafitos polisztirol hőszigetelés.

hőszigetelés, polisztirol, vékonyabb, grafitos, Bachl

Nemcsak az építési szokásokban, de a hőszigetelési vastagságok terén is alapvető változásokat tapasztalhattunk az elmúlt időszakban. A járatos és szükséges homlokzati hőszigetelés vastagsága az elmúlt évtizedekben az átlagos 10 cm körülire növekedett, ami a jelenlegi szabályozásnak meg is felelhet, bár nyilván ez is több tényezőtől, az épület szerkezetétől is függ. A mindössze néhány év múlva életbelépő szabályok ismeretében, a szakértők szerint ezek a vastagságok szükségszerűen 20 cm körülire növekedhetnek. A passzívházak esetén az ilyen vastagságok már ma is szükségesek, sőt.

 

Mit jelent ez azok számára, akik hamarosan építkeznek?

Jóval több helyet igényel majd a hőszigetelés, vagy még drágább lesz?

A válasz szerencsére az, hogy nem feltétlenül. Különösen, hogy a dupla vastag szigetelés nem jelent kétszer annyi költséget.

 

Vastagabb legyen vagy ne?

Aki otthona felújításában gondolkodik, feltehetőleg hosszú távra tervez. A hőszigetelés, érintse otthonunk bármely részét, igazán jó befektetés, amely már rövidtávon, akár az első fűtési szezon első hónapjában érezteti hatását. Különösen, ha a hőszigetelés megkezdése előtt megfontoljuk az alábbiakat.

 

Nem csupán a változó szabályoknak történő megfelelés érdekében érdemes a vastagabb polisztirol hőszigetelés mellett dönteni.

Vegyünk egy példát!

Ha kiszámoljuk, hogy az eredetileg 10 cm vastagságúra tervezett hőszigetelés helyett 20 cm vastag Nikecell hőszigetelést választunk, akkor az eredeti költségeket ez nagyjából 20 százalékkal emeli meg, viszont a dupla vastagság 100 %-kal jobb eredményt biztosít.

Logikus, hiszen a hőszigetelő lemezek ára csak az egyik tétel a felújítás során, így biztosan nem fog dupla költséget jelenteni a dupla vastagságú hőszigetelés.

hőszigetelés, polisztirol, vékonyabb, grafitos, Bachl 

Lehet hatékonyabb!

Persze az előírások betartásánál is hamarabb gondolunk arra, hogyan fizethetünk alacsonyabb rezsit. Sokat segít ebben persze, ha a hagyományos polisztirol homlokzati hőszigetelésből vastagabbat vásárolunk. De ha a korszerűbb grafitos szigetelés mellett döntünk, akkor vékonyabb lapokkal is azonos hatékonyságot érhetünk el, ami sokszor a telek beépíthetősége miatt is fontos.

 

A pincétől a padlásig minden hőszigetelést igénylő területre kínál megoldást a BACHL. A szokásos EPS termékeken túl, amellyel számos felület hőszigetelhető, szerepel a kínálatban a szürke színét a nevével is magyarázó grafitos hőszigetelés, a BACHL EXTRAPOR. Nem kell sokat magyarázni az előnyéről, ha tudjuk, hogy azonos vastagság mellett közel 25%-kal jobb hőszigetelési hatékonyság érhető el a használatával.

 

Ha számszerűsíteni szeretnék, akkor nézzünk egy szemléletes példát: egy kifejezetten alacsony energiafelhasználású otthonra jellemző U=0,12W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez 30 cm nútféderes, modern, vázkerámia falazatra fehér EPS-ből 29 cm szükséges, míg a grafitos EPS-ből 21 cm elegendő, ami 8 cm megtakarítást jelent. Innen már könnyen kiszámolható, hogy ha 100m2 hasznos alapterülettel számolunk, akkor ez 2,5m2 megtakarítást eredményez.

És aki már próbált berendezni lakást, az tudja, hogy sok kicsi sokra megy, ez például éppen egy vendégmosdónak az alapterülete, ami jelentősen növelheti komfortérzetünket. De ha csak szigorúan a számokat nézzük, 2,5m2-rel lehet nagyobb a lakásunk, amelyet ha később értékesíteni szeretnénk, akkor például 300.000 Ft/m2 árral számolva 750.000 forinttal magasabb áron is értékesíthető a lakás.

hőszigetelés, polisztirol, vékonyabb, grafitos, Bachl 

Miben jó a grafitos hőszigetelés?

A gyártás során a grafitos polisztirol hőszigetelés alapanyagához adott grafitszemcsékkel az anyag hőreflexiós képessége javul, így a hagyományosnál közel 25 százalékkal kedvezőbb hővezetési tényezőt kaphatunk. Egyéb termékjellemzőket vizsgálva, például az éghetőség vagy a szilárdság esetén, azonos agyagtulajdonságok jellemzők, de ár-érték arányban a grafitos polisztirol gazdaságosabb, mert 20 %-kal vékonyabb lemezekhez csak 20 százalékkal magasabb ár tartozik. További előnye még, hogy rövidebb rögzítési elemek használhatók hozzá illetve beláthatóan a szállítási és beépítési költségek is alacsonyabban tarthatók.

 

Már nem csak fehér polisztirol hőszigetelés lebeghet a szemünk előtt, ha szigetelni szeretnénk otthonunkat. Érdemes tudni, hogy a korszerű grafitos polisztirol hőszigetelés gazdaságosabb és vékonyabb rétegben is ugyanolyan hatékony. (x)

További információ: www.bachl.hu

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Télen - nyáron véd a hőszigetelés
A környezettudatosság nemcsak trendi, de Földünknek életbevágó kérdés is: ezért jó, ha tudjuk, hogy nyáron otthonunk belső hőmérsékletének 1oC-os ...

Praktikus ötletek
Tippek az ideális bejárati ajtó kiválasztásához
A bejárati ajtó kiválasztásakor rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Ez a legtöbbet használt nyílászáró az otthonunkban, minden tekintetben ...

Praktikus ötletek
Miért nem a legolcsóbb hőszigetelés a legjobb megoldás?
Nézzük a választ a jövőből: ha hőszigetelünk, akkor azt 10-20 évre tesszük, így fontos a minőség és fontos lehet a garancia kérdése is. Sajnos ...

Praktikus ötletek
Biztonság és energiatakarékosság egy ajtóban
Gondoltuk volna, hogy a fűtésszámla 30-40 százalékáért a rosszul szigetelő ajtók és ablakok felelősek? Pedig így van. A bejárati ajtóval szemben ...

Praktikus ötletek
Vastagabb a pénztárca hőszigetelés után
Ki ne szeretne kevesebb rezsit fizetni? Ha jól hőszigetelt otthonban élünk, akkor akár 40-50 százalékkal kevesebb fűtési és hűtési energiát is ...

Praktikus ötletek
Hőszigetelést tervez? Segítünk…!
Itt a tél és ismét hideg a fal, a padló, húznak az ablakok? Újra a bőrünkön érezhetjük, ha idén nyáron is elhalasztottuk a felújítást…  De új év, új ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek