hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Vastagabb a pénztárca hőszigetelés után

Ki ne szeretne kevesebb rezsit fizetni? Ha jól hőszigetelt otthonban élünk, akkor akár 40-50 százalékkal kevesebb fűtési és hűtési energiát is használhatunk, és fele annyi széndioxiddal szennyezzük környezetünket, mint a szigetelés nélküli lakások. Ezért aki a számoknak hisz, annak forintban is jól mérhető, hogy miért érdemes hőszigetelnie. A levegő a legjobb hőszigetelő, így a hőszigetelő anyag kiválasztása előtt jó, ha tudjuk, hogy a polisztirol 98 százalékát levegő alkotja, így olyan mintha levegővel szigetelnénk.

hőszigetelés, polisztirol, fűtés, hőleadás, környezetvédelem, energiagazdálkodás, MEPS

 

 

A polisztirol észrevétlenül sok helyen bukkan fel életünkben a fagyis doboztól az elektromos eszközök védőcsomagolásáig, de legnagyobb felületen mégiscsak házainkat öleli körbe láthatatlanul. Jelenléte nem túlságosan látványos, hiszen vakolat takarja és színesíti, mégis fontos a használata: védi az épület külsejét, hatására alacsonyabb lehet a rezsink és környezetünket is védi.

 

Miért „húznak” a falak?

Ha hűvösek a falak, a fűtés is nehezebben segít. Hideg pedig azért lehet a fal, mert hiányos a szigetelés (például egy 30 cm vastag falazatnál csak 6 cm) vagy egyáltalán nincs, ezért a falak akár 12-14 fokra is lehűlnek és egész télen hidegek maradnak. A kifűtés pedig itt nem segít, mert az emberi test a hőt mindig a hideg felület irányába adja le fokozatosan, ezért ha hideg a falazat, az az érzésünk lesz, hogy húznak a falak, pedig minden zárva van. Ráadásul ez többletköltséget is jelent, mert nem lesz kellemes a hőérzetünk, komfortérzetünk és több fűtőanyagra lesz szükség a folyamatos meleg fenntartásához, így már érthető a magasabb gázszámla is.

 

Új előírások, vastagodó hőszigetelés

Már a jelenlegi szabályozásnak megfelelő hőszigetelési vastagsággal is javulhat komfortérzetünk és csökkenhet a rezsink, de a küszöbön álló változások miatt 2020 után a hőszigetelési vastagságok további növekedése várható. Egy korszerű polisztirol hőszigetelés havonta megtérülő hosszútávú befektetés, amit már az első fűtési hónap rezsiszámláján láthatunk, a különbséget pedig tekinthetjük kamatnak is, ami a pénztárcánkban marad. A közeledő szabályozás hatására a szakemberek a polisztirol hőszigetelési lapok vastagságának duplázódását várják ugyan, de ez nem jelenti automatikusan a beruházási költségek duplázódását, de a hatékonyság növekedését mindenképpen! Ha a számok meggyőzőbbnek tűnnek, akkor érdemes a MEPS egyesület honlapján tájékozódni további információkért.

 hőszigetelés, polisztirol, fűtés, hőleadás, környezetvédelem, energiagazdálkodás, MEPS

Hőszigeteléssel védjük a környezetet is. Természetesen!

A megfelelő vastagságú polisztirol hőszigetelés télen bent tartja a meleget, nyáron pedig nem engedi át a falakon, így a nyári hővédelemben is szerephez jut. Mivel a hőszigetelés nélküli épületek 2-3x több széndioxiddal szennyezik a környezetet, ezért zöld szempontokkal is indokolható a polisztirol lemezek használata a homlokzaton, ráadásul akár 7x is újrahasznosítható.

 

Nézzük csak miről beszéltünk: a polisztirol lemezek szilárdak, mégis kis súlyúak, és a várható élettartam akár 50-70 év is lehet. Hőszigetelésként az épületet védik, de áttételesen, az épület energiaigényének csökkentésével a környezetvédelemhez is hozzájárulnak, hiszen csökkenti a környezeti terhelést.

Ez az energiamérleg egyik oldala, de mi van a másik serpenyőben, ha az anyag előállítását, feldolgozását nézzük? Városi legenda, hogy az EPS gyártás környezetszennyező és az életciklusa végén is káros a környezetre. Ez nem igaz, hiszen nyersanyaga a szerves kőolaj, de a gyártási folyamat végén a késztermék térfogatának csak 2%-a polisztirol, a többi 98% levegő. A gyártási folyamatban is visszaforgatják a hulladékot, a felhasználás során pedig a pontos méretezéssel tehetünk a legtöbbet az energiapazarlás ellen. És a legfontosabb környezetvédelmi kérdés, hogy mi történik vele, ha már elhasználódott? Itt is a környezettudatosság az első lépés, hiszen a polisztirol megfelelő bontás és tisztítás után akár még a gyártás után 30-40 évvel is felhasználhatók és a teljes élettartam alatt akár 7x újrahasznosíthatók. A folyamat itt is a hulladéklerakóban ér véget, de még ott is segít, mert átszellőzteti és lazítja a hulladékhalmot.

hőszigetelés, polisztirol, fűtés, hőleadás, környezetvédelem, energiagazdálkodás, MEPS

 

Amennyiben otthonunk energiagazdálkodásán szeretnénk javítani, az első lépés lehet egy korszerű homlokzati hőszigetelés alkalmazása, mely pénztárcánkat és környezetünket is védi. (x)

További hasznos információ a témában: www.hoszigeteljaholnapert.hu

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Miért nem a legolcsóbb hőszigetelés a legjobb megoldás?
Nézzük a választ a jövőből: ha hőszigetelünk, akkor azt 10-20 évre tesszük, így fontos a minőség és fontos lehet a garancia kérdése is. Sajnos ...

Praktikus ötletek
Tippek az ideális bejárati ajtó kiválasztásához
A bejárati ajtó kiválasztásakor rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Ez a legtöbbet használt nyílászáró az otthonunkban, minden tekintetben ...

Praktikus ötletek
Tetőablak kimondottan cserére és felújításra tervezve
Kifejezetten tetőfelújítást tervezők, a műszakilag elavult, több évtizedes, kopott és energiapocsékoló tetőtéri ablak cseréjében gondolkodók számára ...

Praktikus ötletek
Mi a közös a hőszigetelésben és 2020-ban?
Manapság, aki hőszigetelni szeretne, annak általában elsődleges célja a rezsicsökkentés, de a hőszigetelés befektetésnek sem utolsó. 2020 után ...

Praktikus ötletek
A hőszigetelés lehet vékonyabb és nem mindig fehér
Ha hőszigetelés, akkor sokaknak elsősorban a fehér színű polisztirol táblák látványa ugrik be, ami természetes, hiszen évtizedek óta ez jelenti a ...

Praktikus ötletek
A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés alkalmazása elengedhetetlen.  A nyilvánvaló gazdasági, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek