Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

Télen - nyáron véd a hőszigetelés

A környezettudatosság nemcsak trendi, de Földünknek életbevágó kérdés is: ezért jó, ha tudjuk, hogy nyáron otthonunk belső hőmérsékletének 1oC-os csökkentéséhez 3x annyi energiára van szükség, mint télen 1oC-os növeléséhez. Ha szempont az energiatakarékos felhasználás, nem mindegy, hogy nyáron hány fokról kell lehűteni a helyiséget.

hőszigetelés, környezetvédelem, levegőcsere, szellőztetés, árnyékolás, polisztirol, MEPS

 

Természetesen a hőszigetelés elsődleges feladata télen a meleg falakon belül, és a hideg falakon kívül tartása. Persze a folyamat fordítva is működik, nem elsődleges szempont ugyan, de a hőszigetelésnek jelentős szerepe van a nyári hővédelemben is. Joggal kalkulálhatunk tehát azzal, hogy nemcsak télen hoz majd rezsicsökkenést, de nyáron is kevesebbet fogjuk használni a légkondit.

 

Több tényező együttese határozza meg, hogyan alakíthatjuk ki úgy otthonunkat, hogy nyáron is kellemes belső klímája legyen. Ezt az összetett feladatot az épület tájolásától kezdve a homlokzat szerkezetén keresztül egészen a hőszigetelésig számos dolog befolyásolja. Persze a tájoláson nem tudunk változtatni, de van egy mesterhármas, amely nagyban befolyásolja az otthonuk nyári hőszabályozását: a megfelelő nyílászárók, a korszerű árnyékolástechnika és otthonunk szellőztetése akár mesterséges, akár természetes úton, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nyáron se elviselhetetlen forróságban létezzünk otthon.

 hőszigetelés, környezetvédelem, levegőcsere, szellőztetés, árnyékolás, polisztirol, MEPS

A környezet védelméért is tehetsz

Mit jelent az, hogy 2016-ban 5 nappal előbb érkezett az un. túllövés napja, mint az előző évben? Azt a szomorú tényt, hogy a természet az adott évre vetítve attól a naptól nem képes előállítani annyi energiát, mint amit felhasználunk. Ez így már talán elég kézzelfogható és sajnos a tendencia évről-évre romlik. Magyarországon az energiafelhasználás harmadát a lakossági fogyasztás jelenti, így érthető, hogy akár „csak a hőszigetelés” modernizálásával, hogyan járulhatunk hozzá az energiapazarlás csökkentéséhez. A belső hőmérséklet csökkentése nyáron akár 3x több energiát emészt fel, mint a fűtés télen, ezért belátható, hogy az indokolatlan klímahasználat akár 8-10 ezer forinttal is növelheti a havi áramfogyasztást. A jól megválasztott polisztirol hőszigetelés télen-nyáron segíthet környezetünkön és a pénztárcánkon is. Mindez azzal a jó érzéssel párosulhat, hogy még a környezetünk védelméért is tettünk.

 

Melyik a fontosabb, a hőszigetelés vagy a levegőcsere?

Ha nincs hőszigetelés a falakon, akkor nyáron a sugárzó napsütésnek semmi nem állja útját és a külső falak akár 70 fokra is felmelegedhetnek. A nyári nap átmelegíti a falakat, azok hőszigetelés hiányában megtartják a hőt és hiába szellőztetünk éjszaka, amikor kint már lehűlt a levegő, a falak még akkor is ontják a meleget. És ez nemcsak a panelházakra igaz, hiszen a szigetelés nélküli téglaépületek is ugyanígy viselkednek. Természetesen fontos a szellőztetés, de a falakat ily módon nem tudjuk lehűteni, ezért a feladat inkább az, hogy a falak ne melegedjenek túl a nyári hőségben. A homlokzat hőszigetelése részben megoldást jelenthet, hiszen a megfelelő vastagságú polisztirol hőszigetelés mellett a falak belső felülete kisebb mértékben fog felmelegedni. Ha már homlokzatról beszélünk, akkor az is fontos, hogy milyen színű a homlokzat, mert a sötétebb színek hamarabb átmelegednek, mint a világos árnyalatok.

hőszigetelés, környezetvédelem, levegőcsere, szellőztetés, árnyékolás, polisztirol, MEPS

 

Árnyékolás okosan

Az árnyékolástechnika megfelelő alkalmazása a következő terület, amelyet érdemes górcső alá venni. Persze nem elég felszerelni az árnyékolót, használni is tudni kell: megfelelő időpontban engedjük le, kizárva az erős napsugárzást nyáron, vagy hagyjuk felhúzva télen, hogy a téli napsugarak még kifejthessék jótékony hatásukat. Ezzel a minimális odafigyeléssel is csökkenthető a fűtés- vagy klímahasználat.

A harmadik fontos teendőnk az aktív levegőcsere biztosítása, ami nemcsak a házon belül képződő pára távozásában segít – hiszen a közhiedelemmel ellentétben a pára 97 százaléka a nyílászárókon távozik –, hanem a belső hőmérséklet alakításában is jelentős szerepe van.  Ismert a fáziseltolásos technika, amelynek segítségével elnyújthatjuk a falakon és a tetőszerkezeten beáramló hőhatásokat. A korszerű családi házaknál a tetőterek szigetelése, illetve a túl tökéletesen záró ajtók-ablakok okozhatnak problémát, amire vagy a következetes szellőztetés vagy a mesterséges szellőztetőrendszer kiépítése jelenti a megoldást. Utóbbi esetben a hőcserélő beépítése segít abban, hogy nyáron ne a hűvös, télen pedig ne a meleg levegő távozzon az elhasznált levegő cseréje során.

 

Tehát nemcsak környezetünkkel teszünk jót a hőszigetelés-árnyékolás-légcsere együttes és tudatos használatával, de otthonunk komfortosságát is növeljük. A polisztirol hőszigetelés lehet ennek a beruházásnak az egyik fontos eleme, amelynek megtérüléséről további hasznos információk, számítások és elemzések a MEPS Egyesület hoszigeteljaholnapert.hu oldalán találhatók. (x)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Tetőablak kimondottan cserére és felújításra tervezve
Kifejezetten tetőfelújítást tervezők, a műszakilag elavult, több évtizedes, kopott és energiapocsékoló tetőtéri ablak cseréjében gondolkodók számára ...

Praktikus ötletek
Hőszigetelés trend: hatékonyabb, olcsóbb
Mi a közös a következő problémákban: magas fűtési költség, vizes vagy penészes fal, hideg hatású falak, melyek húznak a nyílászárók mellett? Ezek ...

Praktikus ötletek
Új szocpol – csak óvatosan!
A nyár közepétől – július elsejétől – igényelhető az új szocpol, újjászületett nevén a családi otthonteremtési kedvezmény. A kormány többek között ...

Praktikus ötletek
Energiatakarékos, komfortos és egészséges
Tavasz van, kikapcsoltuk a fűtést, tágra nyitjuk az ablakokat, örülünk a melegnek és megkönnyebbülten gondolunk arra, hogy kevesebb lesz az ...

Praktikus ötletek
A dupla vastag hőszigetelés nem dupla költség
Régebben a hőszigetelést csak hosszútávon megtérülő befektetésként értékelték, mára az egyre magasabb gázárak miatt az is fontos szempont, hogy az ...

Praktikus ötletek
A korszerű hőszigetelés alapjai
Épületeink energiatakarékos és hatékony üzemeltetése érdekében a korszerű hőszigetelés alkalmazása elengedhetetlen.  A nyilvánvaló gazdasági, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek