hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Fűtés légcsatornázott kandallóval

A napjainkban hatékonyságuk, alacsony üzemeltetési költségük, valamint szépségük miatt egyre népszerűbbé váló kandallók mind több arcukat mutatják meg. Például erősödőben van a légcsatornás rendszerrel bővített kandallók elterjedése, melyek képesek a kandallótól távolabb eső helyiségeket is fűteni.

 

A megfelelő égési rendszerrel ellátott kandalló teljes értékű fűtőberendezés, akár 85%-os hatásfokkal. Az általa termelt, kis költséggel nyert meleg levegő felhasználásában nagy perspektíva rejlik. A légcsatornás kandalló szerkezeti kialakítása alapjában véve egyszerű, magából a kandallóból, a meleg levegő szállító csövekből, a ventillátorból és a szerelvényeikből áll. 

Egy ilyen rendszer kiépítése mindazonáltal szakértelmet és tervezést igényel. A fűtendő helyiségek mérete alapján kiszámolható a szükséges teljesítmény, majd kiválasztható a megfelelő kandallóbetét. Fontos továbbá azzal is számolni, hogy érdemes a csőrendszer legnagyobb egyirányú hosszát kb. 15 méterben maximalizálni. A csőrendszer legtöbb esetben a padlástérben kerül elhelyezésre, de többszintes épületek esetén akár a falban vagy a falon kívül, eldobozolva is szerelhető. A jól kialakított rendszer minimális hőveszteséggel működik, és kifúvási teljesítménye szabályozható. A csövezést és a csatlakozásokat a szállított meleg levegő hőmérsékletének megfelelően ellenálló, kifejezetten erre a célra gyártott alkatrészekből kell kialakítani.

A kifúvók különböző dizájnú kivitelekben és különböző funkciókkal kerülnek forgalomba, alkalmazkodva az eltérő lakberendezési stílusokhoz. Legpraktikusabb olyan anemosztátot választani, amely a mennyezet alatt teríti a meleg levegőt, így megszabadulhatunk a mesterséges keringetés által gerjesztett huzat érzésétől. Igen kellemetlen tud lenni egy direkt légáramlat a fejünk felett.

Emellett fontos tényező a helyes ventilátor megfelelő társítása az adott kandallóbetéthez. Ma már elérhetők egészen kis teljesítményű, csöndes, lokális megoldással beépíthető kandalló ventilátorok. Az esetek többségében nincs szükség 4-500 m3/óra teljesítményre, ezzel túlhűtjük a kandallót, érezhető huzatot, zajt csinálunk a lakásban, ráadásul egy ekkora ventilátor elektromos áram fogyasztása is jelentős. Fontos számolnunk vele, hogy a szállított levegő mennyisége nem okozhatja a fűtőkészülék túlhűtöttségét, mert ez esetben bátran kijelenthetjük: nagyobb kárt okozunk rendszerünkkel, mint amekkora hasznot az valaha is hozhat. Egy túlhűtött kandallóbetétben sosem alakul ki tökéletes égés.

A rendszer hatékonysága nagyban növelhető a legkisebb súrlódási ellenállású, minél simább felületű és minél jobban szigetelt csövek alkalmazásával. Ha nagyobb távolságba kívánjuk elszállítani a forró levegőt, a rendszerbe több ventilátort érdemes betervezni, melyek központilag szabályozhatók. A technika fejlődésével már létrehozhatóak teljesen automata légcsatornás rendszerek, igény szerint por és zaj csillapítással.

Érdemes komolyan foglalkozni a fűtési rendszer ilyen megoldásával, hiszen a központi fűtéshez hasonlóan hatékony és szabályozható fűtésrendszert kapunk, annak árának töredékéből. Rendszerünk biztonságos és komfortos lehet. Ne felejtsük azonban: a gondos tervezés elengedhetetlen, ugyanúgy, mint egy központi fűtéses rendszer esetében. A tervezést pedig szakszerű kivitelezésnek kell követnie, amely biztosítja a problémamentességet. Az utolsó fázisban pedig mindenképpen be kell szabályozni a rendszert, amely alapján biztosak lehetünk benne, hogy fűtési rendszerünk a lehető legtakarékosabb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb lesz. (x)

www.mihaczi.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
Kazán a konyhaszekrényben
Sokakat érint a probléma, hogy a kis lakásban nem tudnak megfelelő kazánt elhelyezni, mert túl nagy helyet foglal el. Van megoldás.

Praktikus ötletek
Vastagabb a pénztárca hőszigetelés után
Ki ne szeretne kevesebb rezsit fizetni? Ha jól hőszigetelt otthonban élünk, akkor akár 40-50 százalékkal kevesebb fűtési és hűtési energiát is ...

Praktikus ötletek
Így spórolj prémium szinten
 A fűtéskorszerűsítésről a legtöbb embernek a konvektorok, radiátorok lecserélése jut először eszébe, pedig hiába szerzünk be egy hatékonyabban ...

Dekor
Vaskályha újragondolva
Esztétikus kivitel, hagyományos működtetés némi modern technológiával kiegészítve. A japánok csodás vaskályhája természeti katasztrófák idején is ...

Praktikus ötletek
Fókuszban a passzívházak
A Nemzetközi Passzívház Nap programjaihoz kapcsolódva 2009. november 6. és 8. között a Passzívházépítők Országos Szövetsége - hagyományteremtő ...

Praktikus ötletek
Helytakarékos fűtési megoldások
Korszerűtlen, vagy csak gazdaságtalanul felújítható elavult rendszerek kiváltására is alkalmazható a padlóba épített elektromos fűtés.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek