hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Hőszigetelést tervez? Segítünk…!

Itt a tél és ismét hideg a fal, a padló, húznak az ablakok? Újra a bőrünkön érezhetjük, ha idén nyáron is elhalasztottuk a felújítást…  De új év, új lehetőség, mert most még időben elkezdhetjük a tervezést és a hőkamerás vizsgálathoz is tökéletes az idő. Egy családi házon több hőszigetelendő felületet is találhatunk, nemcsak a homlokzat vagy az ablakcsere kerülhet szóba. Szakértőink segítségével elemeztük, hogy mit érdemes végiggondolni, milyen a megfelelő hőszigetelő anyag.

 

Egy most készülő családi fészeknél ezeket a kérdéseket a tervezővel és a kivitelezővel lehet átbeszélni, de így mindenképpen könnyebb helyzetben vagyunk, hogy olyan döntést hozhassunk mai évtizedekig jól szolgálja kényelmünket és pénztárcánkat egyaránt.

Felújításnál már bonyolultabb a kérdés, több adottságot kell figyelembe venni és ha nemcsak az állagmegóvás a célunk, hanem otthonunk állapotán energetikailag is javítani szeretnénk a jobb közérzet és alacsonyabb rezsi érdekében, akkor komplex megoldás szükséges.

Kezdeti lépések hőszigetelés tervezéshez

Mivel a hő mindig megtalálja a kifelé vezető utat, ezért célunk az épületet körülvevő homogén burok kialakítása legyen. Ha például csak a padlást szigeteljük, akkor a nem szigetelt padlón vagy falakon, nem jól záródó ablakon kiszökik a meleg. Mindig a többi felülethez képest gyengén szigetelt un. hőhidas felület megszüntetése legyen a célunk, ami nemcsak a hideg falakban, levegőben hanem a penészedéssel is hamar megmutatkozik.

Ha megnézzük, hogy egy átlagos épületnél hol távozik energia, akkor a komplexitás kérdése sem lehet többé kérdéses: a falakon 30%, a nyílászárókon 15%, a tetőn 20%, a padlón 10%, a tömítetlen réseken 10% és a fűtési rendszeren vagy éppen az égéstermék elvezetéssel 15% lehet a veszteség mértéke. Ezért a fűtési költségeink csökkentése érdekében nemcsak a külső falak szigetelése fontos, hanem minden épületszerkezeti elemé, ami a külső térrel érintkezik, legyen az lábazat, ajtó vagy éppen tetőablak. Egy utólagos hőszigeteléssel azonnal csökken a falak hőátadása, és a falsarkoknál-ablakkeretnél is megoldódhat a párásodás, penészedés problémája. Érdemes még vizsgálni a nyílászárók állapotát, légtömör záródását, a fűtési rendszer és a villamos berendezések hatékonyságát is.  Ez egy igen összetett kérdés, de a BACHL szakértőjének segítségével, gyakorlatias tanácsokat adunk, hol érdemes kezdeni.

Lentről felfelé

Ha az a probléma, hogy a fal és padló találkozásánál, jellemzően a sarkokban penészedés található vagy hiába fűtünk, a padló akkor is hideg, ilyen esetekben padlásfödém vagy a talajjal érintkező felületek hőszigetelése lehet a megoldás. Új építés esetén könnyebb a dolgunk, odafigyeléssel tarthatók az előírt értékek, és így biztosított lesz a megfelelő talajszigetelés, melyhez jól használhatók a BACHL PIR ALU és BACHL Extrapor EPS 100 lapjai. Felújítás esetén azonban belefuthatunk igen összetett problémákba és ez egyben nehezebb és költségesebb megoldást felételez a már meglévő rossz rétegrend miatt. Ha a padlóban csak 3-4 cm hőszigetelés került, akkor nem szükséges a homlokzatra sem 20 cm szigetelést tenni, mert a hő a leggyengébb pontos távozik, így hiába a vastag falak, a meleg a padlón keresztül távozik házunkból.

Nemcsak a hőszigetelőanyag vastagsága fontos

Ha az a probléma, hogy hideg a szobafal, hideg húz a sarkoknál, gombásodás vagy éppen salétromos falak – a hőszigetelést emlegetve a többség a külső határoló falak hőszigetelésére gondol és rögtön sorolja is a „jeleket”. A korábbi komplex gondolkodást szem előtt tartva nem elég a megfelelő vastagságú EPS hőszigetelés kiválasztása, mert a falazóanyag vagy a nyílászárók kiválasztása is ugyanolyan fontos, azok hőtechnikai értelemben szintén gyenge pontot jelenthetnek. Tehát felesleges 15-20 cm vastagságú hőszigetelést használni, ha a korszerű nyílászáróink hőszigetelési értéke nem ehhez igazodik. Homlokzati hőszigetelésnél hatékony megoldást biztosít a BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő lap, ami a grafitadaléknak köszönhetően több mint 20 százalékkal kedvezőbb hőszigetelő hatással rendelkezik.

A meleg felfelé „szökik”

Ha az a probléma, hogy úgy érezzük „dől a hideg” a tető felől, penészes a tetőablak vagy éppen a hálószoba sarka, ismét más feladat vár ránk. A tető nagy felület a házon, így itt jobban érezhetők az hőszigetelés hiányosságai. Az épület védelme érdekében a tetőre szigorúbb követelmények vonatkoznak, mint a többi épületrészre, mert a meleg levegő felfelé száll, így ennek megfelelő lezárása igen fontos.

Szakember szükséges a tető átvizsgáláshoz, mert akár a tető rétegrendje a hibás, akár a tetőablak, különféle megoldás kell találnunk. Például nem megfelelő tetősíkablak választása esetén akár 12-szeres különbség is lehet pl. 18 cm BACHL PIR keményhab szarufák feletti elhelyezése esetén.

Ez csak egy rövid ízelítő volt, mert a kérdéskör meglehetősen összetett. De ha egy szakember segítségével felmértük otthonunk energetikai állapotát, akkor a hőszigeteléshez a BACHL termékei közül a lábazattól egészen a tetőig találunk megfelelő anyagot.  Hamarosan újabb cikkek érkeznek, melyekkel az egyes területeket még részletesebben górcső alá helyezzük. Figyelje a „Hőszigetelés mindenkinek” cikksorozat új részeit! (x)

Hőszigetelési megoldásainkról itt olvashatnak bővebben.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Biztonság és energiatakarékosság egy ajtóban
Gondoltuk volna, hogy a fűtésszámla 30-40 százalékáért a rosszul szigetelő ajtók és ablakok felelősek? Pedig így van. A bejárati ajtóval szemben ...

Praktikus ötletek
A dupla vastag hőszigetelés nem dupla költség
Régebben a hőszigetelést csak hosszútávon megtérülő befektetésként értékelték, mára az egyre magasabb gázárak miatt az is fontos szempont, hogy az ...

Dekor
A Pepsi új ruhája
Megújult külsővel jelentek meg a Pepsi üvegei Milánóban, az év legrangosabb design kiállításán. Az új külső Karim Rashid nevéhez ...

Praktikus ötletek
Vastagabb a pénztárca hőszigetelés után
Ki ne szeretne kevesebb rezsit fizetni? Ha jól hőszigetelt otthonban élünk, akkor akár 40-50 százalékkal kevesebb fűtési és hűtési energiát is ...

Inspiráció
Nyárőrző varázslatok
Sajnáljuk, hogy véget ért a nyár? Visszavágyunk a déltengerekre, vagy el sem jutottunk idén a tengerpartra? Sebaj, az örök vakáció élményét, az ...

Átalakítás
Régi és új kéz a kézben
Szilveszter éjjelén létezik egy pillanat, amikor a régi az újba fordul, ám ha jól belegondolsz, ez az átmenet valójában hosszabb folyamat. Nézz csak ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek