hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Télen hideg, nyáron meleg. Legyen inkább fordítva!

Mindannyian szeretnénk olyan otthonban élni, ami télen a hideg, nyáron pedig a forróság elől nyújt menedéket. De mit tegyünk, ha ez nem így van? Az elégtelen, vagy rosszul kialakított hőszigetelés az év meleg hónapjaiban is okozhat problémát. Egy biztos: a nyári időszak ideális a hőszigetelés elkészítésére, ám a nap sugarai nem csak a kivitelezést végző szakembereknek okozhatnak gondot, de a hőszigetelő lapoknak is árthatnak.

 

 

Az épület számos része szorulhat felújításra, szigetelésre, a pincétől a padlásig. Ahhoz, hogy jó döntést hozhassunk át kell tekinthetünk a szigetelés komplex szempontjait, illetve a megoldási opciókat, na és persze a gyártók aktuális ajánlatait is.

A legtöbbeknek a hőszigetelés esetén a homlokzat jut eszébe, nézzük tehát ebben az esetben milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

A helyzet összetettségét már az energiaveszteség különböző pontjainak áttekintése is bizonyítja. Általánosságban igaz, hogy a falak okozzák a legnagyobb energiaveszteséget, nagy felületük miatt akár 30%-kal is hozzájárulhatnak az esetleges energia-pocsékoláshoz. Emellett a homlokzat esetén a probléma könnyen beazonosítható, a kellemetlenségek hamar és látványosan felütik a fejüket: hideg falak, huzatos érzés a sarkoknál, penészedés.

Nyári öltözet a falaknak is

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a nagyon közeli 2020 után csak a közel nulla energiaigényű épületek kapatnak használatba vételi engedélyt. Ennek egyik következménye, hogy a járatos hőszigetelés vastagsága akár az 50%-os növekedést is elérheti, ami azonban nem jelent automatikusan 50% költségnövekedést.

Ugyanakkor tény, hogy a hőszigetelés vastagsága nem minden esetben mérvadó, azaz nem csak a vastagságot kell nézni. Vannak ugyanis olyan megoldások, hőszigetelő lapok, amelyek pl. grafittal dúsított alapanyaguknak köszönhetően azonos vastagságban akár 20-25%-kal is jobb hőszigetelést kínálnak. Ezt úgy is lefordíthatjuk, hogy a kívánt hőszigetelő értékeket akár vékonyabb rétegben is biztosítják, így felelve meg a hamarosan életbe lépő szabályoknak, no és persze a hőszigetelt otthonunkkal szemben támasztott jogos igényeinknek egyaránt.

Ajándék védelem a nap sugarai ellen

Természetes, hogy a felújítást legtöbben tavasz és ősz között, gyakran a legforróbb hónapokban végzik, az építőanyagokat, így a pl. a hőszigetelő lapokat is, a nap káros sugaraiknak kitéve. Ez az időjárási körülmény nem feltétlenül kellemes sem a beépítendő terméknek, sem a kivitelezést végzőknek. Ha a szakemberek számára nem is tudunk feltétlenül megfelelő védelmet kínálni a nyári erős napsugárzással és hőmérsékletváltozással szemben, de a BACHL nagy hatékonyságú, grafitadalékkal dúsított, így sötét színű modern polisztirol tábláinak igen. Ez pedig nem más, mint a fehér színű alapozófesték.

Ne gondoljunk semmi különösebben bonyolultra, vagy költségesre, egy kis odafigyeléssel megvédhetjük a falra felkerülő lapokat, amelyek hamarosan otthonunk klímáját és pénztárcánkat fogja védeni. Egy jó szakember számára ez nem újdonság, de nem árt, ha mi is tudjuk, miről is van pontosan szó, illetve mi történik, ha ezt látjuk.

Alapszabály, hogy a hőszigetelő lapokat a kivitelezés előtt és alatt is minél inkább védeni kell a jelentős UV sugárzástól, a nagy hőingadozástól, a mechanikai sérülésektől és a nedvességtől egyaránt. A megtisztított falra felkerülő BACHL Extrapor lapokat, amelyek táblafelületét a ragasztóanyag legalább a 40%-ban kell fedje, a kivitelezést végző szakember a megcsiszolás után egy un. fehér alapozóréteggel látja el. Így a kivitelezés következő szakaszaiban, a szükséges dűbelek elhelyezésekor és az üvegháló beágyazása közben nyugodtak lehetünk, a szigetelőlapjaink védve vannak a nyári hőmérsékletingadozás ellen. Egy réteg a világos alapozófestékből megvédi a falra felragasztott szigetelőlapokat a környezeti hatások okozta feszültségektől, a nap sugarainak köszönhető felmelegedéstől.

A nagy melegben az alapozófesték ajándék!

Azok, akik az idei nyarat választják otthonuk energiatakarékosabbá tételére és a korszerű BACHL Extrapor 80 és 100 H grafitos homlokzati hőszigetelés mellett döntenek, július 20. és október 31. között a szükséges mennyiségű fehér alapozófestéket ajándékba kapják. (x)

Az akció részleteit keresse a www.bachl.hu oldalon.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Energiatakarékos, komfortos és egészséges
Tavasz van, kikapcsoltuk a fűtést, tágra nyitjuk az ablakokat, örülünk a melegnek és megkönnyebbülten gondolunk arra, hogy kevesebb lesz az ...

Praktikus ötletek
Biztonság és energiatakarékosság egy ajtóban
Gondoltuk volna, hogy a fűtésszámla 30-40 százalékáért a rosszul szigetelő ajtók és ablakok felelősek? Pedig így van. A bejárati ajtóval szemben ...

Praktikus ötletek
Mi a közös a hőszigetelésben és 2020-ban?
Manapság, aki hőszigetelni szeretne, annak általában elsődleges célja a rezsicsökkentés, de a hőszigetelés befektetésnek sem utolsó. 2020 után ...

Praktikus ötletek
Két jótanács a hosszú életű teraszburkolatért
Belegondoltál már, hogy erkélyed, teraszod mennyi mindent kénytelen elviselni egész évben?Nyáron a közvetlen napsugárzás után akár egy hirtelen ...

Praktikus ötletek
Télen - nyáron véd a hőszigetelés
A környezettudatosság nemcsak trendi, de Földünknek életbevágó kérdés is: ezért jó, ha tudjuk, hogy nyáron otthonunk belső hőmérsékletének 1oC-os ...

Praktikus ötletek
Lindab tetővel vagy tetőfelújítással biztonságban
A Lindab tetők és kiegészítői gazdaságosan gondoskodnak a ház és a lakók tökéletes védelméről.Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2019 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek