Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

A légtisztításról és párásításról

A lakásunk légterét kitöltő levegő több-kevesebb mennyiségben mindig tartalmaz vizet pára formájában. A levegő nedvességtartalmának mennyiségi kifejezésére a páratartalom szolgál. A levegő párafelvevő képessége a hőmérséklet emelkedésével nő. Az emberi szervezet szubjektív nyirkosság érzékelése - így a kisgyermeké is, - az adott hőmérsékletű levegő relatív nedvességtartalmának értékével van összhangban, erre érzékeny.

 

A szobalevegő nedvességtartalmának növelése a párásítás. A levegő páratartalmának hatása van az emberi szervezetre. A túlságosan száraz levegő rossz komfortérzetet, a légutak nyálkahártyájának irritációját, sérülékenységét, szájszárazságot, torokkaparást, száraz köhögést, nyugtalan alvást, a szemek égő érzését, a bőr kiszáradását, kisgyermekeknél akár ekcémát okozhat. Emellett növeli a vírusos és bakteriális fertőzések kockázatát, a vírusok, baktériumok könnyebb megtapadása által, náthás, hurutos betegség esetén kellemetlen, rossz közérzetet okozhat. A páratartalom pótlásáról ilyenkor feltétlenül gondoskodni kell, mert az orrba beszívott párás levegő nedvesíti a nyálkahártyát, enyhíti a gyulladást és különösen jótékony száraz ugató köhögésnél.

Mi az ideális páratartalom?

A szobalevegő élettanilag elfogadható ideális nedvességtartománya 40% - 60% között van. Az 50% körüli páratartalmú levegő kellemes az emberi szervezet számára. A gyermekszoba levegőjének hőmérséklete 21°C, páratartalma ideális esetben 50% - 60% tartományban legyen. A 70% körüli páratartalmú levegő a gyerekszoba ún. hidegpontjain (amelyek pl. a rossz hőszigetelésű ablakok belső felületei) a levegő lehűléséhez vezet, elkezdődik a páralecsapódás és ezáltal a penészképződés. A túlpárásítás miatt kialakuló 70% feletti páratartalmú levegő torzítja a hőérzetet is azáltal, hogy az emberi test alapvető hűtőfolyamatának, az izzadásnak a hatékonyságát csökkenti. Ilyenkor légcsere szükséges, amely biztosítja a túl nedves levegő elszállítását.

A 24°C-os 75% relatív nedvességtartalmú levegő a poratkák szaporodásának ideális közege, ezért törekedjünk ennek elkerülésére. Ellenben a levegő 45% alatti páratartalma mellett a poratkák teljesen eltűnnek a gyerekszobából.

Télen már 10°C alatti külső hőmérséklet esetén, gyakori szellőztetéskor, a fűtött helyiségekben - párásítás nélkül - állandósult párahiányos levegő alakul ki. Mennél nagyobb a kinti és a benti levegő közötti hőmérsékletkülönbség, annál szárazabbá válik a szellőztetéskor beáramló levegő a szobahőmérsékletre felmelegedve. Távfűtéses lakásoknál ehhez még társul a túlfűtés okozta túlmelegedés még alacsonyabb relatív páratartalmat eredményező hatása. Hőszigetelt külső nyílászárók esetén lecsökken a kül- és beltér közötti légcsere, így rendszeres szellőztetés nélkül az optimális fölé nőhet lakásunk helyiségeinek páratartalma, ami már a párátalanítás szükségességét idézi elő.

Tisztább levegő

A légtisztító készülékek lényege, hogy a levegőből képesek eltávolítani a polleneket, poratkákat és egyéb szennyező anyagokat. Jó megoldás lehet, ha valaki dohányzik a lakásban, vagy ha például forgalmas út mellett lakik, és a szellőztetéssel mindenképpen sok szennyező anyag jut a lakásba. Krónikus tüdőbetegeknél, akiknél tényleg számít, hogy a légutak gyulladását felerősítő anyagok mennyiségét minimalizálják, szintén ésszerű beruházás.

A levegőben számos olyan részecske található, ami káros az egészségre: ilyenek az allergén anyagok, a baktériumok, vírusok, a dohányfüst. Mindezek mellett pedig a száraz levegő okoz sok problémát a téli időszakban. A Daikin Ururu légtisztító megnöveli a lakásban lévő levegő páratartalmát, így enyhíti a száraz levegő hatását. Önnek nincs más teendője, mint hogy időnként feltöltse a 4 literes tartályt, így a berendezés akár 600 ml/óra mennyiségű víztömeggel is képes növelni helyisége páratartalmát.

Ururu párásítás

E hasznos és innovatív párásítási eljárás – japánul "Ururu" – a keskeny víztartály, a vízkerék és az elpárologtató szűrő együttesére épül. Hogyan történik a levegő párásítása? A víztartályból a víz a párásító tálcába folyik, amely a vízkerék alatt helyezkedik el. A vízkerék forgómozgással emeli fel a vizet és a párásító szűrőre juttatja. A szűrőre fújt levegő elnyeli a párát és azt a helyiségbe juttatja. A Daikin Ururu légtisztító hatékonyan eltávolítja az allergéneket (pollent, poratkákat, port, stb.), a baktériumokat és a vírusokat. Mindezeken túl nagyon jó hatásfokkal szagtalanít; hatékonyan közömbösíti a dohányfüstöt és más szagokat. Gyorsan megköti és pillanatok alatt szétzúzza a részecskéket. Csendes üzemelése révén ideális a nyugodt alváshoz, hét beépített szűrőt tartalmaz (egyet a közvetlen működéshez és hat darab tartalékot). (x)

www.daikin.hu 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Praktikus ötletek
Tippek az ideális bejárati ajtó kiválasztásához
A bejárati ajtó kiválasztásakor rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Ez a legtöbbet használt nyílászáró az otthonunkban, minden tekintetben ...

Praktikus ötletek
Energiatakarékos, komfortos és egészséges
Tavasz van, kikapcsoltuk a fűtést, tágra nyitjuk az ablakokat, örülünk a melegnek és megkönnyebbülten gondolunk arra, hogy kevesebb lesz az ...

Praktikus ötletek
A Google és a fűtés
A netes keresőjéről híres Google már a nappalinkban van – vagy majdnem. 3,2 milliárd dollárért vették meg a Nest nevű céget, ami lakásvezérlési ...

Praktikus ötletek
A fotótapéták titkai
Látványos mintákkal, fotótapétával gyorsan és egyszerűen izgalmas karaktert adhatunk egy helyiségnek. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni a ...

Praktikus ötletek
Lenyűgöző zöldfalak
A növényekkel benőtt, fenntartható élő falak nemcsak esztétikus látványt nyújtanak, de számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek. Íme, néhány ...

Praktikus ötletek
Minden, amit tudni szeretnél a tolóajtókról
Milyen lenne, ha egy mozdulattal megnövelhetnéd az otthonod terét? Megteheted, hiszen a korszerű toló- és harmonikaajtóknak köszönhetően olyan ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek