hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Tároljunk átgondoltan!

Ki gondolná, hogy a jól átgondolt tárolástól sok minden függ otthonunkban. Még a mindennapos közérzetünkre is pozitív vagy negatív hatással lehet, hogy a helyiségek mennyire mutatnak rendezett képet. Kaotikus állapotok között senki sem érzi jól magát.

Mindig lehet helyet találni azoknak a tárgyaknak, melyekre valóban szükségünk van. És itt a „valóban” a kulcsszó. Az első szabály ugyanis, hogy a felesleges dolgok tárolása hosszútávon luxusnak számít, amit csak kevesen engedhetnek meg maguknak.
Vegyük sorra minden ingóságunkat, azután döntsük el, melyeket érdemes nyitott polcon, illetve zárt ajtók mögött tárolni. Hiszen ebben sem vagyunk egyformák. Van, aki szívesen tárja a nyilvánosság elé cipőgyűjteményét, míg más ezt inkább egy erre alkalmas szekrényben tartja.Aztán a tárolás egyik lehetséges célja lehet a tárgyak dekoratív kiállítása. És ezen nem csupán a falra akasztható képeket értjük: helyként szolgálhat egy kisasztal vagy e célra épített polcrendszer. A legfontosabb, hogy mindennek meglegyen a maga helye, és ne száműzzünk mindent egy lomtárként funkcionáló szekrénybe.
A tárolóhelyek kialakításakor elsődleges szempont legyen, hogy milyen gyakran használunk egy-egy tárgyat.Polcok és polcra valók
Sokoldalú megoldást kínálnak a nyitott polcok, egyúttal könyvek, gyűjtemények, díszek megmutatását is szolgálják. Előnyük, hogy átláthatók és a holmi könnyen elérhető. Szellősebb látványt nyújtanak, mint a zárt szekrények, melyek vizuálisan kisebbnek mutatják a teret.
Választhatunk fali vagy álló polcot. Ha nehéz tárgyak kerülnek rá, például könyvek, legyen a polc masszív, és szabályos sűrűségű alátámasztásra is szükség lesz.Ha magunk állunk neki a polckészítésnek, tartsuk be a legfontosabb szabályokat!
Készítsünk méretarányos vázlatot a falfelületről, jelöljük be a függőleges tagok és tartóelemek helyét a falon. Vigyázzunk, nehogy egy vezetékbe fúrjunk és figyeljünk a fal teherbíró képességére.
Ha válaszfalra vagy üreges felületre helyezünk polcot, a függőleges elemeket vagy konzolokat rögzítsük a függőleges gyámokhoz, melyek hátulról támasztják a gipszkartont. Ezek általában 40-50 centiméterre vannak egymástól. Kalapáccsal kopogtatva keressük meg ezeket.
A polcokat tiplikkel vagy kampókkal rögzítsük a falhoz, de ügyeljünk arra, hogy ez nehéz tárgyakat nem bír el.
Ha tégla- vagy vakolt falhoz rögzítjük a konzolokat, használjunk fa- vagy műanyag tipliket.Ruhák tárolása
Ruhásszekrényünk legyen áttekinthető. Az akasztós és a polcos részt használjuk ki a hétköznap használatos darabok részére.
A fiókokban használjunk elválasztó vagy rendszerező elemeket, így elkülöníthetjük egymástól a zoknikat, alsóneműket, kisebb holmikat.
Ingeket, rövidebb ruhákat rúdra akasszunk. Alattuk marad hely a kihúzható polcoknak.
Különítsük el az összehajtogatható holmik kupacait.Kihúzott zsinórra tehetjük a nyakkendőket, sálakat, kendőket. Az öveket a csatnál fogva az ajtó belsejére szerelt kampókra akaszthatjuk.
Legjobb a teljes falat betöltő gardróbszekrény, aminek persze gondosan meg kell tervezni a belső elosztását. Ha erre nincs helyünk, jó szolgálatot tesz a kisebb ruhásszekrény egy fiókos komóddal és egy szabadon álló fogassal kiegészítve. Az utóbbin egymás mögé sorolva akaszthatjuk fel az ingeket, blúzokat, zakókat, kabátokat.Apró dolgok tárolása
Egy fiókban történő alapos rendrakás után talán sikerül szelektálnunk a tárgyak között, de mindig előkerül néhány fontos apróság, amit megtartanánk, de nem a fiókok mélyén. Ragasztó, kisolló, rajzszög, biztosítótű, kapocs, ceruza elemek könnyen eltűnnek a fiók mélyén és általában gyorsan kellenek. Aztán a kutya póráza, a kulcsok, a cipőkanál, az elemlámpa és még sorolhatnánk mennyi apróság, amire szinte naponta szükségünk lehet és jó, ha kéznél és szem előtt vannak.Tárolás a falon
Egy nagy, kampókkal ellátott parafa táblán tarthatjuk az ollókat, zsinórokat, celluxot, azaz bármit, ami kicsi és könnyű ahhoz, hogy felakaszthassuk.
Ugyanide tűzve elférnek a fontos telefonszámok, befizetésre váró csekkek, családi üzenetek.
A tábla legyen elérhető magasságban, minél közelebb a helyhez, ahol szükségünk lehet rá.Fiókok, rekeszek, dobozok
Egy használaton kívüli szerszámosládában számtalan apró rekesz található, ami alkalmas lesz a gemkapcsok, irattűzők, elemek, képszögek, ragasztószalagok tárolására.
Kicsi fiókos dobozok fából vagy erős kartonpapírból – barkács áruházakban, hobbi kellék üzletekben kaphatók – ugyanilyen jól szolgálnak az apróságok tárolásához.Varrni szeretők készíthetnek zsebekkel ellátott rekeszes falitárolót, amit a konyhaajtóra vagy az előszoba falára erősíthetnek.
Régi, kisméretű bőröndök, fémdobozok felcímkézve nemcsak tárolóhelynek praktikusak, dekoratív látványt is keltenek, bárhova tesszük ezeket.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Inspiráló helyiségek
Hétvégi ünnepnapok
Csukd be a szemed és képzelj el valami csodálatosat! Legyen benne természet, hegyek, gyümölcsös, tó, nyugalom, harmónia, csend. Nem, kedves olvasó, ...

Praktikus ötletek
Ha ősz, akkor függönycsere
Bármerre nézünk, láthatjuk, hogy „itt van az ősz, itt van újra“, sőt, lassan a tél is beköszönt. Itt az ideje egy alapos nagytakarításnak, otthon ...

Stílusos otthonok
Gyár állott, most loft-lakás
A loft a 80-as évek amerikai nagyvárosaiból indult hódító útjára, és mára világszerte a fiatal városlakók egyik áhított stílusává vált. Régi, ...

Stílusos otthonok
Frissítés pöttyökkel
Nem véletlen, hogy az öltözködésben is újra divat a pöttyös: játékos, sokszínű és az ezerféle változat közül mindenki kiválaszthatja a hozzá ...

Gyerekszoba
Iskolakezdés otthon is
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, és az első napokban nyerünk még szusszanásnyi időt, ha osztálykirándulással kezdődik a tanév, ezalatt még kisebb ...

Inspiráló helyiségek
Konyhakerti virágok
Az egyszerű zöldfűszerek, vetemények között is találhatsz csokorba kívánkozó, vagy önmagukban is szépséges virágokat és üde hajtásokat. Ezek nemcsak ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek