hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Hírek Receptek WEBSHOP

hirdetés

Ha ősz, akkor függönycsere

Bármerre nézünk, láthatjuk, hogy „itt van az ősz, itt van újra“, sőt, lassan a tél is beköszönt. Itt az ideje egy alapos nagytakarításnak, otthon frissítésnek. Hogy a munkában némi örömünk is teljék, kössük össze egy látványos függönycserével!

A változtatás legkisebb felhajtással járó eszköze, a textíliák cseréje. A kissé komolyabb függöny, ami majd a karácsonyfának is hátteret ad, vagy a teraszról behozott fehér műanyag székek, esetleg faléces változatuk, télen is jól használhatók, ha színes huzatot varrunk, varratunk rájuk vagy amorf párnákkal eltakarjuk eredeti jellegüket. (A műanyag székeket különben sem tanácsos a szabadban teleltetni, mivel a hideg hatására eltörnek.)Mit kezdjünk a régi függönnyel, karnissal?
Ha nincs mennyezeti karnisunk, akkor a karnis mintájával, formájával is eljátszhatunk. Ehhez az acéldrót éppúgy megfelel, mint a kovácsoltvas vagy a réz. Ezek drágábbak, mint a mennyezeti karnisok, viszont külön esztétikai elemként díszítik a szobát.
- A mennyezeti karnis elbújhat a stukkó mögött, de eltakarhatjuk akár furfangos drapériával is. Mindez attól függ, mit szeretnénk - modern vagy antik hatást - elérni. Mindkét megoldás lehet izgalmas.
- Minimalista térbe is tehetünk kontrasztként barokkos drapériát és antik bútorok mögé is varázsolhatunk minimalista lap-függönyöket,  akár natúr színekben is, kiemelve ezzel a bútorok míves voltát.Fényáteresztő és sötétítő
A függöny a legnagyobb textilfelület. Ha jól megnézzük a szobát, sokszor egy, vagy két falat is elfoglal behúzva.
- A fényáteresztő mindenképpen világos színben célszerű, hiszen a fény ősztől laposabb szögben esik be a szobába és másfajta, sötétebb hangulatot ad.
- A sötétítővel azonban sokféle hangulatot érhetünk el. Bár itt is gondolnunuk kell arra, hogy széthúzva mindig árnyékban van, így sötétebbnek hat, mint az üzletek polcain.A fényáteresztő gyakran beszürkül, jellegtelenné válik.
- Először is áztassuk a kádban sós vízbe, majd összehajtva tegyük párnahuzatba és kímélő mosással mossuk ki forgó dobos mosógéppel.
- Ezt követően, még a centrifugálás előtt akasszuk fel száradni, akár az eredeti helyére is, ott biztosan nem lesz piszkos az alja.
- A vasalás azonban csak néhány fajtánál hagyható el, a legtöbb voile szerű anyagot sajnos vasalni kell.

 

Tipp
+ Ha meguntuk, de nem tudjuk kicserélni a fényáteresztőt, akkor felfrisíthetjük egy szép függönyrojttal, színes selyemszalaggal és masnikkal, de tehetünk rá díszítést, akár csíkokban, keresztben vagy hosszában.
+ Ha minta nélküli a textília, erősíthetünk rá selyemszalaggal lezárva mintás fényáteresztőt.
+ Akár színes selyemmel is körbeszeghetjük, esetleg elszórtan nagymama örökségéből horgolt mintákat aplikálhatunk rá.
+ Gyöngy, díszgombok vagy véletlenszerűen megkomponált, elszórt hímzés is átalakítja az eredeti jelleget.
+ Nagy divat a fonalrátét is, amivel szintén sormintát tudunk készíteni.Figyelem!
+ Leginkább szemmagasságban és kicsivel afölött látszik a díszítés, úgyhogy nem kell attól megijednünk, hogy az egész függönyt kell átalakítani.
+ Ügyeljünk arra, hogy a dekor elemek is áttört hatást nyújtsanak, hiszen az a szerepe a fényáteresztőnek, hogy átengedje a fényt.Saját kezűleg
+ Ha igazán jó függönyt szeretnénk, akkor a fehér bélés és az anyag közé úgynevezett közbélést is tegyünk. Ez lehet flanell, de lehet vékony flíz is, bár ez utóbbi nyúlik, így nehéz vele bánni, a nagyobb daraboknál célszerű a fehér béléshez hozzáölteni.
+ Ha nincs rá elég anyagi erőnk, akkor közbélésként más régi függöny is megteszi, de színben passzolnia kell és csak hosszában lehet toldani, különben a keresztirányú varrás  csúnyán átlátszik a fényben. Az anyagokat csak a tetején és az oldalán kell összedolgozni úgy, hogy a bélések a függöny felhajtás felénél végződjenek, hasonlóan a szoknyáéhoz.
+ Akárcsak a szoknyáknál, itt is megtehetjük azt, hogy a bélés aljára díszítőelmet teszünk: tüllt, rakást, fodrot, rojtot és ezt lógatjuk ki az eredeti függöny alól, ami izgalmas játékot, „alsószoknyát“ ad a függönyünknek.
+ Paszpólozhatjuk, keretezhetjük is a függönyt - egyszínű anyagot mintás bordűrrel, mintás anyagot egyszínű  kerettel is díszíthetünk. Ezt a trükköt a meglévő, kitisztított vagy mosott függönnyel is megtehetjük, máris friss, újszerű hatást érünk el vele.
+ Ma már 280 cm széles anyagokat is lehet kapni, így kevés varrással is készíthetünk sötétítőt, ráadásul a mintát sem kell illeszteni.Figyeljünk arra, hogy...
- A sötétítő esetében elég a másfélszeres behúzás, ami kevesebb anyag feldolgozását jelenti, mint a fényáterszetőnél, ahol nem ritka a 2,5-szeres sőt a 3-szoros behúzás sem. Az egyenletes redőket pedig profeszionálisan, behúzószalagokkal kell biztosítani. Ezekre mindig rá van írva, hányszoros behúzást tudnak.
- A fényáteresztő két szélét célszerű 5-10 cm-re visszahajtani a szalag alatt, így oldalt nem  a varrás, hanem egy redő fog látszani. Ez különösen jótékonyan hat, ha nincs nagy gyakolatunk az egyenes
varrásban.Így a legjobb!
A három rétegű függöny már igazi hő-és hangszigetelő, elhúzva jobban tartja éjszaka a szobai meleget, mint bármilyen redőny. Mint tudjuk, a levegő szigetel, itt pedig az anyagok között is, és a függöny és az ablak között is, jelentős légrés keletkezik. Nagyon divatos ma a nyílászárók cseréje, mégis a legújabb ablakoknál is a nagy üvegfelületen távozik el a legtöbb hő.

Lapfüggöny
- Lapfüggönyt szinte minden mennyezeti karnisra szerelhetünk. Ez takarékos és nagyon modern megoldás. Nemcsak fele annyi anyag kell hozzá, de sok esetben elég egy függöny, ami lehet színes, áttört fényáteresztő, vagy sötétítő.
- A lapfüggöny ott praktikus, ahol nem lehet a lakásba közvetlenül belátni. A redőzött fényáteresztő ugyanis nem passzol a lapfüggöny minimalista kompozíciójához.
- Itt is keretezhetjük a lapokat, de lehet minden lapnak, vagy szimmetrikusan a lapoknak, más díszítése. Még a fényáteresztőnél is játszhatunk a fény-árnyék hatással úgy, hogy egymásra toljuk a lapokat.
- Különösen erkélyajtóknál jó megoldás a kifeszített lapfüggöny.Ne feledjük!
- A függönyvarrás professzionális varrodai munka, hacsak nem vagyunk gyakorlott varrónők, ezt inkább bízzuk inkább szakemberre. A legtöbb függönyboltban vállalják a varrást.
- Csakúgy mint a szoknyát, bélelni kell, hogy jobb tartása legyen és, hogy a sűrű fehér bélés (lepedő-vászon vagy angin) visszaverje a napsugarakat és ezáltal megvédjük a valódi függönyanyagot a csíkos kifakulástól, az UV sugárzástól. Ez utóbbi a fényáteresztőt is „megeszi“.

www.adesign.huhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Átalakítás
Székek új ruhában
Azért, mert egy szék régi, kissé megviselt, vagy billeg, esetleg meguntuk, nem jelenti azt, hogy azonnal selejteznünk kell. Némi asztalosmunka és ...

Praktikus ötletek
Vintage stílusú függönyök
A vintage most igazán népszerű stílusirányzat, amellyel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy milyen textileket, függönyöket válasszunk a régi ...

Inspiráló helyiségek
Költözz be a munkahelyedre!
Sosem késett el a munkahelyéről, pedig későn kelő. Weinber Anita ugyanis egészen a közelmúltig az „irodájában” lakott. Igaz, előfordult, hogy a ...

Praktikus ötletek
Válaszd ki otthonod stílusát
Otthonod berendezésekor nagyon fontos, hogy kiválaszd, melyik stílus áll a legközelebb hozzád. Ez iránymutatóként szolgál a vásárlásokkor, így ...

Világítás
Fények játéka a nappaliban
Otthonunk legtöbb funkciót betöltő helyisége a nappali: tévézünk, beszélgetünk, vagy csendben olvasunk, társasági életet élünk, sőt, étkezünk is itt. ...

Praktikus ötletek
A tél színei otthon
Sokunknak semmi kifogásunk a tél ellen. Különösen, ami a színeket illeti: csillogó, kristályos fehérek, tiszta, áttetsző kékek, elegáns, ...Fizessen elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.otthon.hu © 2020 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Átalakítás Hírek Receptek RSS feliratkozás

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Átalakítás
Hírek Receptek