hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés

Fűszeres csokimousse-torta az ünnepekre

A tökéletes mézeskalács titka a jó minőségű, átszitált fehér liszt, a begyúrt tészta pihentetési ideje és a megfelelően előmelegített sütő. A tésztát egy éjszakára érdemes hűtőbe tenni, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütni.
 

Mogyorós piskóta
Nyolc szelethez: 95 g porcukor, 1 ek. finom­liszt, 130 g őrölt mogyoró, 
5 tojás­fehérje, 80 g kristálycukor, só
A porcukrot, a lisztet és a mogyorót összekeverjük egy tálban. A szoba­hő­mér­sék­letű tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, és két részletben hozzászórjuk a kristály­cukrot. Akkor készült el, amikor enyhén fénylő és kissé nyúlós. A száraz­anyagokat a tojáshab tetejére öntjük, és gumispatulával, laza mozdulatokkal beleforgatjuk. Egy tepsit vagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, amire két, 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. A kettéosztott masszát kikenjük kb. 1 cm vastagságú körlapokká, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűltek, lehúzzuk a piskótákról a sütőpapírt, és egy 18 cm átmérőjű tortakarika segítségével kiszúrjuk a korongokat.

Csokimousse
2,5 dl habtejszín, 195 g 70% kakaótartalmú étcsokoládé, 120 g 3,5%-os tej, 1 kk. mézeskalács-fűszerkeverék 
A hideg tejszínt lágy habbá verjük, és behűtjük. Kevés vizet forralunk egy edényben, majd a vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk a csokoládét. Kézmelegre hevítjük a tejet, és két részletben hozzáöntjük az olvasztott csokoládéhoz, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket. A tejszínhab egyharmadát kézi habverővel belekavarjuk a csoko­ládé-tej keverékbe. A maradék habot spatulával alulról felfelé kanalazó mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe. Az egyik piskótalapot a tortakarika aljába tesszük, ráöntjük a mousse felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot és a maradék csoki­mousse-t. Mélyhűtőbe tesszük.

Kakaós tükörglazúr
10 g lapzselatin, 80 g víz, 240 g kristálycukor, 80 g kakaópor, 160 g habtejszín
A zselatinlapokat 10 percre jéghideg vízbe áztatjuk. A vizet és a cukrot közepes lángon forráspontig melegítjük, majd a tűzről lehúzva beleszórjuk a kakaóport és csomómentesre keverjük. A tejszínt felforraljuk, és a kakaós keverékhez adjuk, majd feloldjuk benne az alaposan kicsavart zselatint. Megvárjuk, míg a glazúr kézmelegre hűl. A tortát kivesszük a fagyasztóból, és rácsra helyezve rácsorgatjuk a mázat. A csillogó bevonatú torta mézes puszedlivel, habcsókkal és ehető virágokkal még ünnepélyesebb lesz.

csokimousseTorta_2017102504322.jpg

Recept: Béres Anett, Lovász Zsolt Szöveg: Füzesi Zsuzsa Fotó: Kaunitz Tamás

CÍMKÉK: desszert karácsony


Legnépszerűbb témák
Inspiráló helyiségek
Valódi vadregény: egy magával ragadó rábaközi kert
Már-már bukolikus hangulat uralkodik Zoltán rábaközi kertjében, amely lágy ívekben kanyargó ösvényekkel, ligettel, tóval és a nyugalom ajándékával ...

Dekor
Kedvenceink kedvencei: Szabados Ágival beszélgettünk
Szabados Ágit korábban hírműsorvezetőként, ma az olvasás nagyköveteként ismerhetjük, aki minden otthonba olvasókuckót álmodik.

Dekor
Az olajfák alatt: interjú a Napsütötte Toszkána írójával
A Napsütötte Toszkána nemcsak Frances Mayes leghíresebb könyvének címe, de az élete része is: itt születnek csodás történetei.

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Hírek
Ide teheted ki a fenyőfát az ünnepek után
Véget ért az ünnepi időszak, lassan lekerülnek a díszek a karácsonyfákról. De mi legyen a tűlevelűk sorsa? Budapesten két lehetőség közül ...

Dekor
Tűlevelű helyett: alternatív karácsonyfák
Kétségtelen, hogy a fenyő illata hozzátartozik a karácsonyhoz. Ha azonban mégsem szeretnél a lehulló tűlevekkel bajlódni, érdemes átgondolnod, hogy ...

Hírek
Készülj a Praktikerrel az adventi időszakra
Az év utolsó hónapjában mindenki feleszmél: egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek