Adventi finomságok húsz perc alatt
Hideg téli vasárnapok, amiket jó felmelegíteni egy kis meghittséggel: sütik, némi forró ital, a gyertyák fényei, barátok vagy család, a lényeg, hogy együtt legyünk. Az adventi időszak szép, és nemcsak azért, mert az ünnepi várakozást jelenti, hanem mert a miénk lehet, a maga békéjével együtt. Ajándékozd meg magad egy-egy nyugodt órával, vendégeidet meg néhány finom falattal. Mindkettőben segítünk.
Aszalt gyümölcsös diós golyó
Praktikus, gyorsan elkészül, és a konyha sem szenved maradandó károkat.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg aszalt gyümölcs (barack, áfonya, kevés szilva), 10 dkg dióbél, 15 dkg cukor, 2 evőkanál narancslikőr, csipet szerecsendió
Az összetevőket turmixgépben kézzel formázhatóvá aprítjuk. Vajas kézzel golyókat formázunk. Cukorba forgatjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük
Forró ital: Málnás teaflip
A málnateát leforrázzuk másfél deci forró vízzel, hagyjuk benne 10 percig, majd szűrjük rá 4-5 szem málnára. Megteszi a mirelitmálna is, hiszen az ebben az időszakban kapható gyümölcs már nem az igazi, s fagyasztott társában azért még benne van a nyár íze. Adjunk hozzá pár cent málnás Finnlandiát, és fedjük be az egészet tejszínhabbal. Tekintettel a gyerekekre, természetesen elkészíthető alkoholmentes változatban is, esetleg kicsit több málnával.
Adventi gyümölcskoszorú aszalt gyümölcsökből
Hideg őszi és téli napokon a napfényesebb időt az aszalt gyümölcsökkel idézhetjük fel. Mostanában egyre merészebben használják őket a konyhákban, bár mi most egy hagyományosabb receptúrával ismerkedünk meg.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg aszalt gyümölcs (vegyesen, ízlésünk szerint), 4 dl rumos tea, 20 dkg dió, 8 tojás, 40 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 40 dkg vaj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó sütőpor, 4 evőkanál rum 1.
Az aszalt gyümölcsöket előző este feldaraboljuk, rumos teába áztatjuk.
Habosra verjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, utána ugyanezt tesszük a tojássárgájával és a cukorral.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a mézet és a vajat, majd lapátkanállal óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjéből készült hab felét. Ehhez keverjük a sütőporral vegyített lisztet.
Most jöhet a hab másik fele, a kevés lisztben átforgatott aszalt gyümölcsök, a dió és a rum.
A koszorú alakú formát kivajazzuk, beletöltjük a tésztánkat, és előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük.
Ünnepi nyalánkság
E desszert elkészítésekor a gyerekek is próbára tehetik magukat. Tésztát nyújthatnak, különböző kiszúrókkal formázhatják, és a kész süteményt kidíszíthetik. Nincs is ennél jobb családi móka!
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál víz
Az alkotóelemeket alaposan összegyúrjuk. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és jöhet a formázás: csillag, fenyőfa, holdacska és egyéb alakú kiszúróval. Előmelegített sütőben megsütjük. Közben elkészítjük a tölteléket vörösáfonya lekvár és baracklekvár keverékéből. Ezután lehet ragasztgatni a tésztákat.
Vadas Judit cikkéből, Receptek: Csaba Miklós, Fotó: Darabos György, Styling: Kapolka Ágnes
Legnépszerűbb témák
Dekor
Színes falak, vidám otthonok
Ha szeretnéd otthonodat vidámabbá tenni, nem kell minden helyiséget átfestened. Olykor már egy-egy kisebb falszakasz színének megváltoztatása is ...
EZT IS Ajánljuk
Dekor
Lineáris óra a divat
Használd ki, ami még hátra van! Hatékony, tenni vágyók számára találták föl azt az órát, amin az eltelt időt elnyeli a sötétség.