hirdetés
hirdetés
hirdetés

Stílusos otthonok Kislakás Inspiráló helyiségek Dekor Megoldjuk Utazás Hírek WEBSHOP

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Lazac uborkával és kaporral

Egy friss kaporcsokorba már beleszippantani is bódító élvezet, főzni vele pedig felér egy aromaterápiával. Nem meglepő, hogy a csúcsgasztronómiában is páratlan fűszerként jegyzik.  

A régiek azt tartották a sokfelé fejét felütő kaporról, más nevén uborkafűről vagy fűszerkaporról, hogy „magában elhullott magjairól tenyész, kerteinkben ugorka és salátaféle ültetvények közt; s mívelésnél csak azt kívánja, hogy meghagyassék, önként tenyész”.  A Kis-Ázsiából származó növény különösebb gondozás nélkül termi meg a fűszerező részeit. Így minden falusi kert állandó sze-replője. Használták már az egyiptomiak és a görögök is – Sappho is írt a görögök ünnepeire készült kaporszárakból font illatos koszorúkról. Csapó kerti kapornak mondja 1775-ben, de Veszelszki, a rejtélyes életű magyar füvész is így nevezi, és megjegyzi: magva igen jó az ételekben, bélesben  és káposztában, az uborkában. A kapor mindmáig széles körben szerepel a konyhában: a kapros mártástól a kaprosjuhtúrós sztrapacskán át a gombás ételekig és főzelékekig, a kapros krumpli- és tökfőzelékig. Jelentős helyet kapott Gundel János nagy művében, a palóc leves menüjében, amelyet Mikszáth kérésére alkotott, aki őt arra kérte, olyan ételt főzzön neki, amilyet a nagy palóc sosem evett. Így született meg a zöldbabos ürüleves, amelybe sok tejföl került és a kapor is főszerephez jutott. A zöld kapor aszalását sok helyütt emlegetik a régi kertész- és konyhai könyvek: a szépen rendbe szedett kaprot kis csomónként megmossuk, jól kirázzuk belőle a vizet, s egyenlő nagyságúra, de nem túl apróra felaprítjuk. Szitára vagy egy jó zománcú tepsibe nem túl vastagon téve, napon szárítjuk, többször megforgatva. Így nem veszti el szép zöld színét. Üvegbe eltéve üdén megmarad az újig. Kapor és tök, kapor és uborka: senki sem vitatja, hogy elválaszthatatlanok. Lehetetlen a kovászos uborkát vagy a tökfőzeléket kapor nélkül elképzelni; olyan ez, mintha a nyárra emlékeztető ízekből maga a nyár hiányozna.

magyar izek_2015061112681_ok.jpg

Recept

40 dkg vadlazac, 1 csokor kapor, 50 dkg uborka, 1/2 dl bodzaszörp, 1 citrom, 
1 narancs, 2 dl lecsepegtetett tejföl, 
3 ek. cukor, 3 ek. só, kaviár

Egy konyharuhában a tejfölt éjszakára felakasztjuk a hűtőbe, hogy lecsepegjen belőle a víz. A lazacot bepácolhatjuk már előző nap, a lényeg, hogy 3 órán keresztül érlelődjön a hűtőben. 
A páclevet sóval, cukorral, kaporral, valamint a citrom és a narancs héjával készítsük el – annyit, amennyi ellepi  a lazacot. A pácból kivéve nedves ruhával letöröljük a halat, és másnapig pihentetjük. Az uborkát meghámozzuk, néhány szalagot félreteszünk a díszítéshez, a többinek a levét gyümölcspréssel kinyerjük. Kevés citromlével és a bodzaszörppel ízesítjük, a végén hozzáadunk egy csipet sót. Tálaláskor a hal tetejére pöttyözzük a tejfölt, jöhet rá kevés kaviár, kapor és bodzavirág. Locsoljuk meg az uborkalével.

Szöveg: Ambrus Lajos Fotó: Burger Barna, Kaunitz Tamás 
Recept: Litauszki Zsolt, Gyurik Gábor (Viator Apátsági Étterem és Borbár)

CÍMKÉK: kapor lazac


hirdetés
Legnépszerűbb témák
Stílusos otthonok
Stílusos előszobák, közlekedők
Amikor a vendégek belépnek otthonunkba, először az előszobát pillantják meg. Ha szeretnénk jó benyomást kelteni, érdemes a berendezésére nagyobb ...

Dekor
Gyűjtőszenvedély: Benedict Winterrel beszélgettünk
Műkincsek, aukciók: egyeseknek hobbi, másoknak kiváltság. Benedict Winter maga is a szép tárgyak szerelmese, aki a Christie's aukciósház Privát ...

Inspiráló helyiségek
Virágos rét tálalva: Halmos Monikával beszélgettünk
Andersen egyik meséjében a virágok bált rendeztek, rózsalányok keringőztek jácintifjakkal. Ilyennek képzeltük Halmos Monika, a Rózsakunyhó ...

hirdetés


EZT IS Ajánljuk
Receptek
Pácolt lazacfilé ropogós répával
Az egyik nagyon messziről, míg a másik csak a közeli piacról érkezik. Sárközi Ákos szerint azonban a narancs és a répa ízvilága annyira jól ...

Receptek
Lazacpisztráng szőlősalátával és kápiamártással
Az ősz a szüret időszaka. Sokan úgy tartják, a bor a legjobb dolog, ami az édes szőlőszemekkel történhet, pedig a tányérunkon is gazdag ...

Receptek
Lazacfilé tárkonyos borsóval, béarni mártással
Hozzávalók 70 dkg lazacfilé, 30 dkg borsó, 3 dkg krémsajt, fél csokor tárkony, 8 dkg vaj, 1 dl fehérbor, 1 fej salottahagyma, egész bors, 2 ...








Fizess elő a magazinra!

Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.



otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva

Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás    Játékszabályzat

Impresszum    Médiaajánlat    Előfizetés    Kapcsolat    ÁSZF

Stílusos otthonok
Sztárlakások
Kislakás Inspiráló helyiségek
Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali
Dekor
Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony
Megoldjuk
Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek
Utazás Hírek