Oregánós nyúlmáj diós nudlival és sült paprikával
0,6 kg friss nyúlmáj, 40 dkg burgonya, 1 tojás, 15 dkg liszt, 40 dkg koktélparadicsom, 20 dkg kápia, 0,75 dl olívaolaj, fél csokor oregánó, 2 ek. darált dió, só, őrölt bors
A burgonyát megmossuk, sütőben 160°C-on kb. 40 perc alatt puhára sütjük. Meghámozzuk, szitán áttörjük, sózzuk, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet. Nudlit kapunk, amit tetszőleges formájúra szaggatunk, és sós vízben megfőzzük. A paradicsomokat leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, sózzuk, 80°C-os sütőben 2 órán át aszaljuk.
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, serpenyőben megsütjük, sózzuk, borsozzuk. A májat kevés olívaolajon megpirítjuk, majd fűszerezzük és frissen vágott oregánóval meghintjük.
A nudlikat tálaláskor pirított darált dióban megforgatjuk.
A paprika Amerikából származik. A spanyol hódítók már első útjaik során vittek belőle haza, de a többi újvilági eredetű terménytől eltérően csak nagy vargabetűvel honosodott meg Európában. Az öreg kontinens vásárlói mint ázsiai fűszerre figyeltek fel a Távol-Keletről érkező piros, méregerős kis bogyókra. Sokáig Magyarországon is csak a fűszerpaprikát ismerték, a zöldségként fogyasztható változatokat a bolgárkertészek hozták el hazánkba. Szentesen, ahol az 1870-es évektől Magyar-országon először termesztettek paprikát, ma már uniós védettséget élvező, modern nemesítésű paprika terem. A bolgárkertészek egykor Bogyiszlón is megjelentek, az általuk termesztett sipkai fehér paprikából alakult ki a helyi vastag húsú, csípős sárga paprika. A dunántúli Mezőföldről a Cece környéki paprika vált híressé. Nem érdemtelenül, hiszen az első édes fehér paprikafajtát cecei csípős paprikából szelektálta Angeli Lambert hatvan évvel ezelőtt, amelyért állami elismerést kapott. Külföldön is népszerűvé vált ez a fehér, kúpos alakú tipikus „magyar” paprika. A legnagyobb mennyiségben kapható sárga tv mellett más paprikák is feltűnnek a piacon. A „HE” felirat nem a vásárlót akarja udvariatlan módon megszólítani, hanem a fóliasátrakban, üvegházakban egész évben termelt zöld, „hegyes-erős” paprikát jelenti. A piros szabadföldi fajták közül a pritamin a legismertebb, amit Amerikában squash-nak, tök alakúnak hívnak. De ma már legalább annyira elterjedt a balkáni eredetű kápia is, amit pirosra éretten szednek. És végül a világ legnépszerűbb édes paprikája: a kaliforniai, amit elsőként 1928-ban California Wonder néven dobtak piacra.
Szöveg: Salamon Csaba Fotó: Burger Barna, Bakcsy Árpád, Sebestyén László
Recept: Lutz Lajos, Gyurik Gábor – Apátsági Viator Étterem, Mogyorósi Gábor – Laci! Konyha! bisztró
Az Otthon egy kreatív, színes, változatos lakberendezési magazin.
Sőt, több is ennél: stílusteremtő, trenddiktáló, ízlésformáló olvasmány.
otthon.hu © 2024 – minden jog fenntartva
Stílusos otthonok Sztárlakások Kislakás Inspiráló helyiségek Étkezők és konyhák Fürdő Hálószoba Gyerekszoba Kert, növény Nappali Dekor Világítás Tárolás Bútorok Inspiráció Karácsony Megoldjuk Praktikus ötletek Háztartás Átalakítás Receptek Utazás Hírek RSS feliratkozás Játékszabályzat